Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/744 E. 2021/916 K. 24.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/744 Esas
KARAR NO : 2021/916

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 24/11/2021
KARAR TARİHİ : 24/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; davacı müvekkillerinden .———– kapsamında müvekkillerinin hak ——————— yapılması ve bu konudaki ——– verilmesi ve——————- ile karar verildiğini — konu kararın 1163 Sayılı Yasa ve yerleşik Yargı Kararlarına aykırı olduğunu,———– bulunmayan ve dava dışı ———- üzere birçok davaya ——- bulunan ————— aralarında hiçbir ————-sahipliği olan müvekkillerimin de aralarında bulunduğu—————— bu doğrultuda öncelikle HMK 389 uyarınca—– görevlerinden —— devrinin engellenmesi bakımından lüzum bulunduğundan, toplantıda alınan—– durdurulması ve bahse konu —— üzerine teminatsız olarak ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce——- resen incelenmiş, yapılan incelemede söz konusu dosyanın davalı ..—- ——- alınan kararların iptali istemine ilişkin olarak açıldığı ve dosyanın derdest olduğu görülmüştür.
Kooperatifler Kanunu’nun 98. maddesine binaen, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 448/(2). maddesine göre ”İptal davasında üç aylık hak düşüren sürenin sona ermesinden önce duruşmaya başlanamaz. Birden fazla iptal davası açıldığı takdirde ———‘ hükmü yer almaktadır.
Mahkememizin işbu dava dosyası ile bu davadan ——- dosyasının—– iptaline yönelik olması, aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu, biri hakkında verilecek kararın diğerinide etkileyeceği anlaşılmış, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 448/2 maddesi kapsamında, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166. maddesi gereğince mahkememiz dosyasının, ——- sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak tensiben aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM (Yukarıda Açıklanan Nedenlerle):
1-)Aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunan mahkememizin —— sayılı dosyasının HMK’nın 166/1. maddesi gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-)Esasın bu şekilde kapatılmasına,
3-)Yargılamanın——- sayılı dosyası üzerinden devamına,
4-)Birleştirme kararının HMK 166/3 maddesi uyarınca derhal ——– sayılı dosyasına bildirilmesine,
5-)Harç ve yargılama giderlerinin birleştirilen dosya üzerinden nihai karar ile birlikte değerlendirilmesine,
Dair; tarafların yokluğunda, esas hükümle birlikte yasa yolu açık olmak üzere, tensiben oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.