Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/412 E. 2021/562 K. 16.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/412
KARAR NO :2021/562

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 06/07/2021
KARAR TARİHİ : 16/07/2021

Tarafları yukarıda belirtilen davanın Mahkememizce tensiben yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili tarafından ibraz edilen dilekçe 15/07/2021 tarihli dilekçe ile ıslah edilip neticei talep kısmı — getirilen dava dilekçesi ile davalı şirketin tek kişiye ait ve tek kişilik yönetim kurulu ile temsil ve ilzam edilirken şirketin tek —- tarihinde vefat etmesi nedeni ile şirketin organsız kalmış olduğu; davalı şirketin — borçlarıyla ilgili olarak 7236 Sayılı Kanuna dayalı yapılandırmadan yararlanılması sağlanarak borçlar ödendikten sonra faal olmayan şirketin tasfiye işlemlerinin başlatılacağı; davacıların —- olmamaları nedeni ile annelerinin velayeti altında oldukları,—- bu nedenle muristen kalan şirketin mirasçılara veraseten intikal işlemlerinin yapılabilmesi için şirkete kayyım atanması gerektiği; söz konusu 7236 Sayılı Kanuna göre yapılandırma için başvuru süresinin 31/08/2021 tarihinde sona ereceği, bu nedenle dava süresince davalı şirkete tedbiren geçici müdür tayin edilmesini ve davacı çocukların —- müdür olarak atanması ile davalı şirkete kayyım tayini ve hisselerin davacılara tesciline karar verilmesi ve bu taleplerin kabul görmemesi halinde ise terditli olarak davacı tarafa TTK. Madde 410/2 gereğince genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesi talep ve dava edilmiştir.
Temin edilen ——- göre davalı şirketin tek sahibinin ve aynı zamanda yöneticisinin ——– belirlenmiştir.
İbraz edilen—— mirasçılık belgesine ve nüfus kayıtlarına—— ettiği ve geriye mirasçı olarak yukarıda karar başlığında belirtilen davacılar ile kardeşleri olup dava dışı konumda olan—– ve bu üç çocuktan başka mirasçısının olmadığı, çağrı yetkisi verilmesi talep edilen …’in davacı çocukların annesi olduğu ve davacı çocukların annelerinin velayeti altında oldukları; dava dışı—- davacılarla baba bir, anne ayrı kardeş olup vesayet makamınca kısıtlanarak annesi ——- velayeti altına alındığı belirlenmiştir.
Davada ileri sürülen bütün taleplerden beklenen hukuki yarar şirketin yönetim organına kavuşması ve veraseten intikal işleminin gerçekleştirilmesinin sağlanması yönünde olup, TTK. Madde 410 düzenlemesi gereğince olağanüstü genel kurul yapılması amacıyla toplantıya çağırma izini verilmesi halinde bütün hukuki yararlar karşılanmış olacağı gibi terditli bu talep dışında kalan kayyım atanması talebi yönünden konuya ilişkin yasal düzenlemelere nazaran ucu açık ve belirsiz bir süreyle esas hakkında şirkete kayyım atanmasına dayanak yasal bir düzenleme olmaması; şirkete kayyım atanmasına ilişkin istisnai yasal durumların olayda söz konusu olmaması; verasete bağlı intikal işlemlerinin muhatabının yönetim —dava dışı mirasçının vesayet makamınca kısıtlanmış olması yönünden vesayet makamından izin alınmasına gerek olup olmadığının Mahkememizin görevi dışında olması; kaldı ki sonuçta murisin üç mirasçısının da velayet altında olmaları nedeni ile esasen böyle bir izin prosedürüne de tabi olmaması gereği birlikte değerlendirildiğinde genel kurula çağrı izinine ilişkin terditli talep dışında kalan taleplerin karşılanmasının mümkün olmadığı ve bu hususun dava şartları kapsamında kaldığı sonucuna varıldığından TTK. Madde 410 düzenlemesi yönünden ise buna ilişkin yasal düzenlemelerin mahiyeti ve dava dilekçesine yansıyan yapılandırmaya ilişkin süre gözetilerek sonuçta bütün talepler yönünden dosya üzerinden değerlendirme yapılarak karar verilmesi gerekmiştir.
