Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 12. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/342 E. 2019/114 K. 04.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/342 Esas
KARAR NO : 2019/114

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 08/10/2019
KARAR TARİHİ : 04/12/2019

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili olan …’nın kimlik bilgilerinin kullanılmasından dolayı 3. Kişiler tarafından mağdur edildiğini ve ihyası istenen şirkete bu kişiler tarafından ortak edildiğini, hakkında icra takipleri ve karşılıksız çek davaları sayesinde bu durumu müvekkilinin öğrendiğini ve ——- müracaat ederek yardım talep ettiğini, yardım talebi üzerine avukatının görevlendirildiğini, ve İstanbul Anadolu —–. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ——- esas sayılı dosyası ile ilgili şirketin tasfiyesine yönelik dava açıldığını, mevcut olan davada ——- cevapları ve bilirkişi rapoları uyarınca yargılama sırasında davalı şirketin münfesih hale geldiğini dolayısıyla davanın konusuz kaldığının belirtildiğini, davaya konu ————– sicilinde kayıtlı limited şirket olduğunu, ihyası istenilen şirketin bilirkişi raporunda belirtildiği üzere 18/02/2015 tarihinde resen terkin edildiğini, müvekkili lehine görülen şirketin ve tüzel kişiliğinin TTK’nın 224 ve 445. Maddeleri uyarınca canlandırılması, ihyasının gerektiğini tüm bu nedenlerle —————sicilinde kayıtlı ——————- şirketin tüzel kişiliğinin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış olup davaya karşı cevap vermemiş ve duruşmaya da katılmamıştır.
Mahkememizce;————– ilişkin, şirketin hangi nedenle, hangi usulle, hangi yasal düzenleme gereği, hangi tarihte terkin edildiği, TTK’nun 547. maddesi uyarınca tasfiye sonucu terkin edilmiş ise; Tasfiye memur ya da memurlarının ad, soyad, TC kimlik numarası ve tebligata elverişli kayıtlı adreslerinin bildirilmesi, şirketin terkin edilmeden önceki ortak ve yetkilileri ile varsa tasfiye memuru ya da memurlarını ve merkez ve şube adreslerini gösterir şekilde tescil tarihinden terkin edilmesine kadar tüm sicil kayıt örneğinin, TTK’nın geçici 7. Maddesi uyarınca terkin edilmişse, terkin edilmeden önce terkin edilen şirkete, şirket yetkililerine ya da ortaklarına şirketin terkin edileceği ihtarını bildirir tebligat yapılıp yapılmadığının bildirilmesi ile birlikte terkinle ilgili tüm belge örnekleri, ilgili şirkete ait terkinden önce merkez ve şube adresleri ile ortak ve yetkililerini gösterir ticaret sicil kayıt örnekleri istenilmiş, İstanbul Anadolu—–. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —— esas sayılı dosyası celp edilerek incelenmiştir.
Dava, ticaret sicilinden TTK’nin geçici 7. Maddesine göre terkin edilerek tüzel kişiliği ortadan kalkmış bulunan limited şirketin ihyası istemine ilişkin olup,
Toplanan delillere göre, davacının kendi adına sahte nüfus cüzdanı kullanılarak şirket ortaklığı tesis ettirildiği ve kendisine bu şirketten kaynaklı borçlar yükletildiği iddiasıyla söz konusu şirketle bir ilgisi bulunmadığının tespiti ve ———-. ünvanlı şirketin haklı nedenlerle feshi istemiyle İstanbul Anadolu——–. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin—– esas sayılı dosyası ile dava açtığı, yargılama sırasında şirketin ticaret sicilinden resen terkin edildiğinin anlaşılması üzerine —- tarihli ara karar ile davacıya ihya davası açmak üzere yetki ve süre verildiği, davacı vekilinin bu ara karar uyarınca işbu şirketin ihyası davasını açtığı anlaşılmıştır.
TTK’nin geçici 7. maddesinin 15. fıkrasının son cümlesi uyarınca, ticaret sicilinden kaydı silinen şirketin alacaklıları veya hukuki menfaati bulunanlar, haklı sebeplere dayanarak, silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir. Davaya konu şirketin sicil kaydı 18/02/2015 tarihinde resen terkin edildiğinden, dava bu kapsamda süresi içinde açılmıştır.
