Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/127 E. 2019/377 K. 02.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/127 Esas
KARAR NO : 2019/377
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 31/01/2018
KARAR TARİHİ: 02/04/2019
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; ——–isimli şirketin———— soruşturmaları kapsamında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının —- tarih —— soruşturma ve İstanbul Anadolu 7 Sulh Ceza Mahkemesinin —- tarih ve —- D. İş kararına göre kayyım ataması yapıldığını ve ——— devredildiğini, tüm araştırmalara rağmen şirkete ait ticari defter ve belgelerin bulunamadığını beyanla, ———- yıllarına ait yevmiye, envanter, defteri kebir başta olmak üzere ortaklar pay defteri, müdürler kurulu defteri, genel kurul toplantı ve müzekare defterlerinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini dava ve talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava,hukuki niteliği itibariyle yangın sonucunda ziyaa uğrayan ticari defter ve müstemilatı belgeler hakkında zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
Ticari defterlerin, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyhet roporlarınıi topluluk finansal toblolarını ve yıllık faaaliet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerin alınan ticari mektupları, gönderilen ticari mektupların suretlerini TTK 64 maddednin 1 fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri tacir saklamakla mükellef bulunmaktadır.
TTK82/7 madde hükmü gereğince bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.
Bu süre hak düşürücü süredir, davacı tarafından ibraz olunan dava dilekçesinin ekinde sunulan ———– tarihli tutanakta davacı şirketin ———- Gazetesinde yer alan adreste 3 adet sac dolaptan oluşan firmanın arşivi———tarihinde çilingir aracılığıyla açılmış ve dolapların boş olduğu tespit edilerek durum tutanak altına alınmıştır. Anılan tutanakta ——–tarihinde şirket müdürü olarak atana ————- görevlisinin imzası vardır. – tarihinde tutulan tutanakta şirket arşivinin bulunduğu dolapların boş olduğunun tespit edildiği, anılan tutanağı şirket müdürünün de imzaladığı 22.08.2017 tarihinde ziyadan haberdar olduğu ve açılan davanın 15 günlük hak düşürücü süre içinde açılmadığı belirlenmiştir.
Bu itibarla davanın hak düşücürü süre içerisinde açılmadığından reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın Hak düşürücü süre nedeniyle Reddine,
KARAR HARCI
2-Davacı taraf harçtan muaf olduğundan bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
DİĞER YARGILAMA GİDERLERİ
a-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
b-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer ya da başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere karar verildi. 02/04/2019