Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/473 E. 2022/652 K. 26.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/473 Esas
KARAR NO:2022/652

DAVA:Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ:01/07/2022
KARAR TARİHİ:26/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle;— tarihinde kurulduğunu, — tarihinde yayımlanan — açıkça görüleceği üzere şirket ortaklarının — şirketin toplam sermaye miktarının —olduğunu, bu sermaye payının—kalan şirket sermaye payının— ait olduğunu, şirketin — paylı sermayesine sahip olan — tarihinde vefat ettiğini,— karar sayılı ilamı ile mirasçı olarak tayin edildiklerini, — vefat eden — tek başına müdürlük yetkisine ve şirketin— oranında sermaye payına sahip olması sebebiyle çağrılı genel kurul yapılamadığını, şirketin aylardır temsilsiz kaldığını, bu sebeple — şirket müdürülüğü görevinin ve şirketteki sermaye paylarının yasal mirasçılarına ticaret sicilinde intikal etmesi için çağrılı bir şekilde genel kurul yapılması için TTK’nun 412. maddesi uyarınca —-atanması gerektiğini,—cezaevinde olduğu için — Sulh Hukuk Mahkemesi’nde vesayet davası açıldığını, mahkemenin— karar sayılı ilamıyla kendisine — vasi olarak atandığını, dolayısıyla — yasal mirasçısı — cezaevinde olduğu için vasisi— şirket sermaye payının intikal etmesi gerektiğini, TTK’nun 412. maddesi gereği—-vefatı sebebiyle şirkette sahip olduğu müdürlük yetkisinin ve şirketteki sermaye paylarının mirasçılarına intikal etmesi için şirkete —-atanarak çağrılı genel kurul yapılmasını ve ticaret siciline tescil edilmek üzere karar alınması talep ve dava etmiştir.
İNCELEME:
Dava; ticari şirkete — atanmasına yöneliktir.
Davacılar; —pay sahibi ve —tarihli— tesciline göre şirket müdürü olan — tarihinde vefat etmesinden dolayı TTK’nun 412. maddesi gereği — vefatı sebebiyle şirkette sahip olduğu müdürlük yetkisinin ve şirketteki sermaye paylarının mirasçılarına intikal etmesi için şirkete geçici— çağrılı genel kurul yapılmasını ve ticaret siciline tescil edilmek üzere karar alınması talep etmiştir.Dava dilekçesi ekindeki— karar sayılı ilamı ile müteveffa — tarihindeki ölümü nedeniyle miras meselesinin —— pay kabul edilerek; — payın —aidiyetine karar verildiği görülmüştür.Dava dilekçesi ekindeki— incelenmesinde; davalı şirketin —- tarihinde tescil edildiği, ortaklarının —- paya sahip) olduğu, — tescil tarihli —- şirket müdürlüğüne — atandığı görülmüştür.
6102 sayılı yasanın 409 maddesi uyarınca yapılması zorunlu olan olağan genel kurul toplantıları yapılamamıştır. 6102 sayılı yasanın 410 maddesinde;”
1-Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. — görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
2-Yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izni ile tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir, mahkemenin kararı kesindir.” hükmü düzenlenmiş olup, davacıların da davalı şirket ortağı sıfatı ile 410/2 maddesi hükmüne dayanarak genel kurulu toplantıya çağırmak üzere kendilerine yetki verilmesini talep etmiş, dava dilekçesinde gündem maddelerini de belirtmiştir.Dosyada mübrez ticaret sicil kayıtları incelenmiş olup, Türk Ticaret Kanunu’nda — atanmasına ilişkin düzenleme mevcut olmadığından talebin Türk Medeni Kanunu’nda yer alan— ilişkin hükümlere göre değerlendirilmesi gerekmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 403/(2). maddesinde kayyımın, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanacağı, 426. maddesinde vesayet makamının, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hallerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil—atamasının yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel olmayacağı, 427. maddesinde ise bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa kayyım atanacağına ilişkin düzenlemeler yapılmış, 6102 sayılı yasanın 410 maddesinde de yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izni ile genel kurulun toplantıya çağrılması için yetki verilebileceği düzenlenmiş olup, davalı şirketin —payına sahip ve müdürü olan —–vefat etmesinden dolayı şirkette sahip olduğu müdürlük yetkisinin ve şirketteki sermaye paylarının mirasçılarına intikal etmesi için şirkete —- atanarak çağrılı genel kurul yapılmasını ve ticaret siciline tescil edilmesi için gerekli işlemleri yapmasına yönelik aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile,
TTK’nun 412. Maddesi uyarınca—- genel kurulu toplantıya çağırma ve şirket yasal mirasçılarının şirket paylarının ticaret siciline tesciline ilişkin genel kurul kararı alınmak ve genel kurul için gerekli işlemleri yapmak üzere şirkete —OLARAK ATANMASINA,
2-Kayyuma genel kurul yapılarak, yeni yönetimin oluşması ile görevinin sona ermesine kadar yapacağı işler için gerekli masraflar hariç takdiren —ücret TAKDİRİNE,
3-Davacı yanca — aylık kayyum ücretinin gerekçeli kararın yazılmasından itibaren — hafta içerisinde mahkeme veznesine DEPO EDİLMESİNE,
4-Bu kararın tescil ve ilanı için —bir örneğinin GÖNDERİLMESİNE,
5-Alınması gereken peşin alındığından tekrar harç alınmasına yer olmadığına,
6-Davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin davacılar üzerinde bırakılmasına,
7-Artan gider avansından kullanılmayan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra talep halinde taraflara iadesine,
Dair; davacılar vekilinin yüzüne karşı davalıların yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren — hafta içinde — Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.