Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/408 E. 2021/292 K. 24.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2020/408 Esas
KARAR NO: 2021/292
DAVA: İtirazın İptali (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 09/03/2020
KARAR TARİHİ: 24/05/2021
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ/
DAVA;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı firma arasında yapılan sözleşme gereği davalı firmanın———– bedelli faturalar kesildiği, söz konusu faturaların davalı şirkete gönderildiği ve herhangi bir itiraz söz konusu olmadığı, davalı firma tarafından müvekkili şirkete yalnız— ödemede bulunulduğu, bakiye alacak olan —- ihtarname gönderilmesine rağmen davacının bakiye alacağının ödenmediği, bu nedenle davalı firmaya karşı ———- dosyası ile icra takibi başlatıldığı, ancak haksız ve kötü niyetle itiraz yapılan, borçlu aleyhine asıl alacağın % 20’sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama harç ve giderleri ile ücret-i vekaletin davalı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Davacının, Taraflar ——- Etmediğini, bu —— dava dışı—- akdedilen Sözleşme tahtında davacının Müvekkil Şirkete gönderdiği ve — sıra numaralı teklif gereği davacı tarafından ———– —imalatı yapılması kararlaştırıldığını, ancak ilerleyen süreçte dava dışı —- birlikte yapılan kontroller sonucunda bahsi geçen barbakanların taraflar arasında kararlaştırılan niteliklere sahip olmadığı ve —– edildiği tespit edildiğin, müvekkil şirket, davacının sözleşmesel ilişki tahtında kararlaştırılan işi tam ve eksiksiz olarak ifa etmemesinden dolayı davacı tarafından imal edilen metre oranında hakkaniyet ve hukuka uygun şekilde hakediş düzenlenmiş olup davacı tarafından ilgili hakediş kabul edilmediğin, davacı, sözleşmesel yükümlülüğüne aykırı davranarak eksik imalat yaptığını bilmesine rağmen haksız ve hukuka aykırı olarak işin tamamı yapılmış gibi işbu davaya konu faturaları tanzim ettiğin, akabinde müvekkil şirket tarafından bu haksız faturaya karşılık olarak ——-tutarını ihtiva eden —-fatura olarak tanzim edildiğin, davacı, işbu faturaya herhangi bir itirazda bulunmadığını, akabinde müvekkil şirket tarafından davacıya ——yevmiye numaralı ihtarnamesi keşide edilerek davacının sözleşmesel yükümlülüklerine aykırı davrandığı ve bu nedenle davacı tarafından keşide edilen—— yevmiye numaralı ihtarnamesinde bahsi geçen borcun tamamının kabul edilmediğinin bildirildiği, —— tarafından tanzim edilen fark metraj faturasına ilişkin olarak da herhangi bir itiraz ve/veya iade faturası düzenlenmediğinden faturaya ilişkin olarak yükümlülüklerinin yerine getirilmesi talep edildiğin, arz ve izah edilen nedenler doğrultusunda; sair talep, itiraz ve dava hakkımız saklı kalmak kaydı ile; haksız ve yersiz açılan davanın reddine, davacı aleyhine %20 den az olmamak üzere kötü niyet tazminatına yargılama masrafları ile vekâlet ücretinin davacı üzerine bırakılmasına, karar verilmesini talep ettiklerini belirtmiştir.
DELİLLER: ———— Arabuluculuk Tutanağı, Bilirkişi Raporu, dosyadaki diğer bilgi ve belgeler.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, İtirazın İptali (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasıdır.
Mahkememizce dilekçeler aşaması tamamlanmış ve usulüne uygun olarak yapılan davet sonucunda duruşma açılarak ön inceleme duruşması icra edilmiş ve tarafların sulh olmaması nedeniyle uyuşmazlık belirlenerek işin esasının incelemesine geçilmiştir.
