Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/311 E. 2022/568 K. 03.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/311 Esas
KARAR NO : 2022/568

DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 05/05/2022
KARAR TARİHİ : 03/10/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle:——- numarasıyla kayıtlı müvekkil —— hisse adedi bulunduğunu ,şirketin yönetim kuruluna; ——– tarihli————-anlaşılacağı üzere hissedarlardan ———— dışarıdan —–tarihine kadar seçildiğini, Bu tarihten sonra şirketin tüm temsil, ilzamı ve —– kararıyla bu kişilere devir ve emanet ettiklerini,——–kararıyla şirketi temsil ve—- yaptığı usulsüzlükler akabinde ibra edilmemesi neticesinde ——– görevlerinden alındıklarını, şirketi temsil ve ilzam yetkilerinin sona erdiğini, bu husus,——- tarihinde tescil olduğunu, —- kararıyla görevden alınan davalılar ——– görevlerinden alınmalarını kişiselleştirdiklerini, —– faaliyetinin yürütülmesine ilişkin olarak ticari defter ve belgelerle, —- ———– edilen—– teslim alınması ve —- süresince ——– yürütülen işlemlerin incelenmesi amacıyla ——- tarihinde—- gelindiğini, ancak bahsi geçen ticari defter, kayıt ve belgelerle ——– merkezinde bulunmadığını , söz konusu defter ve belgeler ile ——-tarafından —– sona ermesiyle birlikte şirketten çıkarıldıklarını,—— olarak——- sayılı yevmiyesiyle ihtarname keşide edilerek ticari kayıt ve defterlerle—- iadesi istenmişse de —— tarafından ticari defter ve çeklerin iadelerinin ısrarla gerçekleştirildiğini, müvekkil şirket tarafından —–defterlerinin davalılarda olması nedeniyle şirketin ticari faaliyetlerinin yürütülmesinin gerekçesiyle TTK madde 82/7 uyarınca zayi belgesi verilmesi talebiyle—– sayılı dosyası nezdinde dava açılmış olup yapılan yargılama sonucunda —- ile müvekkilin zayi belgesi alma talebinin TTK madde 82(7) hükmünde yer alan tahdidi nedenlerden olmaması nedeniyle davanın reddine karar verildiğini, Yine, müvekkil tarafından davalılar uhdesinde —— çeklerin zayi nedeniyle iptali talebiyle açılan davada yapılan yargılama sonucunda ——- tarihli karar ile davanın reddine karar verildiğini, bu nedenle, müvekkile ait olan ve davalılar uhdesinde bulunan ——— dava tarihine kadar olan müvekkil şirkete ait yevmiye defteri, envanter defteri, — defteri ile —- talep ve dava etmiştir .
Davalı — cevap dilekçesinde özetle; Davacı vekilinin dava dilekçesinde belirttiği yönetim defter ve belgelerin, kendisi ile davalı ———– uhdesinde bulunduğunu, —-, ticari defter ve belge veya sair bir evrak bulunmadığını,———- yeni atandığını,——— ile birlikte——- davacı —– geldiğini, dava dilekçesinde bahsedilen tüm çek defterleri, —– tesisteki ——olduğunu, —– bulunan ——– kasada da tüm —– bulunduğunu,———— bulunmadıklarını, ——————-olaylara tanıklık yaptığını, — haksız bir biçimde alındıklarını, ——– sayılı dosyasında davalarının halen devam ettiklerini, ——-tuttukları defterlerin bilirkişi incelemesi için ————- dosyasına sunacaklarını, —— bulunmasında hiçbir kötüniyet bulunmadığını, davanın reddine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı———— cevap dilekçesinde özetle; Davacı vekilinin dava dilekçesinde belirttiği yönetim defter ve belgelerin, kendisi ile davalı —————— bulunduğunu, ———– bulunmadığını,————- yeni atandığını, ———-davacı ———– geldiğini, dava dilekçesinde bahsedilen —— olduğunu, ——bulunan ————–bulunduğunu, ———– tarihinde ———– bulunmadıklarını,—— olaylara ——— yaptığını, —————-kararıyla haksız bir biçimde alındıklarını, ——- dosyasında davalarının halen devam ettiklerini, uhdesinde tuttukları defterlerin bilirkişi incelemesi için ———- sayılı dosyasına sunacaklarını, yönetim defterlerinin elinde bulunmasında hiçbir kötüniyet bulunmadığını, davanın reddine karar verilmesini talep ve dava etmiştir..
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE; Dava tespit istemine ilişkindir. Davaya konu uyuşmazlığın konusunun; Davacı ——– tüm —————————- iadesine ilişkindir.
Davalıların davacı şirketten —— oldukları, daha ——değişiklik yapıldığı ve davalılarının yönetici sıfatlarının kalmadığı, fakat şirketin defter, —————– davalılar tarafından el konulduğu, uyuşmazlığın şirkete—— ———– davacı şirkete iadesi gerekip gerekmediği hususlarına ilişkin olduğu, dava konusu belgelerin davalıların elinde bulunduğunun, davalıların da kabulünde olduğu, fakat davalıların seçilmedikleri —- ilişkin dava açtıkları, bu nedenle dava konusu şirket defter ve belgelerin iade edilmediğini belirttikleri anlaşılmaktadır.
Dosya kapsamına göre; davacılar ile dava dışı —— davacı şirkette —- oluşturdukları,—- tarihli —- alınan kararla davalıların —– görevlerinden alındığı, şirketi temsil ve ilzam yetkilerinin sona erdiği, davalılar tarafından — tarihli — iptaline ilişkin ——- sayılı dosyasında dava açıldığı, davanın halen derdest olduğu, davalılarca şirkete ait defter ve belgeleri yedinde tutmalarının bu davayı dayanak olarak gösterdikleri anlaşılmaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Defter tutma yükümlülüğü başlıklı 64. Maddesi ve Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’in 4. Maddesi ” Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin ——- fikir verebilecek şekilde tutulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’in 5. Maddesinde de——- defteri, defteri kebir, — karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterini tutmakla yükümlü olduğu yer almaktadır. TTK mad. 375/1 uyarınca da ticari defterlerin tutulması, anonim şirketlerde yönetim kurulunun vazgeçilmez görev ve yetkilerindendir.
Ticari defter ve kayıtların tutulması aynı zamanda —— gereği de zorunlu olup bu nedenlerle dava konusu şirkete ait defter ve belgelerin davacı şirket yerinde bulunması gerekmektedir.
Kaldı ki her ne kadar davalılarca davacı şirketin düzenlediği——-kararlarının iptali için dava açılmışsa da halen iptal edilmediği sürece bu genel kurulda alınan kararların geçerliliği söz konusudur.
Bu nedenlerle davalıların da kabulünde olduğu üzere ellerinde bulunan ve şirkete ait tüm defter kayıt ve belgelerin şirkete iadesi gerektiği anlaşılmakla davanın kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜNE,
2-Davacı ——arasındaki yıllarına —— defteri, ———müzareke defteri, ——————davalıdan alınarak davacıya teslimine,
3-Karar ve ilâm harcı peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
4-Davacı tarafından tebligat masrafı olarak 197,25-TL tebliğ masrafının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6-Davacı vekille temsil olunmakla karar tarihinde ——— ücretinin davalılardan tahsili ile davacıya ödenmesine,
7-Kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesini müteakip HMK madde 333/1 uyarınca yatıran tarafa iadesine
Dair; davacı vekili ile davalı vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı