Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1365 E. 2018/1159 K. 14.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İstanbul Anadolu
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1365 Esas
KARAR NO : 2018/1159

DAVA : Konkordato (Adi Konkordatodan Kaynaklanan (İİK 285 İla 308/h))
DAVA TARİHİ : 13/11/2018
KARAR TARİHİ : 14/11/2018

Davacılar …… vekili tarafından İstanbul …… Asliye Ticaret Mahkemesinin 2018/1005 esas sayılı dava dosyasında tefrik edilerek ………. esas numarasına kaydedilen davanın yetkisizlik kararı verilerek mahkememize gönderilmiş olmakla, dava dosyası incelendi;
DAVA : Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; davacılar yönünden konkordato tasdikine ilişkin talepte bulunulduğu, öncelikle davacılar yararına İİK 287.madde uyarınca 3 aylık geçeci mühlet verilmesi, devamında İİK 289.maddesi çerçevesinde bir yıllık kesin mühletin verilerek nihai aşamada konkordatonun tasdikinin talep edildiği anlaşılmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE ;
Dava : Hukuki niteliği itibariyle 7101 Sayılı Kanun ile değişik İ.İ.K 285 ve devamı maddeleri gereğince geçici, kesin konkordato mühleti verilmesi ve sonucunda konkordatonun onanmasına karar verilmesi istemine ilişkindir.
Davacılar ……. ve yetkilisi ve kefili bulundukları, …… tarafından İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesine 31/10/2018 tarihinde müracaat edilmek suretiyle İcra İflas Kanunu 285 ve devamı maddeleri gereğince Konkordato taleplerinin kabulü ile tensiben 3 ay geçici mühlet kararı ve İcra İflas Kanunun 287,294 maddeleri çerçevesinde ihtiyati tedbir kararı ile yargılama sonunda konkordatonun tasdikine karar verilmesi istemi ile dava açıldığı….. esas numarasına kaydedilen dava dosyasında gerçek kişiler davacı ……yönünden davanın tefrikine karar verilmek suretiyle……. esas numarasına kaydedildiği ve kesin yetki kuralı nedeniyle yetkisizlik kararı verilmek suretiyle mahkememize gönderildiği;
7101 sayılı yasa ile değişik İcra İflas Kanunu 285.madde hükmünde borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan her hangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilirler.
Bilindiği gibi konkordato, vade konkordatosu ve tenzilat konkordatosu olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım İcra ve İflas Kanununda yer almamakla birlikte öğretide genellikle kabul edilen bir ayrımdır. Tenzilat konkordatosunda alacaklılar, borçluya karşı, alacaklarının belirli bir yüzdesini tahsil etmekten vazgeçerler ve borçlu borçlarının konkordatoda kabul edilen kısmını (yüzdesini) ödemek suretiyle borçlarının tamamından kurtulur. …. konkordatosunda ise, borçlu borcunun tamamını ödemek için alacaklılardan bir vade ister veya borçlarını taksitlendirir.
Borçlu gerçek ve tüzel kişiler tarafından konkordato isteminde bulunduğu zaman İcra İflas Kanunu 286 madde hükmü gereğince hangi belgelerin düzenlenerek mahkemeye sunulması belirtilmiştir. Buna göre,
a-Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi veya alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli mali kaynağın sermaye arttırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi,
b-Borçlunun mal varlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise TTK’ya göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançoları, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun mali durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini iç eren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler,
c-Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste
d-Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarları karşılaştırmalı olarak gösteren tablo,
e-Sermaye piyasası kurulu veya kamu gözetimi muhasebe veya denetim standartları kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetici kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvet ve muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ve dayanaklarının sunulmasının gerektiğinin ön görülmüştür.
Bu çerçevede adi (tacir olmayan) bir borçlu mal varlığının durumunu gösteren belgeleri ibraz edecek; iflasa tabi borçlular ise 1.fıkrada bentler halinde sayılan belge ve tabloları sunmak zorunda olacaktır.
İcra İflas Kanunu 286 maddesinin f,1, b.(bb) belirtildiği üzere adi ( tacir olamayan ) bir borçlu mal varlığının durumunu gösterir belgeleri konkordato talep dilekçesi ve ön proje ile birlikte mahkemeye sunmalıdır.
Borçlunun mal varlığı terimi muhasebe biliminde borçlunun varlıkları ile borçları arasındaki fark olarak anlaşılmaktadır. Diğer bir deyişle, muhasebe bilimine göre borçlunun mal varlığı; kasa ve bankadaki parası, alacakları, gayrimenkulleri, taşıtları, makineleri vb varlıkları ile banka borçları, vergi borçları gibi çeşitli borçları arasındaki farktır. Mal varlığı hesabında rayiç değerler esas alınır. Borçlu mal varlığını durumunu tevsik etmelidir. Mücerret beyanda bulunması yeterli değildir. Bankalardan alınan borçlu ve alacaklı hesap özetleri, borçlu ve alacaklardan alınan mutabakat yazıları, çek, senet fotokopileri, tapuları, ruhsatları, sigorta poliçeleri vb belgeler borçlunun mal varlığını gösteren belgelerdir. Mal varlığı durumu açıklığa kavuşturulurken borçlu kefalet borçlarını ve verdiği rehinleri de bildirmelidir.
Adi borçlu, ayrıca alacaklıların bir listesini vermeli ve bu alacaklıların kimliği ile alacaklılarının miktarını ve vadelerini belirtmeli, başlatılmış icra takipleri varsa bunların dökümünü yapmalı, bu icra takiplerinin hangi icra dairesinde, hangi miktar üzerinden ve ne zaman başlatıldığını açıklığa kavuşturmalıdır. Hiç kuşkusuz adi borçlu, kendisinin 3.kişilerden olan alacaklarını da delilleri ile birlikte ortaya koymalıdır.
Bu açıklamalar ışığında somut uyuşmazlık incelendiğinde, İcra İflas Kanunu 286 maddede konkordato talebinde bulunan gerçek kişilerin talebi ekleyeceği belgelerin ayrıntılı ve net olarak tek tek gösterildiği, bu maddede gösterilen belgelerin sunulmasının İcra iflas kanunu 287 maddesi uyarınca zorunlu olduğu, sunulmadığı taktirde sadece bu nedenle konkordato talebinin reddine karar verileceğinin açık olduğu, davacı gerçek ve tüzel kişiler tarafından İstanbul ……. Asliye Ticaret Mahkemesine açılan davada, gerçek kişi davacıların yetkili ve ortağı bulundukları ………….ye ait belgelerin bir kısmının ibraz edildiği, gerçek kişi davacılar … .. yönünden 286.madde hükümlerinde belirtilen belgelerin sunulmadığı belirlendiğinden, davanın usulden reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın USULDEN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç tahsiline yer olmadığına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansı olması halinde karar kesinleştiğinde ve talep halinde iadesine,
HMK 138 maddesi gereği dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın davacı tarafa tebliğinden itibaren 10 (on) gün içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.