—– olan genel kurul, Türk Ticaret Kanunu’nun TTK 617. maddesi uyarınca, olağan ve olağanüstü olarak toplanmaktadır. Olağan genel kurul toplantısı şirketin hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde en uygun zamanda ve yılda en az bir kere olmak üzere; olağanüstü genel kurul ise, şirket işlerinin gerektirdiği hallerde ve zamanlarda yapılır.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun söz konusu 617. maddesi:
”…
II – GENEL KURULUN TOPLANMASI
1. ÇAĞRI
Madde 617- (1) Genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.
(2) Genel kurul, toplantı gününden en az onbeş gün önce toplantıya çağrılır. Şirket sözleşmesi bu süreyi uzatabilir veya on güne kadar kısaltabilir.
(3) Toplantıya —- öneri hakkı, gündem, öneriler,— konularında — ilişkin hükümler, —- temsilcisine ilişkin olanlar hariç, kıyas yoluyla uygulanır. Her ortak kendisini genel kurulda ortak olan veya olmayan bir kişi aracılığıyla temsil ettirebilir.
(4) Herhangi bir ortak sözlü görüşme isteminde bulunmadıkça, genel kurul kararları, ortaklardan birinin gündem maddesi ile ilgili önerisine diğer ortakların yazılı onayları alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm ortakların onayına sunulması kararın geçerliliği için şarttır.
…”şeklinde olup yukarıya aynen aktarılmıştır.
Söz konusu maddede atıf yapılan 410. Madde ise:
”…
D) ÇAĞRI
I – YETKİ
1. YETKİLİ VE GÖREVLİ ORGANLAR
Madde 410- (1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. — görevleri ile ilgili konular için,— çağırabilirler.
(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
…”şeklinde olup yukarıya aynen aktarılmıştır.
TTK’nın 410’uncu maddesi uyarınca genel kurul, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılır. Eğer gerekli olursa tasfiye memurları da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilecektir. Yönetim kurulunun Kanun’da belirtilen şekillerde toplanamadığı durumlarda, ise mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.
Somut olayda ise yönetim kurulu tek kişi tarafından temsil edilmekte olup, bu kişi davalı şirketin tek sahibi ve yöneticisi olan müteveffa —- olması nedeni ile davalı şirket yönetimsiz kaldığından mirasçıları olan davacıların TTK Madde 410/2 kapsamında bu davayı açabilecekleri ve yasal düzenlemelerin farklı yorumlanmasına bağlı mağduriyet ihtimali gözetilerek davacıların hukuki yararlarının olduğu sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak davalı şirketin tek sahibi ve yöneticisinin vefatı nedeni ile organsız kalan davalı şirketin yönetim kurulunun oluşturulması ve temsilci tayin edilmesi için vefat eden tek yöneticinin mirasçıları olan davacıların olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması zorunluluğuna bağlı olarak bu davayı açmakta hukuki yararlarının bulunduğu ve mahkemece izin verilmesi için gerekli yasal ve maddi şartların olayda gerçekleştiği; açıklanan sebeplerle ve TTK Madde 617 atfına bağlı olarak TTK. Madde 410 düzenlemesi kapsamında olmak üzere kayyım atanmasına gerek olmadığı, talep gibi davacıların temsilcisi anne ….— bu konuda yetki verilmesinin uygun ve yeterli olacağı, herhangi bir sakıncanın söz konusu olmadığı ve davanın terditli bu talebe hasren sübuta erdiği kanaatine varıldığından ıslahlı davanın terditli genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesi talebine hasren kabulüne ilişkin olmak üzere aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Islahlı davanın genel kurulu toplantıya çağırmaya izin verilmesi talebine — KABULÜ ile, TTK. Madde 617 atfına bağlı olarak TTK’nın 410/2 Maddesi uyarınca ”…’—- davalı şirketin organsız kalması nedeni ile Genel Kurulunun olağanüstü toplantıya çağrılması yönünden davacıların temsilcisi ..— izin ve yetki verilmesine,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacılar tarafından peşin ödenen toplam 127,10 TL harcın davalıdan alınarak davacılara müştereken verilmesine,
4-Masraf yapılmadığından bu konuda başkaca bir karar oluşturulmasına yer olmadığına,
5-Davacılar vekili için tarife gereğince belirlenen 4.080 TL maktu avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacılara müştereken verilmesine,
6-Artan avansın yatıran tarafa iadesine,
İlişkin olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda TTK Madde 410/2-son cümle düzenlemesi gereğince KESİN olarak oy birliğiyle karar verildi.