Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/775 E. 2022/615 K. 17.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/775 Esas
KARAR NO:2022/615

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:13/10/2022
KARAR TARİHİ:17/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; —- şubesinden— hesaptan aldığım çek– arkadaşım — idi. Arkadaşımın evinde bulunan—çalınması neticesinde —içerisinde bulunan– çalınmıştır. (—-) Kaybolan — hiç kullanılmamış — adet çek yaprağı mevcuttur. Çek yapraklarına ait seri numaralar — nolu hesaptan aldığım— idi. Arkadaşımın evinde bulunan–çalınması neticesinde— içerisinde bulunan —çalınmıştır. Kaybolan –hiç kullanılmamış — adet çek yaprağı mevcuttur. Çek yapraklarına ait seri numaralar —– şeklindedir. Bu çek yapraklarının kötü niyetli üçüncü şahısların eline geçmesi ve doldurularak kullanılması. hallerinde, mağdur—-olacağım. Bu çeklerin bankaca ödenmemesi için tedbir kararı konulmasını ve zayi kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dosya kapsamı ve inceleme:
Dava TTK.’nun 818/s, 757,765 madde hükümlerine göre zayi nedeniyle çek iptali isteğine ilişkindir.TTK 757-765 maddelerinde yer alan yasal düzenlemeye, yerleşik uygulamaya ve ilmi açıklamalara göre hesap sahibi ve çek keşidecisinin zayi nedeniyle iptal davası açma hakkı bulunmamaktadır. Zayi nedeniye kıymetli evrakın iptalini isteme hakkı TTK.651 maddesi uyarınca hamile aittir. Kıymetli evrakta hakkın senede bağlı olması nedeniyle, senedin zayi olması halinde hak sahibine iptal kararı alarak, hakkını senetsiz olarak ileri sürme, ya da yeni bir kıymetli evrak tanzimini isteme olanağı tanınmak istenmiştir. (TTK.652)6762 sayılı TTK.711. maddesinin 3.fıkrası 5838 sayılı kanunla — tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırıldığından ve 6102 sayılı TTK’nun 799.md. aynı yönde düzenleme bulunmadığından keşideci tarafından muhatabın ödemeden men edilmesi imkanı da kalmamıştır.HMK 114/h. maddesi uyarınca davacının dava açmakta hukuki yararının bulunması dava şartıdır. Kıymetli evrakta hakkın senede bağlı olması nedeniyle senedin zayi edildiği durumlarda senede bağlı hakkın senetsiz de ileri sürülebilmesi için TTK 651 ve 652 maddelerinde hamile iptal davası açma hakkı getirtilmiştir. İptal kararı alan hamil hakkını senetsiz olarak ileri sürebilecek yada borçludan yeni bir senet tanzim edilmesini isteyebilecektir. Bu davayı açma hakkı hamile aittir. İptal davası açmakta hukuki menfaati olan kişi senede bağlı alacak hakkı olan hamildir. Keşidecinin iptal kararı almakta hiç bir hukuki yararı bulunmamaktadır. Dava şartı gerçekleşmediğinden davanın reddine dair aşağıdaki karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi ayrıntılı kararda açıklanmak üzere;
1) Dava konusu çeklerin iptalini isteme hakkı kanunen keşideciye verilmediğinden, keşidecinin iptal kararı almakta hiç bir hukuki yararı bulunmadığı ve (aktif husumet eksikliği) dava şartı gerçekleşmediği anlaşıldığından, davanın REDDİNE,
2) Harç peşin alındığından, yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3) Yargılama giderlerinin davacı—üzerinde bırakılmasına,
4) Davacı—tarafından mahkemeler veznesine yatırılan gider avanstan kullanılmayan kısmın HMK’nun gider avans tarifesinin 5. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra talebi halinde davacıya iadesine,Dair, tarafların yokluklarında verilen kararın taraflara tebliğinden itibaren —) hafta içinde — Mahkemesi’nin nezdinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi.