Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/325 E. 2022/346 K. 11.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/325 Esas
KARAR NO : 2022/346

DAVA : İflas
DAVA TARİHİ : 10/05/2022
KARAR TARİHİ : 11/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan İflas davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin —— verilen ruhsatların üçüncü kişilere devir ve temlikinin önlenmesi adına tedbir kararı verilmesini ve hususun— bildirilmesine, davalının içinde bulunduğu ——— mevcut durumda giderilmesinin mümkün olmaması nedeniyle telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkmasını engellemek adına davalıya TMK 403 vd maddeleri uyarınca — atanmasına, mahkemeni aksi kanaatte ise — atanmasına, davalının —— davacı müvekkilinin alacağı olan —- temerrüt tarihinden itibaren—- faiziyle birlikte davacı müvekkiline ödenmesine, ——–olduğundan müvekkilinin uğradığı munzam zararın — hesaplanarak davalıdan tazminine, davalının iflasına, davanın —– ihbar edilmesine, yargılama masrafı ve vekalet ücretinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, İİK’nun 177/I-1,2. madde hükümlerine göre açılmış doğrudan iflas istemine ilişkindir.
—tarihli ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrasındaki belirleme yetkisi kapsamında,— konusunda uzman asliye ticaret mahkemesini, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki hafta içinde belirler “, düzenlemesine yer verilmiştir. Aynı yasanın 66/ b bende ki düzenlemeden söz konusu hükümlerin yayım tarihinde yürürlüğe girdiği anlaşılmıştır. Yasal düzenleme kapsamında —— tarihli ve 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 46. maddesi ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanuna eklenen geçici 14. madde uyarınca, “1)İflas yoluyla adi takipten doğan ;a) İflas davası (İcra ve İflas Kanunu 156.Madde),b)İtirazın kaldırılması ve İflas davası ( İcra ve İflas Kanunu 156. madde),2) Kambiyo senetlerine mahsus iflas yolu ile takipten doğan; a)—-davası (İcra ve İflas Kanunu 173. madde), b) İtirazın kaldırılması ve İflas davası ( İcra ve İflas Kanunu 174.Madde)3) Doğrudan doğruya; a) Alacaklı tarafından talep edilen iflas davaları ( İcra ve İflas Kanunu 177.Madde)b)Borçlu tarafından talep edilen İflas davaları ( İcra ve İflas Kanunu 178. madde),c)—- davaları ( İcra ve İflas Kanunu 179. Madde),4)—— düzenlenen sıra cetveline yönelik davalar ( İflas tarihinden önce açılıp yargılama sırasında kayıt kabul davasına dönüşen alacak davaları hariç olmak üzere kayıt kabul ve kayıt terkin davaları )( İcra ve İflas Kanunu 235. madde) ,5) Takasa itiraz davaları ( İcra ve İflas Kanunu 201. Madde), 6) İflasın kaldırılması talepleri ( İcra İflas Kanunu 182.Madde),7) İflasın kapanması talepleri ( İcra ve İflas Kanunu 254.Madde), 8) İtibarın yerine gelmesi talebi ( İcra ve İflas Kanunu 313 ve 314. maddeleri )9) —– İcra ve İflas Kanunu 285 İle 308/ h Maddeleri )10)—— kaynaklanan talepler ( İcra ve İflas—————suretiyle —– talepler (İcra ve İflas Kanunu 309/a ila 309/1 maddeleri ),12 )—– yapılandırılması talepleri (İcra ve İflas Kanunu 309/ m ila 309/ ü Maddeleri ) Hususlardan kaynaklanan davalara ; ———– az asliye ticaret mahkemesi bulunan yerlerde—— asliye ticaret mahkemesinin,—-ticaret mahkemesi bulunan —- numaralı —- mahkemelerinin ihtisas mahkemesi olarak belirlenmesine, 7101 sayılı Kanunun 46. maddesiyle 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa eklenen geçici 14.maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu kapsamda görülmekte olan davalar bakımından İflasın ertelenmesi ve konkordato talepleri hakkında talep tarihinde yürürlükte bulunan hükümlerin uygulanmasına, mahkemelerin derdest dava dosyalarının bu karara dayanarak anılan mahkemeye göndermeyeceğine, iş bu kararın— yayımlandığı tarihten itibaren açılacak davaların ise anılan mahkemelere tevzi edilmesine karar verildi “ kararı alınmıştır.—-karar nolu kararı, —- yayınlanmıştır.
Mahkemelerin görevi, 6100 sayılı HMK’nın 1. ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olup kamu düzenine ilişkindir. Bu nedenle Mahkemece resen ve yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulur.
Her ne kadar dosya mahkememize—– hukukuna ilişkin davalarda—–ticaret mahkemesi bulunan yerlerde———-ticaret mahkemeleri ihtisas mahkemesi olarak belirlenmiş olup gönderme kararı verilerek dosyanın esastan kapatılmasına karar vermek gerekmiş ve hüküm aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur.
H Ü K Ü M :Ayrıntısı yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dosyanın sehven tevzi edildiği anlaşılmakla;—- birine tevzi edilmek üzere—- Mahkemesi — gönderilmesine,
2-Esas kaydımızın bu şekilde KAPATILMASINA,
3-Harç ve yargılama giderlerinin ilgili mahkemesince değerlendirilmesine,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile tensiben karar verildi.