Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/122 E. 2023/175 K. 03.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/122
KARAR NO : 2023/175

DAVA : Tazminat (Sözleşmeden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 21/02/2023
KARAR TARİHİ : 03/03/2023

Tarafları yukarıda belirtilen davanın Mahkememizce tensiben yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı tarafından ibraz edilen ve gerekli-yeterli kısımları:
”…
KONU : Davalı tarafından haksız olarak feshedilen——-Protokolü gereği (fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla) Bankamıza ödenmesi gereken —–cezai şart tutarı——- alacağımızın temerrüt tarihinden itibaren müvekkilim——- bildirdiği en yüksek faizin %50 fazlası oranında temerrüt faizi ile birlikte davalı kurumdan tahsiline karar verilmesi talebidir.
HARCA ESAS DEĞER : 639.849,00-TL
AÇIKLAMALAR :
1-DAVALI KURUM İLE BANKAMIZ ARASINDAKİ —- DAVALI KURUMCA SÜRESİNDEN ÖNCE HAKSIZ YERE FESHEDİLMİŞTİR.
Müvekkilim —-” imzalanmıştır. (Ek-3)
Protokol gereği ilgili personellerin maaşları —- hesaplarına yatmakta iken davalı—- yazıları ile —- talep etmiş ancak — bu taleplerinin uygun bulunmadığı — ile davalı kuruma bildirilmiştir. (Ek-4 ve 5)
Ardından davalı —— sözleşmesinin tek taraflı iptali halinde —- itibariyle ne kadar geri ödeme yapmaları gerektiğini sormuş,— —-ihtarnamesi ile (Ek-7 ve 8) ;
“… Sözleşme kapsamında doğabilecek Bankamız zararlarını talep ve dava hakkımız saklı kalmak üzere;
• —- üzerinden—-hesaplama ile kişi başı — olmak üzere toplam—–iadesi ile birlikte,
• 11.madde kapsamında kurumunuzdan tahsil edilecek —– ceza tutarının yanı sıra,
• Bankamızca——- kurumunuzdan talep ve tahsil edileceği — davalı kuruma ihtar edilmiştir.
Davalı kurum müvekkil— vermeksizin—- ve personelin———— müvekkil Banka hesaplarına yatırmamıştır.
Müvekkil —- maaşların Bankamıza yatmaması üzerine davalı—– (Ek-8) göndermiş ve davalı ——– yılında çalışan —- imzalanmıştı.—- tarafından — tek taraflı olarak fesih edildiğinden bankanız tarafından—- ihtarnameye istinaden —- ait kişi başı geri ödeme tutarı olan— geri ödeme bedelinin bankanızda bulunan hesaptan çekilerek ödenmesini rica ederim.”
Denilmek suretiyle müvekkilim —– arasında akdedilmiş olan — haksız ve hukuka aykırı olarak feshetmiş olduklarını bildirerek Bankamıza ödemeleri gereken bedellerden sadece promosyon iadesinin hesaplarından çekilerek ödenmesi talimatını vermişlerdir.
2- DAVALI —- BANKAYA— ÖDEMİŞ İSE DE PROTOKOL GEREĞİ ÖDEMESİ GEREKEN CEZAİ ŞART BEDELİ —- VERGİSİNİ ÖDEMEMİŞTİR.
Davalı — olduğu talimat üzerine müvekkil— davalının hesabından —- ——- iadesini tahsil etmiştir. (Ek-10)
Davalı —-müvekkil ——– ihtarname cevabı ile “…. —- aylık veya ücretinin tamamlayıcı ——olduğumuz banka değişikliği nedeniyle ——– tutar, 23.11.2022 tarihinde bankanıza ödenmiş olup kurumumuzdan haksız olarak talep edilen —- üzere diğer tüm taleplerinize itiraz ettiğimizi ihtarınıza cevaben bildiririz.” denilmek suretiyle cezai şart ve — tutarını ödemeyi kabul etmedikleri hususunu Bankamıza bildirmişlerdir. (Ek-11)
3- DAVALI —- TALEP ETTİKLERİ DÖNEMDEKİ EKONOMİK ŞARTLAR AYNI OLMASINA RAĞMEN SANKİ ŞARTLAR SONRADAN DEĞİŞMİŞCESİNE—– HAKSIZ YERE İYİLEŞTİRME TALEP ETMİŞ VE PROTOKOLÜ FESHETMİŞTİR.
Davalı —– bankalar tarafından verilen — arasındaki —- feshine dayanak olarak göstermiştir. Ancak aşağıda detaylı açıklayacağımız üzere sözleşme kurulma esnasında ve öncesinde de ani ekonomik değişimler, —– —- yaşanmış ve yaşanmaktaydı.

