Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/16 E. 2023/346 K. 02.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/16 Esas
KARAR NO: 2023/346
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 05/01/2023
KARAR TARİHİ: 02/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; maliye tarafından re’sen kapanan —— şirketinin karar defterini kaybettiğini, noterden yeni defter tasdik etmek için tarafına zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:Dava, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesi gereğince açılan zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 82/7:”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
HMK md. 52/(1);”Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmayanlar davada kanuni temsilcileri, tüzel kişiler ise yetkili organları tarafından temsil edilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Davacı Mahkememizin —— tarihli celsesinde;”biz genel kurul karar defterini kaybettik, şirketi kapatmamız için karar almamız gerekmektedir. Ben şirketin müdürü ve aynı zamanda ortağıyım. Benim dışımda bir ortak daha vardır.” şeklinde imzası tahtında beyanda bulunmuştur.
Tüm dosya kapsamından her ne kadar huzurdaki dava dava dışı —– şirketine ait Genel Kurul Karar Defterinin kaybı iddiasına dayalı zayi belgesi verilmesi istemine ilişkin olarak açılmış ise de davanın şirket ortağı olduğunu beyan eden “…” adına açıldığı, davacının aktif husumet ehliyeti bulunmadığı, dava dışı şirketin iki ortaklı şirket olduğunun beyan edilmesi karşısında eksikliğin bu aşamada giderilmesinin de mümkün bulunmadığı anlaşılmakla davanın aktif husumet yokluğu nedeniyle reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmesi gerekmiştir.

HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Davanın REDDİNE,
2-)Yargılama giderinin talep eden üzerinde bırakılmasına,
3-)Yeterince karar ve ilâm harcı alındığından yeniden karar ve ilâm harcı alınmasına yer olmadığına,
4-)Kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesini müteakip HMK madde 333/1 uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacının yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde —– Bölge Adliye Mahkemesi’ne İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.02/05/2023