Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/80 E. 2020/38 K. 13.01.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2020/80 Esas
KARAR NO : 2020/38

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 10/01/2020
KARAR TARİHİ : 13/01/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ——-nolu derneğin—- tarihinde yer değişikliği nedeni ile taşındığını, taşınma esnasında 2018 yılı ve geçmiş yıllara ait tüm makbuzların, işetme defteri ve faturaların taşınma esnasında unutulduğunu, sonrasında evrakları almak için gittiklerinde yerinde bulamadıklarını, söz konusu sebepten ötürü derneklerinde bulunan işletme defterleri, iadat makbuzları, faturalar, vergiye esas belgelerin ve sair her türlü belge ve evraklarının zayi olduğunu tüm bu nedenlerle 2018 yılı ve geçmiş yıllara ait tüm aidat makbuzları, işletme defteri, fatura ve sair belgelerin zayi olduğunda dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Talep, davacı derneğe ait aidat makbuzları, işletme defteri, fatura ve sair belgelerin kaybolması nedeni ile zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
——— tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382. maddesinde, “çekişmesiz yargı işleri” düzenlenmiş, aynı maddenin 1. fıkrasında ilgililer arasında uyuşmazlık olmayan, ilgililerin ileri sürülebileceği herhangi bir hakkının bulunmadığı ve hakimin re’sen harekete geçtiği hâllerden bir veya bir kaçına göre bu yargıya giren işlere uygulanacağı; 383. maddesinde ise, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkemenin aksine bir düzenleme bulunmadıkça sulh hukuk mahkemesi olduğu; 5253 sayılı Dernekler Kanununun 32/k maddesinde dernekler tarafından tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin gerekli dikkat ve özen gösterilmiş olması şartıyla elde olmayan bir nedenle okunamayacak hale gelmesi veya kaybolması halinde bu hususun öğrenilmesi tarihinden itibaren 15 gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinde kayıp belgesi almak için dava açılması gerektiği bunu yerine getirmeyen yöneticilerin cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.
Somut olayda, davacının dernek olduğu, tacir sıfatının bulunmadığı, davacının Dernekler Kanunu’nun 32/4 maddesi uyarınca hasımsız olarak zayi belgesi talep ettiği, davanın 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca çekişmesiz yargı işi kapsamında kaldığı anlaşıldığından, uyuşmazlığı çözmekle görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi olup, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi —- Hukuk Dairesinin —— Karar sayılı ilamı da aynı doğrultudadır.
Görev kamu düzenine ilişkin olup, mahkemece re’sen dikkate alınır. Görev hususu dava şartı olduğundan, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun ——Karar sayılı ilamı doğrultusunda doya üzerinden yapılan inceleme neticesinde 6100 sayılı HMK’nın 114/1-c ve 115/2 maddesine göre mahkememizin görevsizliğine ve davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine dair tensiben aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
H Ü K Ü M /Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-)Davanın GÖREVSİZLİK NEDENİYLE USULDEN REDDİNE,
2-)Kararın kesinleşmesinden itibaren 2 hafta içinde talep edilmesi halinde dosyanın görevli ve yetkili İSTANBUL ANADOLU NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE,
3-)6100 sayılı HMK md. 331/2 uyarınca harç ve yargılama giderlerinin görevli mahkemede hüküm altına alınmasına ancak Mahkememiz görevsizlik kararı sonrasında görevli ve yetkili mahkemede yargılamaya devam edilmemesi ve bu durum belirtilerek Mahkememizden talepte bulunulması durumunda harç ve yargılama giderleri konusunda Mahkememizce karar verilmesine,
Dair; tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu oy birliği ile tensiben karar verildi.