2004 Sayılı İİK.’nın 67.maddesi;——–Takip talebine itiraz edilen alacaklı, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir sene içinde mahkemeye başvurarak, genel hükümler dairesinde alacağının varlığını ispat suretiyle itirazın iptalini dava edebilir.——— Bu davada borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; takibinde haksız ve kötü niyetli görülürse alacaklı; diğer tarafın talebi üzerine iki tarafın durumuna, davanın ve hükmolunan şeyin tahammülüne göre, red veya hükmolunan meblağın ——– yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminatla mahkum edilir. İtiraz eden veli, vasi veya mirasçı ise, borçlu hakkında tazminat hükmolunması kötü niyetin sübutuna bağlıdır. ——–Birinci fıkrada yazılı itirazın iptali süresini geçiren alacaklının umumi hükümler dairesinde alacağını dava etmek hakkı saklıdır. —– Bu Kanunda öngörülen icra inkar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve benzeri tazminatların tespitinde, takip talebi veya davadaki talep esas alınır.” hükmüne amirdir.
Davaya konu ——–icra dosyası getirtilerek incelenmiştir. Yapılan incelemede icra dosyasının davanın tarafları ve konusu ile örtüştüğü görülmüştür.
Yapılan yargılama ve toplanan delillere göre, taraflar arasında eser sözleşmesine dayalı ticari ve hukuki ilişki bulunduğu ve bu kapsamda davacı tarafından cari alacaktan kaynaklı alacağının davalı tarafından ödenmemesi üzerine davacı tarafından bu cari alacağa ilişkin olarak ilamsız icra takibi başlattığı, davalının vaki itirazı nedeniyle takibin durduğu ve yasal süresi içinde işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Tarafların bildirdiği tüm deliller toplanmış ve dosya taraflar arasındaki alacağın varlığı ve miktarına ilişkin rapor verilmesi için bilirkişiye tevdi edilmiştir. Bilirkişi tarafından verilen rapor taraflara tebliğ edilmiş ve denetimi yapılmıştır. Bilirkişi tarafından yapılan incelemede;
—– tarafından —– teklif maili gönderildiği,
—- tarafından—- gönderildiği, mail ———— kapsamında taahhüdünüz altında imalatı yapılan ————— belirlenmiş olduğu üzere ——- boyunda yapılmadığı İşverenimiz olan — tarafından tespit edilmiştir——- arasında olduğu görülmüş ve metraj ortalaması——– olarak İşveren tarafından belirlenmiştir. Tarafımızca onaylanan ——– sayılı teklifinize esas —- faturanıza istinaden, söz konusu bu eksik imalatlardan ötürü; —– ————–olarak tarafımızca kesilecek iade yansıtma faturası sîzlere iletilecektir. İlgili faturanın sîzlere iletilmesi ve cari işleme alınması netleşene kadar, söz konusu faturanızın ödemesi durdurulmuştur. Söz konusu projeye uygunsuzluk durumu nedeni ile İşveren’imiz tarafından tarafımıza yansıtılabilecek her türlü cezai şart ve yaptırımın sîzlere de rücu edileceğini hatırlatır ve tebliğ ederiz. Gereği için bilgilerinize, ——— imalat olduğunun davacıya bildirildiği görülmektedir.
