Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/143 E. 2022/396 K. 31.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/143 Esas
KARAR NO : 2022/396

TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
TALEP TARİHİ : 01/03/2022
KARAR TARİHİ : 31/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA
Talep Eden Vekili Talep Dilekçesinde Özetle; Müvekkiline ait ——– yaşanan hırsızlık olayı neticesinde müvekkili firmaya—- ait bazı —– evrakların, ticari defterler ve faturaların kaybolduğunu, bu husus ise müvekkil tarafından 5 gün önce yapmış olduğu inceleme esnasında fark edildiğini, söz konusu hırsızlık nedeniyle ——yılına ait tüm faturalar ve defter tasdikleri, ——— tasdikinin çalındığının fark edildiğini beyanla; müvekkiline ——– yılına ait tüm faturalar ve defter tasdikleri, — adet fatura ve —— —- adet fatura ve defter tasdikinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve beyan etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Talep hukuki niteliği itibariyle, TTK 82/7 maddesi uyarınca açılan ticari defter ve belgelerin zayi olduğunun tespiti ve belge verilmesi istemine ilişkindir.
TTK.m.82/7 uyarınca; tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet nedeniyle ziyanı halinde, ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede zayi belgesi istenmesi mümkündür.
Tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler (tacir tüzel kişi ise); ——- defteri —- ——- defteri ve karar defteridir.
TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede ——–ve önlenemez nedenlerden birinin olmasının yanında tacirin saklamakla yükümlü olduğu—— kayıtlarını özenle muhafaza etmesi, basiretli bir tacir olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri özen ile yerine getirmesi gerekmektedir.
Talep eden vekili, Müvekkil şirkette —– yaşanan hırsızlık olayı nedeni ile, ——– yılına ait tüm faturalar ve defter tasdikleri,—fatura ve defter tasdikinin çalınması sureti ile zayi olduğunu beyanla eldeki davanın açıldığını ileri sürmektedir.
Talep eden vekilinin müvekkili şirketin ticari defterlerinin yaşanan hırsızlık olayı nedeni ile zayi olduğu, bu durumun dava tarihinden 5 gün önce yapılan inceleme esnasında farkedildiğini iddia etmiştir. Talep eden taraf eldeki davayı ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde açtığını ispatla mükelleftir. Hırsızlık olayının— yaşandığının iddia edildiği, eldeki davanın — açıldığı aradan geçen yaklaşık üç yıllık süreç içesinde basiretli bir tacirin bu durumu fark etmemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu, kaldı ki hırsızlık olayının tam tarihinin bile belirtilmediği, yaşanan hırsızlık olayına ilişkin somut bir delil sunulmadığı görülmüştür.
Ayrıca talep eden tacir, defterlerin muhafazasında gerekli dikkat ve özeni göstermemiştir—Hal böyle olunca defter ve belgelerin kaybolmasında tacir olan davacının basiretsiz ve tedbirsiz davranması ve ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede zayi belgesi istenmediğinden hukuken yerinde görülmeyen davanın reddine dair aşağıdaki gibi karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Talebin REDDİNE,
2-Karar harcı başlangıçta peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Talep eden tarafından dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep tarafa iadesine,
Dair; talep eden vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.