Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/630 E. 2021/968 K. 08.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/630 Esas
KARAR NO: 2021/968
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06/10/2021
KARAR TARİHİ: 08/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; tarafına ait —- adresindeki—-ticari işletmeme ait —- tarihinde yaşanan hırsızlık olayı nedeniyle zayi olduğunu, söz konusu olay nedeniyle ticari işletmeme ait bulunan—- olaya ilişkin olarak —–giderek şikayette de bulunulduğunu tüm bu nedenlerle genel kurul toplantı ve müzakere defterinin zayi olduğundan tarafına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce; — davacı şirketin tüm —- celp edilmiş,—– soruşturması bulunup bulunmadığı ve davacı şirkete —– defterinin herhangi bir sebeple incelenmek üzere istenip istenmediği hususları sorulmuş, — davaya konu —- plakalı araçta meydana gelen hırsızlık olayına ilişkin evrak ve belgelerin çalınmasına ilişkin bilgi ve belgeler celp edilerek incelenmiştir.
Dava; TTK’nın 82/7 maddesinde açılan zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82. maddesinin 7. fıkrası gereğince; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava …açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
TTK.nun 82. maddesi uyarınca zayi belgesi düzenlenebilmesi için davacının defter tutmakla veya saklamak ile yükümlü olması, zayi olan belgelerin kullanılmış defter ve belgeler olması, defter ve belgelerin yangın su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucu zayi olması, usulüne uygun tutulmuş olması, başvurunun 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmış olması gerekir.
Davacı tarafça; şirket —- müzakere defterinin, hırsızlık olayı sonucu zayi olduğunun beyan edildiği, dosya kapsamına sunulan şikayet dilekçesi içeriği ve tahkikat evrakından, talebe konu ticari defterlerin araç içerisinde gerçekleşen hırsızlık sonucunda zayi olduğu, ancak davacının özenle saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerinin, ticari işletmesinde değil de araç içinde bulunmasını gerektirir geçerli bir sebep belirtmediği, TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesinin zorunlu olduğu, somut olayda davacının, gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek, kendi kusuru ile iddiaya konu olayın meydana gelmesine sebebiyet verdiği, ve basiretli bir tacir gibi hareket etmediği anlaşılmakla zayii belgesi verilmesi koşulları mevcut olmadığından davanın reddi yönünde karar verilmesi gerektiği kanaatiyle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM (Yukarıda Açıklanan Nedenlerle):
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 59,30 TL harç dava açılırken peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı HMK md. 333 uyarınca karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; davacı şirket yetkilisinin yüzüne gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde ———Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 08/12/2021