—- keşidecisinin — muhatabının ———– olduğu görülen ihtarname ile “Tarafınızla yapılan sözleşme gereği ankraj işi yapılmış——— bedelli faturalar tarafınıza tanzim edilmiş ve iletilmiştir. Tarafınızca yalnız —- ödemede bulunulmuştur. Bakiye alacak tüm ısrarlı taleplerime rağmen ödenmemiştir. İş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren———— Nolu ibana ödenmesini aksi takdirde alacağın tahsili için icra takibi ve dava yoluna başvurulacağını vekalet ücreti ve yargılama giderinden sorumlu tutulacağınızı— bildiririm.” dendiği, ihtarnamenin —- tebliğ edildiği,
———davalı şirketçe keşide edilen ihtarnameye göre; “Tarafınızca keşide edilen———numaralı ihtarname ile özetle; tarafınız ile akdedilmiş olan sözleşme gereğince tüm işlerin tamamlandığını ancak tarafınıza —— tutarında ödeme yapıldığı, bakiye alacağın ise tüm taleplerinize rağmen ödenmediğini iddia ettiğiniz ve bakiye alacağın ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren—-içinde ödenmesinin talep edildiği görülmüştür. Öncelikle belirtmek isteriz ki; tarafınızca gönderilen ve Müvekkil Şirketin de kabul ettiği—- teklif gereğince tarafınızca —- kararlaştırılmıştır. Ancak İş sahibi ile birlikte yapılan kontroller sonucunda bahsi geçen barbakanların taraflar arasında kararlaştırılan niteliklere sahip olmadığı ve —– edildiği tespit edilmiştir. Sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerinize aykırı davranmış, yapmakla mükellef olduğunuz —–sözleşmeye uygun olarak yerine getirmediğiniz görülmüştür. Yukarıda açıklanan gerekçeler ve aşağıda yer verilen karşı ihtar ve açıklamalar nedeniyle, —- numaralı ihtarname ile belirtmiş olduğunuz bakiye —- tamamını kabul etmemekte olduğumuzu; proje, şartname ve sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmeyen imalat nedeni ile——– yansıtılacak her ne âd ve nam altında olursa olsun tazminat bedeli de dahil olmak üzere fazlaya ilişkin her türlü dava hak ve alacak hakkımız ile sair tüm yasal talep ve haklarımız saklı kalmak kaydı ile ihtaren bildiririz. ——dâhilinde olduğu üzere yukarıda bahsi geçen sözleşme uyarınca Müvekkil Şirket tarafından —- numaralı metraj fark bedeli faturası e-fatura olarak düzenlenmiştir. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) madde 21/2 “Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.” hükmüne haizdir. —— numaralı metraj fark bedeli faturasına kanuni süre içinde itiraz edilmediğinden TTK madde 21/2 uyarınca ilgili faturayı kabul etmiş bulunmaktasınız. 4. İşbu ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren —– tarafından düzenlenen —– numaralı metraj fark bedeli faturasına ilişkin yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi, aksi halde her türlü yargılama gideri ve vekâlet ücreti tarafınıza ait olmak kaydı ile aleyhinize yasal yollara başvurulacağını, fazlaya ilişkin her türlü dava hak ve alacak hakkımız ile sair tüm yasal talep ve haklarımız saklı kalmak kaydı ile ihtaren bildiririz.” dendiği görülmektedir.
Her iki şirket muhasebe kayıtları karşılaştırıldığında; davalı — defterlerinde yer almasına rağmen davacı defterlerinde yer almayan—–fatura olduğu, söz konusu fatura davacı tarafından kabul edilmemiş olduğu, davalı şirket tarafından düzenlenen — yevmiye nolu —- ihtarnamesi ile anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere; TTK m.23/1-c’ye göre, “Malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir. Açıkça belli değilse alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür. Diğer durumlarda, Türk Borçlar Kanununun 223 üncü maddesinin ikinci fıkrası uygulanır.”
TBK m.223’e göre ise, “Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse bunu uygun bir süre içinde ona bildirmekle yükümlüdür. (f.2) Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıpbulunması halinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.”
TBK m.219’a göre, “Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliğini etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.”
Alıcının seçimlik hakları kenar başlıklı 227.maddesine göre, “Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir: 1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. 2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme. 3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme. 4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme. Alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.
Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir. Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir. Satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline çok yakın ise alıcı, ancak sözleşmeden dönme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.
TBK md. 229 uyarınca, Satış sözleşmesinden dönen alıcı, satılanı, ondan elde ettiği yararları ile birlikte satıcıya geri vermekle yükümlüdür. Buna karşılık alıcı da, satıcıdan aşağıdaki istemlerde bulunabilir: 1. Ödemiş olduğu satış bedelinin, faiziyle birlikte geri verilmesi. 2. Satılanın tamamen zaptında olduğu gibi, yargılama giderleri ile satılan için yapmış olduğu giderlerin ödenmesi. 3. Ayıplı maldan doğan doğrudan zararının giderilmesi. Satıcı, kendisine hiçbir kusur yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alıcının diğer zararlarını da gidermekle yükümlüdür.” denmektedir.
