Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/158 E. 2021/100 K. 03.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/158 Esas
KARAR NO : 2021/100

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 20/01/2020
KARAR TARİHİ : 03/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili olan davacının —— —-kayıtlarının, şirketin güncel sistemlerinden ve yedeklerinden silindiğini, yapılan veri kurtarma operasyonu ile de geri getirilmesinin mümkün olmadığını, söz konusu kayıtların ağdan bulaşan virüs yazılımları tarafından şifrelenmiş/bozulmuş olabileceğini ve bu nedenle —- yazılımı tarafından otomatik olarak silinmiş olabileceğini ve veri kurtarma operasyonu yapan —- tarihli durum tespit raporu ile bu durumun tespit edildiğini tüm bu nedenlerle müvekkili olan şirketin —- kayıtları için zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce; ———– kayıtları istenilmiş,— davacı şirket hakkında vergi incelemesi veya soruşturması bulunup bulunmadığı, —- davacı şirket hakkında vergi incelemesi veya soruşturması bulunup bulunmadığı ve .—— yılına ilişkin defterlerin herhangi bir sebeple incelenmek üzere istenip istenmediği hususları sorulmuş ve bir mali müşavir ile bir bilgisayar mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinden denetime ve hüküm kurmaya elverişli rapor alınmıştır.
Dava; TTK’nın 82/7 maddesine göre açılan zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 64/3. Maddesinin son cümlesinde “Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları———- müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir.” hükmü,
TTK’nın 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. ” hükmü düzenlenmiştir.
———– sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ——— DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
“7.1. e-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “—-” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel ——————– veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-Defter Uygulama Kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan —– kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan— ve berat dosyalarının—– uygulaması aracılığı ile ———- sistemine yeniden yüklenmesi için —– tarafından yazılı izin verilir.” düzenlenmesi yapılmıştır.
TTK’nın 82/7. Maddesine uygun şekilde düzenleme yapılan anılan tebliğde —–veya beratlarına ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve —- ve berat dosyalarının muhafaza edildiği — saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya —- örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi verilmesini istemesi gerektiği belirtilmiştir. TTK’nın 82/7. Maddesinde düzenlenen zayi belgesi verilmesi için başvuru süresi hak düşürücü süre olup bu süre içinde başvuru yapılması zorunludur.
Tüm dosya kapsamı, toplanan deliller ve alınan bilirkişi raporu bir bütün olarak değerlendirilerek, talep eden şirketin talebine konu ticari defterlerin kayıtların tutulduğu bilgisayar ve sisteme yapılan ——-bulaştığı ve ilgili kayıtları geri dönülemez şekilde şifrelediği, talebin yasal hak düşürücü süre içinde olduğu, dolayısıyla talebin yerinde olduğu kanaatine varılarak talebin kabulüne ve talep eden .—-aylarına ait tüm ticari e defter ve beratlarına ilişkin talep eden şirkete zayi belgesi verilmesine dair aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM (Yukarıda Açıklanan Nedenlerle):
1-Talebin kabulü ile talep eden …—-ait talebe konu olan———–, aylarına ait tüm ticari e defter ve beratlarının zayi oldukları anlaşılmakla bu defter ve kayıtlara ilişkin talep eden şirkete zayi belgesi verilmesine,
2-Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 59,30 TL harçtan peşin yatırılan toplam 54,40 TL hacın mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın talep edenden alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Talep eden tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Talep eden tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı HMK md. 333 uyarınca karar kesinleştiğinde talep edene iadesine,
Dair; talep eden vekilinin yüzüne gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.