Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/147 E. 2018/419 K. 05.04.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/147 Esas
KARAR NO : 2018/419
DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 06/02/2017
KARAR TARİHİ : 05/04/2018
BİRLEŞEN İSTANBUL ANADOLU 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNİN
2017/345 ESAS SAYILI DAVA DOSYASI YÖNÜNDEN;
DAVA ; TESPİT
DAVA TARİHİ : 23/03/2017
KARAR TARİHİ : 05/04/2018
Mahkememizde görülmekte olan asıl ve birleşen davaların yapılan açık yargılaması sonunda,
ASIL DAVADA;
DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirketin kurucu ortaklarından olduğunu, şirketin 2014 senesine ait ticari defterlerini 28.05.2014 tarihinde diğer kurucu ortağa devrederek şirket yönetiminden ayrıldığını, daha sonra da …………….Noterliğinin ……….. tarihli ve ………yevmiye numaralı …………… Sözleşmesi ile şirketteki tüm hisselerini …’e devrettiğini, hisse devrinin pay defterine kaydedilmesi için ………. Noterliğinden ………. tarihinde ………yevmiye numarasıyla davalı şirketin ticaret sicilinde kayıtlı olan adresine ihtarname gönderildiğini, ancak şirketin adreste tanınmadığı bilgisinin geldiğini, müvekkilinin haricen yaptığı araştırmalar neticesinde de şirkete ulaşamadığını, hisse devrinin yapıldığından sonraki dönemler için vergi borçları çıktığını, bunların müvekkilinin mağduriyetine yol açtığını, hisse devrinin şirket gayri faal olduğu için sağlanamadığını belirterek müvekkilinin şirket hissesinin devredildiğinin tespitine ve üçüncü şahıslara karşı hüküm altına alınmasına karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
CEVAP
Davalıya usulüne uygun olarak tebligat yapılmış ancak davalı davaya cevap vermemiştir.
BİRLEŞEN DAVA:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin …………. Yönetim Danışmanlık Hiz. San. Ve Tic. A.Ş.’nin kurucu ortaklarından olduğunu, 31/07/2014 tarihinde şirketteki tüm hisselerini davalıya devrettiğini, ancak bu devrin şirket pay defterine kaydının yapılmadığını, şirket pay devrinin tespiti amacıyla şirkete karşı İstanbul Anadolu 2.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ……… E. sayılı dosyası üzerinden dava açıldığını, mahkemenin 07/02/2017 tarihli tensip ara kararı ile kendilerine, müvekkilinin hisseleri devrettiği davalıya karşı dava açıp birleştirmeleri için süre verildiğini, bu nedenle davalıya karşı iş bu davayı açtıklarını belirterek müvekkilinin hissesinin davalıya devredildiğinin tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP
Davalıya usulüne uygun olarak tebligat yapılmış ancak davalı davaya cevap vermemiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE;
Asıl ve birleşen dava; davacıya ait davalı şirketteki hissesinin tamamının birleşen davanın davalısına devredildiğini ve oraklık sona erdiğinin tespitine ilişkindir.
Tarafların aktif ve pasif dava ehliyetleri denetlenip uyuşmazlık konuları resen belirlenerek kanıtlar toplanmak ve bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle sonuçlandırılmıştır.
Bu itibarla toplanan deliller, mahkememizce benimsenen bilirkişi raporu, tarafların iddia ve savunmaları hep birlikte değerlendirildiğinde;
Davalı ………….. Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde……………….tesicil numarasıyla kayıtlı olup, emlak alım satım işlerinde danışmanlık yapmak üzere 08-10-2013 tarihinde tescil edilerek kurulmuştur.
Şirketin sermayesi 60.000.- T.L. sidir. Bu sermaye her biri 25.- T.L. sı değerinde 2.400 paya ayrılmıştır. Sermayenin;
30.000.- T.L. lık kısmı…………’a,
30.000.- T.L. lık kısmı da davacı …’e aittir.
Ana sözleşmenin sermayeye ilişkin 6.maddesinde; hisse senetlerinin nama yazılı olduğu belirtilmiştir.
Ana sözleşmenin 8 inci maddesine göre……….. yönetim kurulu başkanı, davacı …’de yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak seçilmiştir. Yine aynı madde kapsamında; …………. ve …, üç yıl süreyle davalı şirketi münferiden temsil ve ilzama yetkili kılınmışlardır.
Davalı şirketin 08-10-2013 tarihinde tescil edilen ana sözleşmesi, 14-10-2013 tarihli ve 8425 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilmiştir.
Davacı …, davalı şirkette mevcut 30.000.- T.L. lık hissesinin tamamını, …………… Noterliği’nden ………. tarihinde ………….yevmiye numarasıyla onaylanan…………. Devri Sözleşmesi ile …’e devretmiştir.
Davacının pay devri sözleşmesini imzalamasının üzerinden iki yıldan fazla süre geçtikten sonra, davacı vekili ……………… Noterliği’nden …………tarihinde ……….yevmiye numarasıyla, davalı şirkete ihtarname keşide ederek; “müvekkilinin 31-07-2014 tarihinde noterden düzenlenen pay devir sözleşmesi ile tüm hissesini …’e devrettiğini belirterek, pay defterine gerekli kaydın yapılmasını” talep etmiştir.
İhtarname, tanınmıyor şerhiyle davalı şirkete tebliğ edilememiş ve çıkış merkezine iade edilmiştir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 494 üncü maddesinin;
1 numaralı fıkrasında: Devir için gerekli onay verilmediği sürece, payların mülkiyeti ve paylara bağlı tüm haklar devredende kalır.
3 numaralı fıkrasında: Şirket, onaylamaya ilişkin istemi, aldığı tarihten itibaren en geç üç ay içinde reddetmemişse veya ret haksızsa, onay verilmiş sayılır.
denmektedir.
Davacının hissesini devrettiği …, daha önceden davalı şirketin ortağı olmayan bir kişidir.
Davacının hissesini devrettiğine dair ihtarname dava tarihi itibariyle davalı şirkete tebliğ edilememiştir. Bu nedenle Türk Ticaret Kanunu’nun 494 üncü maddesinin 3 numaralı fıkrasının uygulanması mümkün değildir.
Ticaret sicil kayıtlarında davacı halen ortak olarak gözükmektedir.
Davacı hissesini devir ettiği ve davalı şirkete ihtarname keşide ettiği tarihlerde, davalı şirketi temsil ve ilzama yetkili müdürüdür.
Davacının dava tarihi itibariyle davalı şirket ortağı olduğu belirlenmekle, kanıtlanamayan asıl ve birleşen davanın reddine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-KANITLANAMAYAN ASIL DAVANIN VE BİRLEŞEN DAVANIN REDDİNE,
ASIL DAVADA;
2-KARAR HARCI
Alınması gereken 35,90 TL maktu karar harcının 31,40 TL’si dava açılırken peşin olarak alınmış olduğundan geriye kalan 4,50 TL karar harcının davacı taraftan tahsiline,
3-DİĞER YARGILAMA GİDERLERİ:
a-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
b-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider avanslarının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
BİRLEŞEN DAVADA;
4-KARAR HARCI
Alınması gereken 35,90 TL maktu karar harcının 31,40 TL’si dava açılırken peşin olarak alınmış olduğundan geriye kalan 4,50 TL karar harcının davacı taraftan tahsiline,
5-DİĞER YARGILAMA GİDERLERİ:
a-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
b-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider avanslarının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere karar verildi.05/04/2018