Bilirkişi tarafından hazırlanan rapor taraf vekilerine tebliğ edilmiş ve bilirkişi raporuna karşı beyan ve itirazlar da değerlendirilmiştir. Bilirkişi raporu taraf vekillerine tebliği edilerek ilgili beyan ve itirazlarda okunup dinlenip değerlendirilmiştir. Bu kapsamda bilirkişi raporunun denetimi yapılmış ve raporun dosya kapsamıyla uyumlu olduğu, davanın aydınlandığı değerlendirilerek usul ekonomisi ilkesi gereğince ek rapor ve farklı bilirkişiden rapor alınmasına gerek görülmemiştir.
Yapılan yargılama ve toplanan delillere göre uyuşmazlığa konu olayda, taraflar arasında akdedilen sözleşme gereği davalı firmanın —— verildiği, bu hizmete ilişkin——- bedelli faturalar kesildiği, söz konusu faturaların davalı şirkete gönderildiği ve davalının herhangi bir itirazının söz konusu olmadığı, davalı firma tarafından ——- ödemede bulunulduğu, kalan bakiye bedel alacak için—– dosyası ile icra takibi başlatıldığı, ancak davalı firma tarafından icra takibine kısmi itiraz yapıldığı ve icra takibinin itiraz edilen kısım üzerinden durduğu, davalı tarafın —tarihli ————–olarak tarafımızca kesilecek iade yansıtma faturası sîzlere iletilecektir. İlgili faturanın sîzlere iletilmesi ve cari işleme alınması netleşene kadar, söz konusu faturanızın ödemesi durdurulmuştur.” denmek suretiyle ayıp ihbarında bulunulduğu, yine dosya içerisinde bulunan ——- davalı vekilinin iddialarını doğruladığı ve bahse konu işin eksik yapıldığının anlaşıldığı, dolayısıyla davacı tarafın dava konusu işin tam yapıldığı hususunu ispat edemediği anlaşılmıştır. Binaenaleyh dosyaya mübrez bilirkişi raporunun da gerekçeli, denetime açık, hüküm kurmaya elverişli ve yerinde olduğu kabul ve takdir edilerek TMK’nın 6, ve HMK’nın 190 ve 222.maddeleri gereğince ispat edilemeyen davanın reddine karar verilmiştir.
Davalı vekilinin İcra İflas Kanununun 67/2.maddesi gereğince kötü niyet tazminatı talebi ise, yargılama sonucunda davacının haksızlığına karar verilmiş olsa da davalının kötü niyetli olarak hareket ettiğinde ilişkin hiçbir delil bulunmadığından koşulları oluşmadığı anlaşılmakla bu talebin reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Davalının kötü niyet tazminat talebinin reddine,
3-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30 TL karar ve ilam harcının peşin alınan (54,40 TL) harçtan mahsubuyla bakiye 4,90 TL peşin harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
4-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Davalı tarafından yapılmış yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
6-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. 13/1,13/2 maddeleri uyarınca hesaplanan 4.080 TL nispi vekalet ücretinın davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
7-Arabuluculuk Kanununun 18/A-(13).maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin 26/2. Maddeleri ile AÜT uyarınca —– bütçesinden ödenen 1.320 TL arabuluculuk ücretinin davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
8-HMK’nın 333. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra kullanılmayan gider avansının yatırana iadesine ve bu konuda Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinın Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 207/1 maddesi gereğince Yazı İşleri Müdürü tarafından resen işlem yapılmasına,
Dair, davacı ve davalı vekillerinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile ————- Adliye Mahkemesinde İstinaf Kanun yolu açık olmak verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 24/05/2021