Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/469 E. 2021/592 K. 08.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2020/469
KARAR NO: 2021/592
DAVA: Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin)
DAVA TARİHİ : 07/05/2020
KARAR TARİHİ: 08/09/2021
Tarafları yukarıda belirtilen davanın Mahkememizce yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili tarafından ibraz edilen ve daha sonra ibraz edilen dilekçelerle hukuki yarar yönünden açıklanan dava dilekçesi ile davalı şirketin —- esas sermayeli bir limited şirket olup — nezdinde ki kayıtlara göre — tutarındaki esas sermayeye dava dışı —ünvanlı şirketin ve diğer — tutarındaki esas sermayeye ise davacılardan — şirketin sahip olduğu; davacı — kısmen bölünerek davalı şirket nezdinde ki — tutarındaki iştirak esas sermaye payının tamamını — diğer davacı — şirkete ayni sermaye olarak koyduğu ve bu bölünme işleminin—- tarihinde ilan edildiği; — düzenlemesine göre bölünme işleminin — geçerlilik kazandığı ve bölünme akabinde —- bölünme işleminin davalı şirket kayıtlarında tescili için başvurulduğu halde talebin karşılanmadığı belirtilerek sonuçta dilekçelerde açıklanan süreçlere ve çaresizliğe bağlı olarak ——— davalının sermayesinde ———- ünvanlı davacı şirkete bölünme yoluyla devrinin şirket kayıtlarına ve —- tesciline ve ilanına karar verilmesi talep ve dava edilmiştir.
Tebligatlar yapılarak taraf teşkili sağlanmış olup davalılar adına duruşmalara katılan olmamış ve cevap verilmemiştir.
—–başvuru ve sonucu hakkında gerekli her türlü araştırmalar yapılarak araştırma sonuçlarının ve temin edilen cevapların dosyaya girmesi sağlanmış olup şirketlerin —kayıtları celp edilerek deliller toplanmıştır.
Taleple ilgili —- maddeleri:
TİCARET SİCİLİNE TESCİL VE GEÇERLİLİK
Madde 179- (1) Bölünme onaylanınca, yönetim organı bölünmenin tescilini ister.
(2) Kısmi bölünme sebebiyle devreden şirketin sermayesinin azaltılması gerekiyorsa buna ilişkin esas sözleşme değişikliği de tescil ettirilir.
(3) Tam bölünme hâlinde devreden şirket —- tescil ile birlikte infisah eder.
(4) Bölünme —– tescille geçerlilik kazanır. Tescil ile tescil anında envanterde yer alan bütün aktifler ve pasifler devralan şirketlere geçer.
III – ESAS SERMAYE PAYININ GEÇİŞİ HÂLLERİ
1. DEVİR
Madde 595- (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, —– hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde—- reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.
…”
şeklinde olup yukarıya aynen aktarılmıştır.
—– kayıtlarına, kısmi bölünme planına, yapılan araştırma sonuçlarına ve tüm dosya kapsamına nazaran açıklanan durumun ve çaresizliğin yukarıda özetlenen dava dilekçesinde belirtilen şekilde olduğu ve talebin salt ticaret sicil memurluğunun işlemine yönelik olmayıp devrin şirket kayıtlarına tesciline yönelik talep olması ve esasen öncelikli belirleyici talebin bu olması ve devamında ticaret sicilinin işleminin irdelemeyi gerektirmesi karşısında davanın süresinde açılması yönünden bir engel bulunmadığı ve ihtimale göre TTK. Madde 34 düzenlemesi yönünden de tüm dosya kapsamına yansıyan ve aydınlatılamayan belirsizliğe bağlı çaresizlik nedeniyle davanın süresinde açıldığının kabul edilmesi gerektiği, kaldı ki asıl talebin bölünme yoluyla devrin şirket kayıtlarına tescilini sağlamak olması karşısında devamında yapılacak tescile ilişkin memurluk işleminin söz konusu süreden etkilenmediği ve davalı şirketin adresi itibariyle de mahkememizin görev ve yetkisi kapsamında olduğu sonucuna varılmış olup tüm dosya kapsamına ve yukarıya aynen alınan yasal düzenlemeye bağlı olarak herhangi bir bilirkişi incelemesine dahi gerek olmayacak şekilde aydınlanan davanın sübuta erdiği sonuç ve kanaatine varıldığından davanın kabulüne ilişkin olmak üzere aşağıdaki hüküm kurulmuş olup yasal hasım durumunda olan ticaret sicil müdürlüğü yargılama giderinden sorumlu tutulmamıştır.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN KABULÜ İLE,
—– ünvanlı davalının sermayesinde —- ünvanlı davacı şirketin sahibi olduğu hissenin, —- ünvanlı davacı şirkete bölünme yoluyla devrinin şirket kayıtlarına ve — TESCİLİNE VE İLANINA,
2-Maktu karar harcından peşin harcın mahsubu ile eksik 4,90 TL harcın gerekçede açıklanan sebeple davalı şirketten alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından peşin ödenen harçlar dahil olmak üzere yapılan toplam 263 TL yargılama giderinin gerekçede açıklanan sebeple davalı şirketten alınarak davacı tarafa verilmesine,
4-Davacılar vekili için tarife gereğince belirlenen 4.080,00 TL maktu avukatlık ücretinin gerekçede açıklanan sebeple davalı şirketten alınarak davacılara müştereken verilmesine,
5-Artan avansın karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
İlişkin olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı aleni olarak yapılan yargılama sonunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde——– Adliye Mahkemesinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 08/09/2021