Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1174 E. 2018/147 K. 08.02.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/1174 Esas
KARAR NO : 2018/147
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/10/2017
KARAR TARİHİ : 08/02/2018
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesi özetle ; Müvekkili şirkete ait …… nolu irsaliyeli fatura (4 nüsha boş olarak) 23.10.2017 tarihinde müvekkili Şirkette yapılan tüm aramalara rağmen bulunamadığından bahisle zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava,hukuki niteliği itibariyle kaybolan 4 adet boş irsaliye faturaları hakkında zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
Davacı dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirkete ait …. nolu irsaliyeli dört nüsha boş faturaları tüm aramalara rağmen bulunamadığı belirtilip, zayi belgesi verilmesi isteminde bulunulmuştur.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; talep TTK’nın 82/7.maddesi uyarınca saklanılması zorunlu olan belge ve defterlere ilişkin zayi belgesi verilmesidir. 6102 sayılı TTK’nın 82/7.madde ve fıkrasında “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yasal düzenleme dikkate alındığında bir tacir saklamakla yükümlü olduğu defterlerin ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde, zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilecektir.
Bununla birlikte kanun maddesinden de açıkça anlaşıldığı üzere, zayi belgesi verilmesi talebinde bulunan tacirin, z a y i e d i l d i ğ i b i l d i r i l e n irsaliyeli faturaların b o ş b i r v a z i y e t t e o l m a m a s ı ve saklamakla yükümlü olduğu defterin veya belgenin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayi olduğunu iddia ve ispat etmesi gerektiği, eldeki davada ise davacı şirket tarafından zayi edildiği bildirilen belgelerin TTK.nun 82 nci madde hükümlerinde belirtilen belgelerden olmadığı, boş bir vaziyette kaybedildiği, zayi belgesi verilmesi için tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve irade dışında meydana gelen olayların gerçekleşmesine bağlı olduğu, bu nedenle davanın yerinde olmadığı belirlendiğinden reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-KOŞULLARI OLUŞMAYAN DAVANIN REDDİNE,
2-Alınması gerekli 35,90 TL harcın davacı tarafından dava açılışı sırasında yatırılan 31,40 TL harçtan mahsubu ile, eksik bakiye 4,50 TL’nin davacıdan tahsiline,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı yan üzerinde bırakılmasına,
4- Davacı tarafça yatırılan gider avansının kararın tebliğ işleminden sonra arta kalan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olmak üzere karar verildi. 08/02/2018