Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/3 E. 2021/633 K. 06.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/3 Esas
KARAR NO : 2021/633

TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
TALEP TARİHİ : 05/01/2021
KARAR TARİHİ : 06/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP:
Talep eden vekili talep dilekçesinde,—-numaralı———-kayıtlı bulunan … tarafından yürütüldüğünü, söz konusu müvekkil firmanın işlerini yürüten işbu ————– sebebiyle müvekkil firmaya ait tüm defter ve belgeler yıkım neticesinde zayi olduğunu, işbu deprem sebebiyle mali müşavirlik firmasının faaliyetini sürdürdüğü binanın ağır hasar alması ve binaya girmenin mümkün olmaması nedeniyle müvekkil firma evrakların enkaz — bilgilendirildiğini, müvekkil firmaya ait defter ve diğer kayıt incelemeleri ve işlemleri ile bazı yasal işlemlerin yerine getirilmesi amacıyla 15.06.2017 ve 30.10.2020 dönemine ilişkin tüm defter ve mal alış belgeleri —- — binadaki yetkili mali müşavirin bürosunda olduğunu —- edilen — —-Yıllarına ait tüm defter,—-belgeleri ve sair belgeler zayi olduğundan, zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Talep hukuki niteliği itibariyle, TTK 82/7 maddesi uyarınca açılan ticari defter ve belgelerin zayi olduğunun tespiti ve belge verilmesi istemine ilişkindir.
TTK.m.82/7 uyarınca; tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet nedeniyle ziyanı halinde, ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede zayi belgesi istenmesi mümkündür.
Tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler (tacir tüzel kişi ise); yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteridir.
TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden ve önlenemez nedenlerden birinin olmasının yanında tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesi, basiretli bir tacir olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri özen ile yerine getirmesi gerekmektedir.
Talep eden vekili, müvekkil şirketin -Yevmiye Defteri, (——–Yıllarına ait tüm defter, fatura, — belgeleri ve sair belgeler ————- adresindeki — gelen deprem neticesinde ticari defter ve belgelerin bulunduğu binanın yıkıldığını ve enkaz altında kalarak zayi olduğunu ileri sürmektedir.
Somut olayda mali müşavir tarafından talep eden tarafa zayi bilgisinin 21/12/2020 tarihinde mail ortamında bildirildiği, tanık olarak dinlenen mali müşavirin de aynı yönde beyanda bulunduğu,— yazı cevabında talep dışı mali müşavirin adresi olan binanın riskli yapı tespiti sebebiyle yıkımının tamamlandığının bildirildiği görülmüştür.
Tüm dosya kapsamı ile, talep edenin ticari defter ve belgelerin tacirin kendi kusuru dışında meydana gelen yer sarsıntısı sonucu defterlerin bulunduğu binanın riskli yapı olması sebebiyle yıkılması neticesinde enkaz altında kalarak zayi olduğu, zayi sebebinin TTK’nun 82/7 maddesinde sayılan nedenlerden olduğu, yasal süresi içinde başvuruda bulunulduğu kanatine varılmış olmakla, talep edenin talebinin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler yönünden kısmen kabulü yönünde karar verilerek aşağıda yazılı hüküm kurulmuştur. Saklamakla yükümlü olmadığı belgeler yönünden fazlaya ilişkin taleplerinin de reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Talebin KISMEN KABULÜ ile;
a-)Talep eden——- talebe konu olan;
— yıllarına ait envanter defteri, defteri kebir ve yevmiye defterinin, ve — aralığındaki dolu faturaların ayrı ayrı zayi oldukları anlaşılmakla, yukarıda ayrıntısı yazılı defter ve faturalara ilişkin, talep eden şirkete ayrı ayrı ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
b)Fazlaya ilişkin talebinin REDDİNE,
2-Karar harcı başlangıçta peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden vekili tarafından yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyada bulunan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde talep eden vekiline tebliğine,
Dair, Talep eden vekilini yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde İstanbul BAM nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.