Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/649 E. 2022/813 K. 05.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/649 Esas
KARAR NO : 2022/813

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 21/10/2021
KARAR TARİHİ : 05/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin —– adresinde 13/10/2021 tarihinde yapılan tamirat-tadilat işlemleri esnasında şirket yetkililerinin tüm dikkatlerine rağmen şirket pay defterlerinin kayıp olduğunu, olası hırsızlık işlemi de olmasından bahisle müvekkil şirkete ait pay defterinin tespiti ve taraflarına zayi belgesi verilmesi talep ve dava edilmiştir.
CEVAP: Dava hasımsız olduğundan çekimsizdir.
DELİLLER: Vergi dairesi kayıtları, dosya kapsamındaki sair tüm bilgi ve belgeler.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
TTK’nın 82/1. maddesi gereğince, “Tacir, ticari defterlerini, envanterleri, finansal tablo, bilanço ve faaliyet raporlarını, aldığı mektupları (bir ticari işe ait yazışmaları), gönderdiği mektup suretlerini, kayıtlara esas olan belgeleri, sınıflandırılmış şekilde saklamakla yükümlüdür.”Saklama süresi on yıl olup sürenin başlangıcı da kanunda belirtilmiştir (TTK m.82/5-6). Defter ve belgelerin saklanması yükümü, gerçek kişi tacirlerde ticaretin terk edilmesinden sonra sürdüğü gibi, tacirin ölümü halinde mirasçılar bakımından da devam eder. Mirasın resmi tasfiyesi veya tüzel kişiliğin sona ermesi durumlarında, defter ve belgeler Sulh Hukuk Mahkemesince saklanır (TTK m.82/8).Saklanması gereken defter ve belgeler, saklama süresi içinde, yangın, deprem, su baskını gibi bir afet veya hırsızlıktan dolayı zayi olursa, tacirin (ölmüşse mirasçılarının), durumu öğrendikten itibaren on beş gün içerisinde işletmenin olduğu yerdeki mahkemeye başvurarak zayi belgesi alması gerekir. Kanun’da “isteyebilirler” denmiş ise de bu bir zorunluluk niteliğindedir. Zayi belgesi için açılan dava, çekişmesiz yargı işidir (TTK m.82/7).Kanun da belirlenen süre hak düşürücü süre niteliğindedir.Somut olayda; dava konusu şirket defterlerinin şirketin bulunduğu bina içerisindeki tamirat tadilat işleri sırasında kaybolduğunun tahmin edildiği, 14/11/2022 tarihli celsede davacı şirket yetkilisinin alınan beyanlarında işbu defterlerin 2019 yılında kaybolduğunun, bu durumun 2021 yılı Temmuz-Ağustos aylarında mali müşavir ile şirket kayıtları üzerinde inceleme yapılırken fark edildiğini beyan ettiği, huzurdaki davanın ise 21/10/2021 tarihinde ikame edildiği, bu haliyle kanunda aranan 15 günlük hak düşürücü sürenin geçirilmiş olduğu anlaşılmakla davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-)Davanın TTK 82/7 Maddesinde yer alan hak düşürücü nedeni ile REDDİNE,
2-) Yapılan yargılama giderlerinin davanın mahiyetine göre davacı üzerinde bırakılmasına,
3-) Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 80,70 TL karar ve ilam harcın peşin alınan 59,30 TL harcın mahsubu ile geriye kalan 21,40 TL harcın davacıdan alınarak Hazineye irat kaydına,
4-) 6100 sayılı HMK’nin 333. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra kullanılmayan avansının yatırana iadesine, bu konuda ——Dair Yönetmeliğin 207/1 maddesi gereğince —— tarafından resen işlem yapılmasına,Dair, davacının yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde —– Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesi nezdinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildii.