Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/20 E. 2018/413 K. 05.04.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/20 Esas
KARAR NO : 2018/413
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/02/2013
KARAR TARİHİ : 05/04/2018
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA: Davacı vekili dilekçesinde özetle, müvekkiline ait 2008-2009 ve 2010 yıllarına ait ticari defterlerinin hırsızlık nedenile zayi olduğundan bahisle zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibariyle davacı şirkete ait 2008-2009 ve 2010 yıllarına ait ticari defterlerinin hırsızlık nedenile zayi edilmesi nedeniyle, zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7.madde ve fıkrasında “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yasal düzenleme dikkate alındığında bir tacir saklamakla yükümlü olduğu defterlerin ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması ve ziyaanın tacirin iradesi dışında gerçekleşmesi halinde, zıyanı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilecektir.
Bununla birlikte ; davacı vekili dava dilekçesinde Maliye tarafından 30.01.2013 tarihli yazı ile 2008-2009 ve 2010 yıllarına ait defterlerin incelenmek üzere istenildiğini, söz konusu defterlerin muhasebeci tarafından şirket müdürü ……………….’a teslim edildiğini, defterlerin ………………. Mah………….. Cad. ……………Apt. No : ……… K :……. No : … adresinde bulunan ikametgahında muhafaza ettiğini, belirtilen adresinde 19/12/2011 tarihinde hırsızlık olayının meydana geldiğini, Maliyenin yazısı üzerine defterlerin zayi edildiğinin öğrenildiğini belirtmiştir.
İstanbul Anadolu Genel Soruşturma Bürosunun ……….. Soruşturma dosyasında 19/12/2011 günü Saat 07:30 sıralarında müracatta bulunan ……isimli şahıs ikameti olan ……. Mah. …. Cad. No : ….. K : No : ……adresinde…… günü Saat 23.50 sıralarında uyuduğunu, 19/11/2011 günü Saat 06:00 sıralarında uyandığında giriş kapısının açık olduğunu, odaları kontrol ettiğinde ……..model ……Marka Televizyon, bir adet siyah renkli leptop çantası, ….. marka siyah renkli leptap, bir adem …….. Marka……Model siyah renkli içerisinde ……..numaralı hat takılı telefonun yerinde olmadığını, çalındığını fark ettiğini belirterek şikayette bulunulmuş, yapılan soruşturma sonucunda şüpheliler…………… ve ……….. hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği görülmüştür.
Davacı tarafından hırsızlık olayının meydana geldiği tarihte bu hırsızlık olayında dava konusu edilen 2008-2009 ve 2010 yıllarına ait ticari defterlerinde çalınmak suretiyle zayi edildiği konusunda herhangi bir şikayetinin olmadığı incelenen soruşturma evrakından anlaşılmıştır.
Davacı şirkete ait ticari defter ve belgelerinin vergi incelemesi yapılmak üzere vergi müfettişleri tarafından istenildiği verilen cevabi yazıdan anlaşılmıştır.
Bu itibarla basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve müstenidatı belgelere gereken özen ve ihtimamın gösterilmesi gerektiği, davacı defterlerinin ikamet ettiği konutta bulunmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, 19/12/2011 tarihinde meydana gelen bir hırsızlık sonucunda çalınması fiilinin 2013 yılında muttali olunmasının hayatın olağan akışına uygun bulunmadığı belirlendiğinden kanıtlanamayan davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-KANITLANAMAYAN DAVANIN REDDİNE,
2-Alınması gerekli 35,90 TL harçtan davacı tarafından peşin olarak yatırılan 24,30 TL harcın mahsubu ile 11,60 TL’nin davacıdan tahsiline,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere karar verildi. 05/04/2018