Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/695 Esas
KARAR NO : 2018/1071
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 07/06/2018
KARAR TARİHİ : 23/10/2018
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin yetkilisi ——– kanser tedavisi gördüğünü ve tedavi nedeniyle şirkete gidemeyecek durumda olduğunu, şirket yetkilisinin tedavi sırasında şirkete ait karar defterlerinin kaybolduğunu ve müvekkili şirket tarafından imza sirküsü yenileme ihtiyacı ortaya çıktığı zaman 01/06/2018 tarihinde fark edildiğini, şirket yetkilisinin tedavisi nedeniyle şirket faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini, tüm bu nedenlerle imza sirkülerinin yenilenip ticari faaliyetinin devamı için karar defteri hakkında zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiş, yargılama sırasında dava dilekçesini tekrar etmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; talep TTK’nın 82/7.maddesi uyarınca saklanılması zorunlu olan belge ve defterlere ilişkin zayi belgesi verilmesidir. 6102 sayılı TTK’nın 82/7.madde ve fıkrasında “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” düzenlemesine yer verilmiştir. Yasal düzenleme dikkate alındığında hangi sebeplerle zayi belgesinin talep edilebileceğinin madde metninde sayıldığı, söz konusu sebeplerin tahdidi olmadığı ancak ziyanın tacirin gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklı olmaması, tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve irade dışında meydana gelen olayların gerçekleşmesi, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerekmektedir. Eldeki davada ise defterlerinin nasıl ve ne şekilde zayi olduğunun bilinmediği, sadece imza sirkülerinin yenilenmesi için gerek duyulduğunda ticari defterlerin bulunmadığının farkedildiğinin iddia edildiği, davacının defterlerin zayiine ilişkin geçerli hukuki bir sebep veya ispat aracının ileri sürülmediği, defterlerin davacının basiretli bir iş adamı gibi davranmaması ve ticari defterlerin korunması, saklanması ve zayinin önlenmesi bakımından üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle zayi olduğu ve bu hali ile davanın reddine karar vermek gerektiği yönünde oluşan tam ve bağımsız vicdani kanaat ile aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2- Peşin alınan harç yeterli olduğundan yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı yan üzerinde bırakılmasına,
4- Davacı tarafça yatırılan gider avansının kararın tebliğ işleminden sonra arta kalan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul BAM nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.