Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/479 E. 2021/403 K. 14.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2019/479 Esas
KARAR NO : 2021/403

DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 21/10/2019
KARAR TARİHİ : 14/06/2021

Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Davalı … ile birlikte ,——- bulunan ve —— sicil numarasında —– davacının ana sermayesi 20.000,00 TL olan şirketteki, 10.000,00 TL ye tekamül eden hisselerin tamamını , Kartal —. Noterliği’nin —– sayılı —- ile davalı ….—- devrettiğini, davalı ,—– bu hisse devrinin tescil ve ilan işlemlerini yaptırmadığını, noterden hisse devri yapılmış olmasına rağmen, halen şirkette ortak gözüken davacı —- ve üçüncü kişileri karşı sorumluluğuna sebebiyet verdiğinden, iş bu davanın açılarak , davacının ortağı olduğu ——-hisselerin tamamını 14.01.2014tarihinde davalıya, noterden devrettiğinin tespitine, devretmeyle ilgili ,——, diğer ilgili kurumlara bildirilmesiyle alakalı mahkeme tarafından tespit kararının verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalı cevap dilekçesinde özetle; ———– hükümlü olduğunu, … eşinin aleyhinde şirket ortaklığından kaynaklı her ne kadar şirket hisselerini devir alınmasının talep edilmiş olunsa da zikredilen şirket noter devri ile alınmış olduğunu, resmi gazete ilanı ile açılışının yapılmadığını, eşinin şirket hisselerini noterden devraldıktan sonra şirket üzerine alınan iş müteahhitle — maddi sıkıntılardan dolayı durduğunu, başka herhangi bir iş alınamadığın ve devir tarihinden sonra fatura kesilmediğini, yaşanan olumsuzluklardan dolayı şirket faaliyete geçirilmeyerek işlemler muallakta kaldığını, şirketin fiilen kapandığını, eğer herhangi bir yere bildirmek gerekiyor ve bildirilmediyse eşinin o dönemde maddi manevi yaşamış olduğu olumsuzluklardan dolayı olduğunu, gereğinin yapılmasını talep etmiştir.
DELİLLER:
Dava ve cevap dilekçesi ile ekleri, —– devir sözleşmesi, dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibari ile; ———- hisse devrinin tespiti ve devrin ———— tescil ve ilanı taleplerine ilişkindir.
Dilekçeler aşaması tamamlanmakla mahkememizin ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar incelenmiş, tarafların sulh olma imkanının bulunmadığının tespiti ile uyuşmazlık noktaları belirlenerek tahkikat aşamasına geçilmiştir.
Davacının dava dışı şirket——– hissesini Kartal —. Noterliği’nin ———– sayılı —— davalı ..——- devrettiği, dosyaya sunulan devir sözleşmesinden anlaşılmıştır.
Davalı ——- getirtilmiş, davalı şirket merkezinin mahkememiz yetki sınırlı içinde kaldığı görülmüştür.
————– yazılan müzekkereye cevap verilerek; dava dışı——— kayıtları gönderilmiştir.
Yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; taraflar arasındaki uyuşmazlığın; dava dışı şirketteki davacı payının devredilmesi nedeniyle devralan davalının bahse konu devrin tescil ve ilan işlemlerinin davalı tarafından yapılıp yapılmayacağına ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 595. maddesinde ” (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Aynı yasanın 598. Maddesinde ise “Esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, ———başvurulur.
(2) Başvurunun otuz gün içinde yapılmaması hâlinde, ayrılan ortak, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için—– başvurabilir. Bunun üzerine ——-, şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için süre verir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Kanunun 595’inci maddesinde —pay devrinin ne şekilde yapılacağı düzenlenmiş olup, buna göre devir işleminin yazılı şekilde yapılıp noter tarafından onanması, devrin ortaklar genel kurulunca onaylanması şartıyla pay devri hüküm ifade edecektir.
Dolayısıyla davacının bahse konu devir sözleşmesi sonucu ortaklar —-kararı alarak ——– ve ilan ettirmesi gerektiği, ancak davacının yasada yer alan bu dava şartını gerçekleştirmeden dava açtığı, bu nedenle HMK madde 114/2 ve TTK 595/2 maddesi gereğince dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-) Davanın, TTK 595/2 maddesi gereği şirket hisse devrinin onaylanması için şirkete başvurulmadığından DAVA ŞARTI YOKLUĞUNDAN USULDEN REDDİNE,
2-Karar tarihi itibariyle alınması gereken 59,30 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 44,40 TL harcın mahsubuyla bakiye 14,90 TL harcın davacıdan alınara hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Karar kesinleştiğinde varsa bakiye gider avansının yatırana iadesine,
Dair, davalının yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.