Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/358 E. 2021/587 K. 06.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/358
KARAR NO: 2021/587
DAVA: Ticari Şirket (Genel Kurulun Olağanüstü Toplantıya Çağrılması İstemli)
DAVA TARİHİ : 14/06/2021
KARAR TARİHİ: 06/09/2021
Tarafları yukarıda belirtilen davanın Mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı tarafından ibraz edilen dilekçe ile davalı şirketin —— oranında hissesine sahip olduğu ve yönetim kurulunu oluşturan diğer ortak ile aralarındaki husumet nedeni ile toplantı yapamadıkları ve karar alamadıkları, bu nedenle genel kurulun toplantıya çağrılamadığı ileri sürülerek şirket malları ile ilgili usulsüz tasarruf işlemi olup olmadığının aydınlatılması yönünden TTK. Madde 410/2 düzenlemesine bağlı olarak kendisine genel kurulu toplantıya çağırma izini verilmesi talep ve dava edilmiştir.
Davalıya yapılan tebligata rağmen davalı tarafından her hangi bir cevap sunulmamıştır.
Celbedilip incelenen —- göre davalı şirketin — tarihinden itibaren — kayıtlı olduğu; şirketin —-ayrıldığı ve — davacıya, —- olduğu, bu iki ortaktan müteşekkil şirketin adresinin—–adresi olduğu ve Mahkememizin yargı alanı içinde kaldığı; şirketin—- münferiden temsil edildiği, ———- olduğu ve davacının ise başkan yardımcısı olduğu, yönetimin bu iki ortaktan oluştuğu anlaşılmıştır.
Dava, genel kurulun TTK 410 ve devamı maddelerine dayalı olarak olağanüstü genel kurul yapılması amacı ile toplantıya çağrılması talebine ilişkin olup, söz konusu yasal düzenlemelere bağlı olarak dosya üzerinden inceleme yapılarak karar verilmesi gerekli olmakla birlikte karşı tarafın davaya karşı olabilecek savunmalarının ve delillerinin sunulması ihtimali HMK Madde 27 çerçevesinde hukuki dinlenilme hakkı kapsamında değerlendirilerek davalıya tebligat yoluna gidilmiş olup usulüne uygun tebligata rağmen davalı adına herhangi bir beyanda bulunulmadığından süre sonunda dosya ele alınarak aşağıdaki şekilde dosya üzerinden karar verilmiştir.
Anonim şirketin zorunlu organlarından biri olan genel kurul, Türk Ticaret Kanunu’nun TTK 409’uncu maddesi uyarınca, olağan ve olağanüstü olarak toplanmaktadır——hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde en uygun zamanda ve yılda en az bir kere olmak üzere; olağanüstü genel kurul ise, şirket işlerinin gerektirdiği hallerde ve zamanlarda yapılır.
TTK’nın 410’uncu maddesi uyarınca genel kurul, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılır. Eğer gerekli olursa tasfiye memurları da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilecektir. —– Kanun’da belirtilen şekillerde toplanamadığı durumlarda, ise mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.
Somut olayda ise davalı şirketin davacı ile —– tarafından münferiden temsil edildiği, davacının TTK. Madde 410/2 kapsamında bu davayı açabileceği sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak davalı şirketin iki ortaktan müteşekkil olup eşit paya sahip olmaları ve davacı tarafın ileri sürdüğü husumet nedeni ile toplantıya çağrı yönünden toplantı yapılıp karar alınamadığı; —- çağrılması yönünden yönetim iradesinin temin edilemediği, davacının —- yapılması zorunluluğuna bağlı olarak bu davayı açmakta hukuki yararlarının bulunduğu ve mahkemece izin verilmesi için gerekli yasal ve maddi şartların olayda gerçekleştiği; açıklanan sebeplerle ve TTK Madde 410/2 düzenlemesi kapsamında olmak üzere kayyım atanmasına gerek olmadığı, talep gibi davacıya bu konuda yetki verilmesinin uygun ve yeterli olacağı, herhangi bir sakıncanın söz konusu olmadığı ve davanın sübuta erdiği kanaatine varıldığından davanın kabulüne ilişkin olmak üzere aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile, TTK’nın 410/2 Maddesi uyarınca ——–ünvanlı davalı şirketin malları ile ilgili usulsüz tasarruf işlemi olup olmadığının aydınlatılması gündemi ile —- çağrılması yönünden davacı —– izin ve yetki verilmesine,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından peşin ödenen harçlar dahil olmak üzere yapılan toplam 158 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Artan avansın karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
İlişkin olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda TTK Madde 410/2-son cümle düzenlemesi gereğince KESİN olarak oy birliğiyle karar verildi. 06/09/2021