TTK’nın geçici 7. maddesinde belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde ticaret sicil memurluğu tarafından şirketin sicil kaydı terkin edilir. Terkin edilmeden önce, TTK’nin geçici 7/4-a maddesi uyarınca, kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere —– — aynı gün gönderilir. TTK’nın geçici 7/2. maddesine göre, davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz. TTK’nin geçici 7. maddesine göre açılan şirket ihyası davalarında husumet sadece ticaret sicil memurluğuna yöneltilir. Tasfiye memurları veya yöneticilerine husumet yöneltilmez, davaya dahil edilmeleri gerekmez. Eğer, şirket ihyası davasını ihyası istenen şirket ortak veya yöneticileri açmış ise, bu davanın bir nevi iptal davası gibi düşünülüp, terkin iptal edildiğine ve şirket tekrar faaliyetlerine devam edeceğine göre TTK’nın 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanmasına gerek yoktur. Ancak, şirket alacaklıları ihya davası açmış ise, alacaklıların işbu davaya açmaktaki amaçları, alacak davasında husumet yöneltilecek bir hasım bulunması olup, alacak davası sonuçlandıktan sonra şirketin sicilde kaydının bulunmasında veya faaliyetine devam etmesinde, gerek alacaklı, gerekse şirket için herhangi bir yarar bulunmadığından bu tip davalarda TTK’nin 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanması gerekir.
Yapılan yargılama sonucunda, ticaret sicil memurluğunun TTK’nin geçici 7. maddesine aykırı olarak bir şirketi terkin ettirdiği tespit edilir ise bu durumda yasal hasım olmadığından, kendi hatalı eylemi ile şirket terkin edildiğinden oluşacak yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumludur.
Fakat, şirketin TTK hükümleri uyarınca genel kurulunun tasfiye kararı alması, atanan tasfiye memurları tarafından yapılan işlemler sonucu tasfiye sonu bilançosu açıklanarak sicilden şirketin terkin edilmesine yönelik davalarda ise, husumet ticaret sicil memurluğu ile son tasfiye memurlarına yöneltilir. Bu tip davalarda ticaret sicil memurluğu yasal hasım olup, aleyhine yargılama giderine hükmedilemez.
Her halükarda TTK’nın 547/2. maddesine göre şirketin ihyasına karar verilirse ek tasfiye memuru atanır.
İhyası istenilen şirketle ilgili yapılan işlem dosyası ticaret sicilinden celp edilmiştir. Celp edilen belgelere göre, şirketin TTK geçici 7.maddesi kapsamında kaldığının belirlenmesi üzerine 2 aylık süre içinde münfesih olması sebebinin ortadan kaldırılmasının, ihtaren bildirildiği ve ihtarın ———- yayınlandığı anlaşılmıştır.
Buna göre, davalı … Müdürlüğünün Yasaya ve yukarıda anılan tebliğ hükümlerine uygun işlem yaptığı, ihyası istenen şirketin sicilden terkin edildiği tarihte, davacı şirketin ihya istemine konu İstanbul Anadolu —-. Asliye Ticaret Mahkemesindeki davanın açıldığının davalı … Müdürlüğü’ne bildirilmemiş olduğu, davalı … Müdürlüğünün de bu davadan haberdar olmasının mümkün olmadığı, davacının terkin işleminden sonra haklı bir neden ileri sürerek işbu şirketin ihyasını talep ettiği anlaşılmakla İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün —– sicil numarasında kayıtlı iken TTK’nin geçici 7. maddesi uyarınca sicilden terkin edilmiş olan ——- İstanbul Anadolu —-. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —- esas sayılı dosyasının görülmesi ve infazı işlemleriyle ile sınırlı olmak üzere ihyasına karar vermek gerekmiştir.
