Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/59 E. 2023/57 K. 25.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/59 Esas
KARAR NO : 2023/57

DAVA : Tahkim (Hakem)
DAVA TARİHİ : 25/01/2023
KARAR TARİHİ : 25/01/2023
Mahkememizde görülmekte olan Tahkim (Hakem) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin 19.03.2021 tarihinde trafik kazası geçirdiğini, bu kaza sonucunda yaralandığını, müvekkili —– engelli raporuna göre %10 malul kaldığını, müvekkiline çarpan —–plaka sayılı aracın —–tarafından sigortalandığını, sigorta şirketine başvuru yapıldığını ve ödeme alınamaması sonucunda —— başvuruda bulunulduğunu, taraflarınca süre uzatımına muvafakat verilmesine rağmen davalı tarafça 4 aylık ek süreye muvafakat verilmediğini, —— tarafından yargılamanın son gününün 01.02.2023 olduğu belirtildiğini, davalı taraf yargılamanın son gününün 01.02.2023 olması ve dosyanın son güne kadar yetişmeyeceğini bilerek kötü niyetli olarak—- istenen süre uzatımına muvafakat vermediğini, HMK madde 427 hükmü gereği 4 aylık ek süre talepli başvuru yapmanın zorunlu hale geldiğini, bu nedenlerle öncelikle huzurda açılan başvurunun kabulüne, —— yargılama süresinin 4 (dört) ay daha uzatılmasına, tüm yargılama giderleri ve vekâlet ücretlerinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP/TALEP:6100 Sayılı HMK’nın 320/1 maddesi gereği dosya üzerinden karar verildiğinden; 6100 Sayılı HMK’nın 126-131 maddeleri kapsamında düzenlenip verilmiş bir cevap dilekçesi bulunmamaktadır.
DELİLLER: —–dosyası, Nüfus Kaydı, dosya kapsamındaki tüm bilgi ve belgeler.
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:
Dava, —— istemine ilişkindir.Dava HMK’nın 316(1)-f maddesi gereği basit yargılama usulüne tabi olup aynı yasanın 320/1 maddesine göre dosya üzerinden karar verilmiştir.
5684 Sayılı Sigortacılık Kanunun 30. Maddesinde Sigorta tahkim usulü, yasayla düzenlenmiş olup Sigortacılık Kanunun 30.Maddesinde;
“16-Hakemler, görevlendirildikleri tarihten itibaren en geç 4 ay içinde karar vermeye mecburdur. Aksi halde, uyuşmazlık yetkili mahkemece halledilir. Ancak bu süre tarafların açık ve yazılı muvafakatleriyle uzatılabilir. Hakem, kararını Komisyon Müdürüne tevdi eder. Komisyon müdürü kararı en geç üç iş günü içinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 532. Maddesi uyarınca gereğinin yapılabilmesi için davayı görmeye yetkili mahkemeye iletir.
17-Hakemlik ücreti, Komisyona başvuru ücreti ve üyeliğe katılma payı, Komisyonun görüşü alınarak Müsteşarlıkça belirlenir; hakem ücreti Komisyon tarafından ödenir.
18-Sigorta hakemleri ve raportörleri tarafsız olmak zorundadır. Sigorta şirketlerinin, —- şirketlerinin, sigortacılık yapan diğer kuruluşların, sigorta —– sigorta—–ve —– ortakları, yönetim ve denetiminde bulunan kişiler ve bunlar adına imza atmaya yetkili olanlar ile tüm bu kuruluşlarda mesleki faaliyette bulunanlar ve sigorta —- sigorta —–yapamaz. Bu sınırlandırmalar söz konusu kimselerin eş ve çoçukları için de geçerlidir. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 28. Maddesi sigorta hakemleri hakkında da uygulanır.—–
19-Komisyonda görev alanlar, hakemler ve —–, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ilgililerin izni olmaksızın açıklayamaz. Ancak suç teşkil hallerin yetkili mercilere duyurulması zorunludur.
20-Komisyonun yapısı ve görevleri ile Komisyon müdürü ve Komisyon Müdür yardımcılarının nitelikleri, çalışma usul ve esasları, —-, sigorta hakemlerinin çalışma usul ve esasları, kararların ne şekilde düzenleneceği, Komisyona başvuru esasları, liste tutulmasına ve bütçeye ilişkin esaslar ile katılım ücreti gibi hususlar yönetmelikle belirlenir.
21-Müsteşarlık bu maddede yer alan maktu para miktarlarını, —— tarafından açıklanan Üretici Fiyatları Endeksi artış oranını aşmamak suretiyle artırmaya yetkilidir.
22-Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun hükümleri, sigortacılık tahkim hakkında da kıyasen uygulanır.
23-Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun çerçevesinde yapılacak tahkim için seçilecek hakemlerin de bu maddede sigorta hakemleri için aranılan nitelikleri taşıması gerekir—–” şeklinde hükümleri içermektedir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 427. Maddesinde aynen “Taraflar aksini kararlaştırmadıkça, bir hakemin görev yapacağı davalarda hakemin seçildiği, birden çok hakemin görev yapacağı davalarda ise hakem kurulunun ilk toplantı tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde; hakem veya hakem kurulunca esas hakkında karar verilir.Tahkim süresi, tarafların anlaşmasıyla; anlaşamamaları halinde ise taraflardan birinin başvurusu üzerine mahkemece uzatılabilir. Mahkemenin bu konudaki kararı kesindir. düzenlemesi mevcutur.
Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler ve açıklamalar kapsamında Sigortacılık Kanunu 30/16 ve 22 maddeleri ile Hukuk Muhakemeleri Kanununun 427/2 maddesi birlikte değerlendirilmiş ve davacı vekilinin talebi haklı ve yerinde görülerek tahkim süresinin bittiği tarihten itibaren dört ay süreyle uzatılmasına yönelik aşağıdaki şekilde karar ihdas edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın/Talebin KABULÜNE,
2-6100 Sayılı H.M.K.madde 427/2 uyarınca TAHKİM SÜRESİNİN BİTTİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 4 AY UZATILMASINA,
3-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 179,90 TL karar ve ilam harcı peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Kararın mahiyeti gereği kararın, davacı vekiline ve davalıya derhal tebliğine,
5- Karanın bir örneğinin —–gönderilmesine,
6-Davanın mahiyeti gereği yargılama gideri ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
7-6100 sayılı HMK’nın 333. maddesi gereğince hükmün kesinleştirilmesi işlemine müteakip kullanılmayan gider avansının yatırana iadesine, —–Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 207/1 maddesi gereğince resen işlem yapılmasına,Dair, davacı vekilinin ve davalı şirket temsilcisinin yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda HMK’nın 427/2 maddesi uyarınca kesin olmak üzere karar verildi.