Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/999 E. 2020/179 K. 04.03.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/999 Esas
KARAR NO : 2020/179

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/12/2019
KARAR TARİHİ : 04/03/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkillerine ait “——————-saldırı sonucu ulaşılamaz bir hale geldiğini, —–gerçekleştiren tarafından bırakılan notlar ekte sunulduğunu, işbu —–saldırı sonrası İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na — Soruşturma No ile şikayet dilekçesi verildiğini, —–hakkında bildirim yapıldığını ve — Müdürlüğü’ne bildirim yapıldığını, siber saldırı sonucu tüm veriler ulaşılamaz bir hale geldiğini, verilere tekrar ulaşılabilmesi için gerek —- saldırıyı gerçekleştiren ile mail adresi üzerinden iletişime geçildiğini, gerekse de dışarıdan alanında uzman üçüncü kişilerden destek alınarak işbu verilere ulaşılmaya çalışıldığını, ancak, tüm çabalara ve dışarıdan alınan teknik desteklere rağmen, işbu veri sunucularına ulaşılamadığını, verilere, kesin olarak ulaşılamayacağı anlaşıldığından——— beratları ve yedeklerine zayi olduğuna dair tarafımıza zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce; İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın —- soruşturma sayılı dosyası— üzerinden celp edilmiş, —–.. hakkında vergi incelemesi veya soruşturması bulunup bulunmadığı ve davacı şirkete ait defter ve diğer belgelerin herhangi bir sebeple incelenmek üzere istenip istenmediği hususları sorulmuş ve ———müdürlüğünden celp edilerek incelenmiştir.
Dava; kaynağını TTK’nun 82/7. maddesinden alan zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7.maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
Mahkememizce celp edilip incelenen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın —-soruşturma sayılı dosyası içeriğinden ve dava dilekçesi ekinde yer alan belgelerden, davacı şirketlerin muhasebe kayıtlarının zayi olmasına sebep olan —–saldırının—tarihinde gerçekleştiği, davacılar vekili tarafından bu tarih belirtilerek 10/09/2019 tarihinde İstanbul —- Başsavcılığı’na şikayette bulunulduğu, ayrıca kişisel veri ihlali bildirim formunda da ihlal durumunun net bir biçimde 10/09/2019 tarihinde tespit edildiğinin açıkça beyan edildiği, zayi belgesi verilmesi istemli işbu davanın ise 13/12/2019 tarihinde açıldığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla TTK’nun 82/7.maddesinde öngürülen 15 günlük yasal süre geçirildikten sonra 13/12/2019 tarihinde açılan davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM (Yukarıda Açıklanan Nedenlerle):
1-TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE NEDENİYLE DAVANIN REDDİNE,
2-Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 54,40 TL harçtan peşin yatırılan toplam 44,40 TL hacın mahsubu ile bakiye 10,00 TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı HMK md. 333 uyarınca karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.