Şirket ihyası davasını ihyası istenen şirket ortak veya yöneticileri açmış ise, bu davanın bir nevi iptal davası gibi düşünülüp, terkin iptal edildiğine ve şirket tekrar faaliyetlerine devam edeceğine göre TTK’nın 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanmasına gerek yoktur. Şirket alacaklıları ihya davası açmış ise alacaklıların işbu davaya açmaktaki amaçları, alacak davasında husumet yöneltilecek bir hasım bulunması olup, alacak davası sonuçlandıktan sonra şirketin sicilde kaydının bulunmasında veya faaliyetine devam etmesinde, gerek alacaklı gerekse şirket için herhangi bir yarar bulunmadığından bu tip davalarda TTK’nın 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanması gerekir. Ancak, söz konusu dosyada davacı sahte kimlikle söz konusu şirketin kurulduğu iddiasıyla şirketle ilgisinin bulunmadığını beyan etmesi hususu nazara alınarak mahkememizce ek tasfiye işlemlerini yapmak üzere bölge bilirkişi listesinden ———resen tasfiye memuru olarak atanmasına karar vermek gerekmiş, tasfiye memuru için 3.000,00 TL ücret takdirine karar verilmiş, her ne kadar itirazen davacının adli yardım talebi kabul edilmiş ise de davanın niteliği ve davalının yasal hasım oluşu dikkate alınarak tasfiye memuruna takdir edilen ücretin davacı tarafça karşılanmasına dair karar verilmiştir.
Davalı … Müdürlüğü aleyhine yargılama masrafı ve vekalet ücretine hükmedilmesi gerekip gerekmediği hususuyla ilgili yapılan inceleme de, Ticaret Sicil Müdürlüğünün yasaya ve yukarıda anılan tebliğ hükümlerine uygun işlem yaptığı, sicilden terkin işleminin yapıldığı sırada davalı … Müdürlüğü’nün işbu ihyası istenen şirkete karşı açılan İstanbul Anadolu —– Asliye Ticaret Mahkemesi’ndeki davadan haberdar olmadığı, her ne kadar şirket temsilcilerine ihtar gönderilmemiş ise de, şirkete tebligat yapılmaya çalışıldığı, bu durumda mahkeme masrafları ve davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmesinin hakkaniyete aykırı olacağı, Yargıtay uygulamasına göre de davalı … Memurluğunun yasal hasım konumunda olduğu anlaşıldığından davalı … Müdürlüğü harç, yargılama giderleri ve karşı yan vekalet ücretinden sorumlu tutulmamış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM (Yukarıda Açıklanan Nedenlerle):
1-Davanın kabulü ile—– Müdürlüğü’nün —- sicil numarasında kayıtlı ilen resen terkin edilen ——- ticaret sicil kaydının İstanbul Anadolu —-. ASliye Ticaret Mahkemesinin —–esas sayılı dava dosyasının görülmesi ve mahkemece verilecek kararın infazı işlemleri ile sınırlı olarak ihyasına, şirketin bu konuyla sınırlı olmak üzere ——– Sicili’ne yeniden tesciline,
2-Ek tasfiye işlemlerini yapmak üzere bölge bilirkişi listesinden —– resen tasfiye memuru olarak tayinine, kararın tescil ve ilanına,
3-Karar örneğinin tescil ve ilanı için—–Müdürlüğüne gönderilmesine,
4-Mahkememizce resen atanan tasfiye memuru için 3.000 TL ücret takdirine, ücretin davacı tarafça karşılanmasına,
5-Karar kesinleştiğinde ve tasfiye memuru ücreti yatırıldığı taktirde tasfiye memuruna görevinin tebliğine,
6-Alınması gereken 44,40 TL peşin harç ile 44,40 TL başvurma harcı toplamı 88,40 TL harcın davanın niteliği ve davalının yasal hasım olması dikkate alınarak davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
7-Davacının yapmış olduğu 26,70 TL yargılama masrafının kendi üzerinde bırakılmasına,
8-Davalı … Müdürlüğü yasal hasım olduğundan ve yukarıda belirtilen diğer nedenlerle davacı lehine vekalet ücreti verilmesine yer olmadığına,
9-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı HMK md. 333 uyarınca karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; davacı vekili yüzüne, davalının yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.