Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/279 E. 2021/641 K. 07.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/279 Esas
KARAR NO : 2021/641

DAVA : Ticari Şirket (Bilgi Alma Ve İnceleme Hakkı İhlali)
DAVA TARİHİ : 04/05/2021
KARAR TARİHİ : 07/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Bilgi Alma Ve İnceleme Hakkı İhlali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davacı şirkete— müvekkiline genel kurul toplantısı günü ve gündem ve ilanının — taahhütlü mektupla bildirilmediğini, bu nedenle müvekkilinin —- hakkının ihlal edildiğini, genel kurul toplantısına çağrının — sitesinde yayınlaması — sitesinden de erişilemediğini, öte yandan —- gelir tablosun bilanço ayrıntısı ve– suretinin, müvekkilinin adresine gönderilmesini talep ettiklerini fakat, müvekkiline bu zamana kadar herhangi bir kayıt gönderilmediğini, TTK’nın 437/2 fıkrası uyarınca bilgi verme yükümü TTK’nın 20. Maddesi kapsamında şirketin bağlı şirketlerini de kapsadığından, bilgi alma ve inceleme başlıklı 437. Maddesi kapsamında, gideri şirkete ait olmak üzere, talebimizin mahkeme kanalıyla icraen gerçekleştirilmesi gerekli hale geldiğini tüm bu nedenlerle müvekkilinin bilgi alma ve inceleme hakkının kullanmasına ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı tarafa usulüne uygun olarak tebligat yapılmış olup, davalı taraf davaya karşı cevap dilekçesi vermemiş ve duruşmaya da katılmamıştır.
Mahkememizce; —- sicil dosyası ve İstanbul Kadıköy —tarih ve —- yevmiye nolu ihtarnamenin ve tebliğ evrakın aslı celp edilerek incelenmiştir.
Dava, TTK 437 ve devamı maddeleri gereğince bilgi alma ve inceleme hakkının kullanılması istemine ilişkindir.
—– pay sahibinin bilgi alma ve inceleme hakkını düzenleyen TTK’nın 437/1. maddesi uyarınca; — toplantısından en—- şubelerinde, pay sahiplerinin incelemesine hazır bulundurulur. Bunlardan –bir yıl süre ile merkezde ve şubelerde pay sahiplerinin bilgi edinmelerine açık tutulur. Her pay sahibi, gideri şirkete ait olmak üzere gelir tablosuyla bilançonun bir suretini isteyebilir.
Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre ise;—–hakkında bilgi isteyebilir. Bilgi verme yükümü, 200 üncü madde çerçevesinde şirketin bağlı şirketlerini de kapsar. Verilecek bilgiler, hesap verme ve dürüstlük ilkeleri bakımından özenli ve gerçeğe uygun olmalıdır. Pay sahiplerinden herhangi birine bu sıfatı dolayısıyla genel kurul dışında bir konuda bilgi verilmişse, diğer bir pay sahibinin istemde bulunması üzerine, aynı bilgi, gündemle ilgili olmasa da aynı kapsam ve ayrıntıda verilir.— bu maddenin üçüncü fıkrasına dayanamaz.
Anılan maddenin devamında ise; Bilgi verilmesi, sadece, istenilen bilgi verildiği takdirde şirket sırlarının açıklanacağı veya korunması gereken diğer şirket menfaatlerinin tehlikeye girebileceği gerekçesi ile reddedilebilir. Şirketin ticari defterleriyle yazışmalarının, pay sahibinin sorusunu ilgilendiren kısımlarının incelenebilmesi için, genel kurulun açık izni veya yönetim kurulunun bu hususta kararı gerekir. İzin alındığı takdirde inceleme bir uzman aracılığıyla da yapılabilir.
Bilgi alma veya inceleme istemleri cevapsız bırakılan, haksız olarak reddedilen, ertelenen ve bu fıkra anlamında bilgi alamayan pay sahibi, reddi izleyen on gün içinde, diğer hâllerde de makul bir süre sonra şirketin merkezinin bulunduğu asliye ticaret mahkemesine başvurabilir. Başvuru basit yargılama usulüne göre incelenir. Mahkeme kararı, bilginin genel kurul dışında verilmesi talimatını ve bunun şeklini de içerebilir. Mahkeme kararı kesindir.
Bilgi alma ve inceleme hakkı, esas sözleşmeyle ve şirket organlarından birinin kararıyla kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz.
Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere, pay sahibi bilgi alma ve inceleme hakkını genel kurul toplantısında ileri sürmelidir. Söz konusu hakkın genel kurul dışında kullanılabilir olması da yine genel kurulda ileri sürülmesi sonrasında mümkündür.
Mahkememizce tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, davacı tarafın bilgi alma ve inceleme hakkını kullanabilmek amacıyla davalı— ihtar gönderdiği, ancak söz konusu hakkını genel kurulda kullanmadığı, her ne kadar şirketin genel kurul toplantısının uzun zamandır yapılmadığı da iddia edilmiş ise de; genel kurulun toplantıya çağrılması hususunda — suretiyle bilgi alma ve inceleme hakkının genel kuruldu kullanılması gerekmekte iken davacının talebinin kanunda yazılı şekli şartların oluşmadığı sonuç ve kanaatiyle davanın usulden reddi yönünde aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM (Yukarıda açıklanan nedenlerle):
1-)Davanın usulden REDDİNE,
2-)Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 59,30 TL harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-)Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı HMK md. 333 uyarınca karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne, davalı tarafın yokluğunda, kesin olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.