Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/414 E. 2023/543 K. 04.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/414
KARAR NO: 2023/543
DAVA: Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ: 16/06/2023
KARAR TARİHİ: 04/09/2023

Tarafları yukarıda belirtilen davanın Mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:Davacı vekili tarafından ibraz edilen ve gerekli-yeterli kısımları:
AÇIKLAMALAR :
1-Müvekkilimiz …, davalı … tek ortak olduğu, —— Vergi Nolu … ——- ŞİRKETİ’ ne ait hisselerin yarısını alarak, şirkete % 50 oranında pay sahibi olmuştur.
2- —— Noterliğinden 16.12.2022 tarih ve —— yevmiye no ile tasdikli şirkete ait karar defterinin16.12.2022 toplantı tarihinde yer alan kararlar gereği her iki ortak, aksi karar alınıncaya kadar müştereken temsil yetkili olarak şirket müdürü seçilmişlerdir.
3- Müvekkilimize ait başkaca şirketler olması sebebi ile şirketin alacaklarının tahsilat işlerini davalı … tarafından yürütmüş, tahsil ettiği paraları, davacı müvekkilden saklamış, kendi şahsi ihtiyaçlarına harcamış ve şirketi de kendine borçlandırmıştır.
4-Müvekkilimiz,—— Noterliği —— yevmiye numarası 13.04.2023 tarihli ihtarnameyi davalı … göndererek, şirket hesap bilgilerinin ve kullanımı ile diğer bilgilerinin paylaşılmasını istemiştir. Davalı … tarafından gönderilen —— Noterliği —— yevmiye numaralı 20.04.2023 tarihli ihtarname cevabında ise, banka hesap bilgi ve kayıtlarrının şirket ortağı olan müvekkil ile paylaşılamayacağı yönünde bilgi vermiştir. Hal böyle iken, davalı …, şirket hesaplarını tekeline aldığı, kendi telefonuna entegre ettiği ve müvekkil olan diğer ortağı ile paylaşmadığı, şirketi tek başına yönettiği açık bir şekilde ikrar edilmiştir.
5-Yine Müvekkilimiz, şirket hesaplarından tam anlamıyla haberdar olmadığından ve düzenli bir şekilde defter tutulmadığından ve kendi hissesine düşen payı da bilmediğinden, diğer davalı ortaklardan şirket kayıt ve defterlerini incelemek için evrakları istemiştir. Ancak davalı taraf teslim etmemiştir.
6-Yine müvekkil —— tarafından, davalı ortak —— hesabına, sermaye parası olan gönderilen ödemeler, şirket hesabına aktarılmadığı, kendi şahsi harcamalara yapıldığı, bir kısmının da şirkete borç adı altında gönderilerek, şirketi kendine borçlandırarak haksız menfaat sağlamıştır. Bu husustaki suç duyurusu hakkımızı saklı tutuyoruz. Yine davalı …, yapılan proje ve işlerden, kayıt dışı elden ödemeler aldığı ve şirkete hesabına yansıtmadığı, kendisine haksız menfaat sağladığı harici olarak öğrenilmiştir. Bu hususta da şikayet hakkımızı saklı tutuyoruz.
Ayrıca şirket adresinde bir kısım menkul ve özel evraklar, Davalı … tarafından, adeta çalınarak alıp götürülmüştür. Şirket işyeri güvenik kamera ile de sabittir. Bu hususta da, şikayet hakkımızı saklı tutuyoruz.
7—— Şirketler ortaklar arasındaki güvene dayalı olarak kurulan ticari şirketlerdir. Davalının, müvekkilimize çektiği ihtarnameden de anlaşılacağı üzere davalı ortak müvekkilimizden şirket bilgi ve belgelerini saklamakta ve paylaşmamaktadır. Yine, müvekkil tarafından gönderilen paraları, amaçları dışında kullanarak, kendine haksız menfaat sağlamıştır. Müvekkilimizin diğer şirket ortağına karşı güveni kalmamış, güvenini yitirmiştir.
8-Ortaklar arası güven ve iş birliğini zedeleyen davranışlar TTK. Madde 549/4 göre haklı nedenlerle —– ortaklığın sona ermesi nedenidir.6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Sona Erme Sebepleri ve Sona Ermenin Sonuçları” başlıklı 636/3. Maddesi; “…HAKLI SEBEPLERİN VARLIĞINDA, HER ORTAK MAHKEMEDEN ŞİRKETİN FESHİNİ İSTEYEBİLİR….” şeklindedir.
9-Şirket ortaklarının bir birlerine karşı güveni kalmadığı, müvekkilimin dolandırılma seviyesine geldiği, bilgi ve belge paylaşımı yapılmadığı, haksız menfaat sağlandığı, müvekkilimin zarara uğraması sebebi ile artık bu şartlar altında şirketin devamının mümkün olmadığından haklı nedenlerden dolayı şirketin feshi için mahkemenize başvurmak zorunluluğu hasıl olmuştur.

NETİCE- İ TALEP : Arz edilen ve re’ sen nedenlerle; şirket ortaklarının bir birlerine karşı güvenleri kalmadığından ve bu şartlar altında şirketin devamının mümkün olmadığından haklı nedenlerin varlığından dolayı,——- sicil numaralı … Vergi Nolu … —— ŞİRKETİ’ nin feshine, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini arz ve talep ederiz.16.06.2023
şeklinde olup yukarıya aynen aktarılan dava dilekçesinde açıklanan sebeplere bağlı olarak davalı şirketin feshine karar verilmesi talep ve dava edilmiş ise de; davacı vekili tarafından vekaletnamedeki özel yetkiye de dayalı olarak ön inceleme duruşması öncesi aşamasında —— üzerinden gönderilen dilekçe ile davadan feragat edildiği belirtilerek bu doğrultuda karar verilmesi istendiğinden sonuçta davayı sona erdiren taraf işlemi ve dosya kapsamı gözetilerek resen ele alınan bu dosya üzerinden işlem gören davanın feragat nedeniyle reddine ilişkin olmak üzere aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Vazgeçme aşamasına göre belirlenen 60 TL maktu karar harcının peşin harçtan mahsubu ile artan 119 TL harcın kararın kesinleşmesine bağlı olarak ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
3-Davacı tarafça yapılan harç ve yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafça yapılan bir gider olmadığından bu konuda başkaca bir karar oluşturulmasına yer olmadığına,
5-Artan avansın karar kesinleştiğinde ilgilisine iadesine,
İlişkin olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde —— Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 04/09/2023