Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1222 E. 2019/843 K. 10.09.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2017/1222 Esas
KARAR NO : 2019/843

DAVA : Sıra Cetveline İtiraz (İcra Yoluyla Takipten Kaynaklanan Sıra Cetveline İtiraz)
DAVA TARİHİ : 09/11/2017
KARAR TARİHİ : 10/09/2019

Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İcra Yoluyla Takipten Kaynaklanan Sıra Cetveline İtiraz) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi özetle; müvekkilinin işçilik alacakları ile ilgili olarak müflis —— hakkında Beykoz İcra Müdürlüğü’nün —- sayılı dosyası ile takip yapıldığını, bu takibe itiraz ediğini, yapılan itirazın iptali için İstanbul Anadolu —–. İş Mahkemesi’nin 2012/1278 esas sayılı dosyası ile dava açıldığını ve dava devam ederken şirket hakkında İstanbul —- Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2013/351 esas sayılı dosyası ile — tarihinde iflas kararı verildiğini, İflas Müdürlüğü’nün İflas İdaresi’nin oluşturduğunu ve iflas idare memurlarının belirlendiğinin bildirildiğini, iflas idaresine dava dilekçesi tebliğ edilerek davanın bildirildiğini, iflas idaresi vekilinin davaya katıldığını, ancak davalı iflas idaresi davadan ve alacaktan haberdar olduğu halde davayı ve alacağı kayıtlarına almadığını ve bu nedenle de sıra cetvelinde müvekkilin alacağının sıra cetvelinde yer almadığını, ayrıca Beykoz İcra Müdürlüğü’nün —-sayılı dosyasından İflas Müdürlüğü’ne 14.04.2016 taraihinde iflas tarihi itibarı ile alacak miktarının bildirildiğini, buna rağmen alacak talebinin yine sıralamaya alınmadığını, bu nedenlerle sıra cetvelinin iptalini ve yeniden sıra cetveli hazırlanmasını talep ve dava etmiştir.
Davalı taraf davaya herhangi bir cevap vermemiş, HMK 128 madde hükmü gereği davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılmıştır.
Davacı vekilince; 12/04/2018 ve 10/0/2019 tarihli celselerde; iş mahkemesince verilen kararın kesinleştiği, alacak taleplerinin ilk sıra cetvelinde yer almadığı, ek sıra cetvelinde yer aldığı beyan edilmiş ve taleplerinin ilk sıra cetvelinde yer almamaları nedeniyle yapılan ilk sıra cetvelinin iptaline ilişkin olduğu beyan edilmiştir.
İflas Müdürlüğünün 19/03/2019 tarihli cevabi yazısında; iflas kararının kesinleşmediği, davacının 142.436,53 TL miktarlı alacak kayıt talebinin geç kayıt olarak 1. Sıraya alınmasına karar verildiği belirtilmiştir.
Tüm dosya kapsamının değerlendirilmesinde özetle; davanın iflas idaresince yapılan sıra cetvelinin iptaline ilişkin olduğu, davacı tarafça alacağına ilk sıra cetvelinde yer verilmediğinden bahisle düzenlenen ilk sıra cetvelinin iptalinin talep edildiği, davalı iflas idaresince davaya cevap verilmediği anlaşılmıştır.
HMK’nın 114.maddesinde dava şartları belirlenmiş ve Mahkemenin görevi dava şartları arasında sayılmış, 115.maddesinde de dava şartlarının bulunmaması halinde davanın usulden reddedileceği düzenlenmiştir. Mahkemenin görevi kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her aşamasında mahkemece re’sen ele alınabilir.
İflasta sıra cetveline karşı başvuru yolları İİK md. 235 ve devamı maddelerinde düzenlemiştir. İİK 235/1 maddesinde; “Sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren onbeş gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdur” hükmü yer almaktadır. Yine aynı maddenin 2. Fıkrasında “İtiraz eden, talebinin haksız olarak ret veya tenzil edildiğini iddia ederse dava masaya karşı açılır. Muteriz başkasının kabul edilen alacağına veya ona verilen sıraya itiraz ediyorsa davasını o alacaklı aleyhine açar” hükmü düzenlenmiştir. Aynı maddenin son fıkrasında ise “Ancak, itiraz alacağın esas veya miktarına taallük etmeyip yalnız sıraya dair ise şikayet yoliyle icra mahkemesine arz olunur.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Açıklanan düzenlemelere göre; alacağı sıra cetveline kabul edilen bir alacaklı, alacağının esas ve miktarına değil de, yalnız alacağına verilen sıraya itiraz ediyorsa, bunu şikayet yolu ile icra mahkemesinde ileri sürmesi gerekmektedir. Bir alacaklının alacağı kabul edilir ve fakat kabul edilen alacak istediği sıraya yazılmazsa, alacaklı, istediği sıraya girebilmek için icra mahkemesinde İİK md 235/4 uyarınca şikayet yoluna başvurmalıdır.
Somut olay bakımından ise; davacı tarafın 142.436,53 TL miktarlı alacak kayıt isteminin iflas idaresince geç alacak kaydı olarak 145 kayıt numarası ile kaydedildiği, alacak kaydının tamamının kabul edilerek 1. Sıraya alınmasına karar verildiği anlaşılmıştır. Davacı taraf ise alacağının esas ve miktarına ilişkin herhangi bir itirazda bulunamamış, yalnızca alacak kayıtlarının düzenlenen ilk sıra cetvelinde yer verilmemesi nedeniyle düzenlenen ilk sıra cetvelinin iptali talep edilmiştir. Bu durumda davacının istemi, iflas idaresince yapılan işlemin iptaline ilişkin olup, bu istem Ticaret Mahkemelerinin görevi alanına girmediği anlaşılmakla, davanın görevli olan İcra Hukuk Mahkemelerinde görülmesi gerektiği ve davanın usulden reddinin gerektiği yönünde oluşan tam ve bağımsız vicdani kanaat ile aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsizlik nedeni ile davanın dava şartı yokluğu nedeni ile usulden REDDİNE,
2.Karar kesinleştiğinde ve talep halinde dosyanın görevli ve yetkili İstanbul Anadolu İcra Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
3-Vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece hüküm altına alınmasına,
Dair, Davacı Vekilinin yüzüne karşı ve Davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta süre içerisinde İstanbul BAM nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu.