Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/619 E. 2022/592 K. 11.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/619 Esas
KARAR NO:2022/592

DAVA :Mülkiyet (Tespit İstemli)
DAVA TARİHİ:05/09/2022
KARAR TARİHİ:11/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Mülkiyet (Tespit İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin —-satın aldığını, satın alınan—- teknik özelliklerini içeren ve fatura ile uyumlu olduğunu gösteren — raporu dava dilekçesi ekinde dosyaya sunduklarını, söz konusu —- kendilerinin de müvekkilinde olduğunu,—-teslimi ile zilyetliği ve mülkiyeti kazanan müvekkilinin makineler üzerinde istediği gibi hakimiyet sahibi olduğunu ve fiili hakimiyetini dilediği gibi kullanabildiğini, dava konusu —- müvekkiline aidiyeti konusunda davalı ile de herhangi bir ihtilaf da bulunmadığını, bu—– için halen ticaret sicil kaydı olmadığını, — tarafından —men edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğundan ihtiyaç duyulan yerlere nakledilemediğini, bu sebeple müvekkilinin oldukça büyük mağduriyetler yaşadığını, —adresinde bulunduğunu, bu — Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. Maddesi uyarınca müvekkilinin kayıtlı bulunduğu — yapılarak plakasının çıkarılması gerektiğini,—olmadığı için — yapılamadığını, ancak —– kayıtlı olmadığını, — mülkiyetinin müvekkiline ait olduğuna dair— tarafından mahkeme kararı istenildiğini, bu karar doğrultusunda —tescil edileceğini, —- raporunda teknik özellikleri belirtilen —- müvekkiline ait olduğunun tespitini talep ve dava etmiştir.Davalı şirket yetkilileri cevap dilekçesinde özetle; Davacının dava dilekçesinde belirttiği teknik özelliklerini belirttiği—-bedelle taraflarınca davacıya satıldığını ve teslim edilerek mülkiyetinin davacıya geçtiğini, davacının dava konusu — ile ilgili belirttiği hususların doğru olduğunu, bu sebeple davayı kabul ettiklerini, davanın kabulüne karar verilmesini beyan etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Davacı vekili —- müvekkiline ait olduğunu, davalıdan satın alındığını, ancak plakası olmadığı için— kayıt yaptırılamadığını, kayıt yaptırılabilmek için mahkeme kararı gerektiğini bu nedenle dava açtıklarını beyan etmiştir.
Davalı şirket yetkilileri cevap dilekçelerinde davacının iddialarının doğru olduğunu ve davayı kabul ettiklerini beyan etmiştir.Davacı vekili —tarihli dilekçesinde davalıdan herhangi bir yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi bulunmadığını beyan etmiştir.Harç yönünden ise; Harçlar Kanunu 22. Maddesi gereğince kabulün ilk oturumdan önce gerçekleştiği dikkate alınarak ilam harcının — hükmetmek gerekmiştir.
6100 HMK’nın 308, 309, 310 ve 311 maddeleri gereğince, davayı kabul davanın davacının netice talebine, (talep sonucuna) kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir, kabule tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda hüküm ifade eder . Davayı kabul, dilekçe ile yargılama sırasında yapılabilir, karşı tarafın ve mahkemenin muvaffakatına bağlı olmayıp kayıtsız şartsız yapılmalıdır. Dava hüküm kesinleşinceye kadar her zaman kabul edilebilir. Kabul beyanı kesin hükmün sonuçlarını doğurur.Tüm dosya kapsamında yapılan inceleme sonucunda davacı vekilinin talebi doğrultusunda davalı şirket yetkilileri —- tarihli fatura ile —-davacıya satıldığını ve davacının iddialarının doğru olduğunu beyan ettiği görülmekle mahkememizce de aynı kanaat hasıl olmuş olup davanın kabulüne karar verilerek aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile,
Dava dilekçesi ekinde dosyaya sunulan— tarihli — Raporunda teknik bilgileri yazılı olan—TESPİTİNE,
2-Alınması gereken — harcın peşin alınan —harçtan mahsubu ile kalan — davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafın yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
4-Yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra talep halinde taraflara iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, verilen kararın taraflara tebliğinden itibaren —haftalık süre içeresinde — ilgili dairesinden istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.