……………………………………….
4- DAVAYA KONU PROTOKOLDE PROMOSYON ÖDEMELERİNDEN KAYNAKLANAN HUKUKİ İHTİLAFLARDA BANKANIN SORUMLU OLMAYACAĞI HÜKÜM ALTINA ALINMIŞTIR.
—- Kurum Maaş Ödemesi Protokolü’nün 4.4. maddesi “— ilgili itirazlarından, hukuki konulardan ve bu türden olabilecek dava ve sonuçlarından Bankanın hiçbir sorumluluğu olmayacaktır. Kurum, gerek kendisi gerekse personeli tarafından Bankaya bu nedenle herhangi bir talep veya itiraz yöneltemeyeceğini personelinin bu gibi durumlarda vaki olabilecek taleplerine kendisinin muhatap olacağını kabul beyan ve taahhüt eder.” demektedir. Görüleceği üzere—- ödemelerinden kaynaklı hukuki ihtilaflardan Bankanın bir sorumluluğu olmayacağı kararlaştırılmıştır.
5-PROTOKOLÜN FESHİ HALİNDE CEZAİ ŞART VE BANKA ZARARININ DAVALI KURUM TARAFINDAN ÖDENECEĞİ 11. MADDESİNDE HÜKÜM ALTINA ALINMIŞTIR.
Davalı kurum ile müvekkilim Banka —- arasında akdedilen söz konusu protokolün;
“SÜRE VE FESİH” başlıklı 11. maddesi;
“İşbu protokol taraflarca imzalanmasını müteakiben 4.3 maddesi gereğince ilk maaş ödemesinin yapıldığı tarihten itibaren 36 ay süreyle maaş ödemelerinin işbu protokol kapsamında yapılması koşulu ile en geç 14/06/2024 tarihine kadar geçerli ve yürürlükte olup, bu sürenin sonunda Bankanın —– herhangi bir hak ve alacağının bulunmaması koşulu ile kendiliğinden sona erer. — kapsamında yeniden ihale yapılana/yeni bir———-tarafından yazılı olarak talep edilmesi ve bu talebin — tarafından da uygun bulunması halinde personel maaş, ücret ve diğer ödemeleri —— olarak gerçekleştirilebilecek, bu döneme ilişkin olarak —- yapılmayacaktır. KURUM, işbu protokolde yazılı taahhütlerinden herhangi birini gününde ve tam olarak yerine getirmediği veya protokol süresi içinde protokol uygulamasını fiilen durdurduğu, vazgeçtiği yada protokolü süresinden önce feshettiği taktirde yada—— sayısının %10 veya daha fazla oranda azalması durumunda —- fazlaya dair zararlarını talep hakkı saklı kalmak kaydıyla Madde 4.3’ te belirtilen toplam — tutarı kadar cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt eder.—– karşı hiçbir itiraz ve talep hakkı bulunmadığını kabul, beyan ve taahhüt eder.”düzenlemesini,11.1. maddesi;
—, iş bu protokolden doğacak borçların ödenmesinde temerrüde düştüğü takdirde — ticari krediler için belirleyip— yüksek faizin %50 fazlası oranında temerrüt faizi ve bunun yasal oranda gider vergisini ödemeyi kabul ve taahhüt eder.”düzenlemesini haiz olup,
Tarafların karşılıklı rızası ile imzalanan söz konusu protokol gereği, protokolün fiilen durdurulması, vazgeçilmesi ya da süresinden önce feshedilmesi durumunda davalı kurumdan oluşan banka zararları ile birlikte cezai şart talep edileceği açıkça hüküm altına alınmıştır.
İlgili protokolün 4.3. maddesinde belirtilen — Müvekkilim Banka’nın protokolün 11. Maddesi gereği —- cezai şart ile —geçerliliğine ve uyulacağına inandığı protokol nedeniyle peşin ödediği ancak protokolün davalı —- süresinden önce feshedilmiş olması nedeniyle müvekkil Bankanın uğradığı menfi zararı olan 6.009,00-TL damga vergisinin davalı belediye tarafından — ödenmesi gerekmektedir. (Ek-12)
Tüm bu açıklanan hususlara binaen, haklı davamızın kabulüne karar verilmesini talep etmekteyiz.
……………………………………….

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda izah edilen ve resen dikkate alınacak nedenlerle, davalı tarafından haksız olarak feshedilen —- fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla davalı tarafından Bankamıza ödenmesi gereken——- olan — alacağımızın temerrüt tarihinden itibaren müvekkilim — ticari krediler için —-bildirdiği en yüksek faizin %50 fazlası oranında temerrüt faizi ile birlikte davalı kurumdan tahsiline karar verilmesini vekil eden Müvekkilim Banka adına saygı ile arz ve talep ederiz. —-
…”şeklinde olup yukarıya aynen aktarılan dava dilekçesinde taraflar—sözleşme olduğu ve davalının dilekçede belirtilen şekilde bu sözleşmeyi haksız olarak feshettiği ileri sürülerek—— temerrüt tarihinden itibaren davacı bankanın —en yüksek faizin %50 fazlası oranında temerrüt faizi ile birlikte davalı kurumdan tahsiline karar verilmesi talep ve dava edilmiş olup, tüm dosya kapsamına nazaran talebin 6102 sayılı TTK’nın 4/1-f maddesinden kaynaklandığı anlaşılmakla:
Davanın; — karar numaralı, “…d)On veya daha fazla asliye ticaret mahkemesi bulunan yerlerde— numaralı asliye ticaret mahkemelerinin bakmasına,
Bu kapsamda görülmekte olan dava ve işlerin iş bölümüne dayanılarak mezkur mahkemelere gönderilmemesine,—- itibaren gelecek yeni dava ve işlerin ise anılan ihtisas mahkemelerine tevzi edilmesine,…” şeklindeki karar kapsamında ihtisas mahkemeleri olarak yetkilendirilen — görevine girdiği halde — sehven Mahkememize tevzi edildiği anlaşılmakla, dosyanın davaya bakmakla görevli ve yetkili— —— edilmesine ve esasın bu şekilde kapatılmasına yönelik olarak aşağıdaki karar verilmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dosyanın—Mahkemelerine tevzi edilmek üzere—— —- gönderilmesine,
2-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
İlişkin olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile karar verildi.