Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/618 E. 2020/297 K. 01.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2019/618 Esas
KARAR NO: 2020/297
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 07/11/2019
KARAR TARİHİ: 01/07/2020
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili olan —– olduğu adreste————- işletmekte olduğunu, müvekkili olan şirketin, ———- yıllarına ait noter açılışlı yevmiye – büyük defter ile envanter defteri olmak üzere ticari defterleri muhasebeci tarafından müvekkili olan şirkete teslim edildiğini ve müvekkilince bu defterler sinema deposuna kaldırıldığını, müvekkili olan şirketçe bu defterlerin depoda ve şirkette yaklaşık 1 haftadır aranmasına rağmen bulunamadığını, bu defterlerin araması halen müvekkil şirketçe devam etmekte olduğunu, müvekkili olan şirketin ileride hak kaybına uğramaması adına işbu davayı açma zaruriyeti doğduğunu tüm bu nedenlerle —- yılı Yevmiye defteri : ——Noterliği —— yevmiye numaralı açılış tasdikli, — yılı Büyük defteri : ————Noterliği —— tarihli ve —–yevmiye numaralı açılış tasdikli , —yılı Envanter defteri —-Noterliği ——- yevmiye numaralı açılış tasdikli , — yılı Yevmiye defteri —-Noterliği——- tarihli ve ——– yevmiye numaralı açılış tasdikli, —-yılı Büyük defteri : ——–Noterliği —– tarihli ve —yevmiye numaralı açılış tasdikli, —- yılı Envanter defteri : —-Noterliği — tarihli ve —–yevmiye numaralı açılış tasdikli, —– yılı Yevmiye defteri : ——-Noterliği —- tarihli ve —–yevmiye numaralı açılış tasdikli, —- yılı Büyük defteri : –Noterliği —— yevmiye numaralı açılış tasdikli,—-yılı Envanter defteri —-Noterliği — tarihli ve —– yevmiye numaralı açılış tasdikli, ticari defterleri zayi olduğundan, bu ticari defterler için zayi kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce; ——- kayıtları celp edilmiş, —————- hakkında vergi incelemesi veya soruşturması bulunup bulunmadığı ve davacı şirkete ait ——— yıllarına ilişkin yevmiye defteri, envanter defteri ve büyük defterlerin herhangi bir sebeple incelenmek üzere istenip istenmediği hususları sorulmuş, —- Noterliği’nden —– yılına ait Yevmiye Defterinin, —————- yevmiye numarasıyla açılış ve kapanış tastikleri, ——— yılına ait Yevmiye Defterinin, ———— yevmiye numarasıyla açılış ve kapanış tastikleri, —- yılına ait Yevmiye Defterinin, ————– yevmiye numarasıyla açılış ve kapanış tasdiklerine ilişkin belgeler çelp edilmiş, gelen yazı cevapları dosya içerisine eklenmiştir.
Dava; TTK’nın 82/7 maddesinde açılan zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82. maddesinin 7. fıkrası gereğince; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren —— içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
TTK.nun 82.maddesi uyarınca zayi belgesi düzenlenebilmesi için davacının defter tutmakla veya saklamak ile yükümlü olması, zayi olan belgelerin kullanılmış defter ve belgeler olması, defter ve belgelerin yangın su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucu zayi olması, usulüne uygun tutulmuş olması, başvurunun —– günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmış olması gerekir.
Davacı tarafça; zayi belgesi verilmesi talep edilen belgelerin şirket deposunda muhafaza edilirken kaybolduğunun beyan edildiği, TTK’nın 82/7 maddesinde belirtildiği şekilde yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlıktan ziyaa uğradığına dair bir iddia bulunmadığı gibi madde metninde yangın,su baskını veya yer sarsıntısı ibarelerinden sonra yer alan “gibi” sözcüğü ile benzer olayların kastedildiği, davacı tarafın defterlerin şirket deposunda kaybolduğuna ilişkin beyanının yasa metninde sayılan sebeplerden olmadığı anlaşılmakla tacir olan davacının gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek belgenin kaybolmasına sebebiyet verdiği dikkate alınarak davanın reddi yönünde karar verilmesi gerektiği kanaatiyle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM (Yukarıda Açıklanan Nedenlerle):
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar kanunu uyarınca alınması gereken 54,40 TL harçtan peşin yatırılan toplam 44,40 TL hacın mahsubu ile bakiye 10,00 TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı HMK md. 333 uyarınca karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde ————- Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 01/07/2020