Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/424 E. 2021/606 K. 16.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/424 Esas
KARAR NO : 2021/606

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06/07/2021
KARAR TARİHİ : 16/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi——– itibaren tüm aramalarına rağmen bulunmadığını ileri sürerek zayi belgesi verilmesine karar verilmesini istemiştir.
Dava, TTK’nun 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir. 6102 Sayılı TTK 82 maddesi gereğince her tacirin ticari defterlerini, envanterleri———raporlarını, aldığı mektupları —— gönderdiği mektup suretlerini, kayıtlara esas olan belgeleri, sınıflandırılmış şekilde saklamakla yükümlü olup, aynı sayılı Kanun 82/7 maddesinde tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin—- yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeşgün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir. Saklama süresi —- başlangıcı da kanunda ayrıca belirtilmiştir (TTK m.82/5,6).
Saklanması gereken defter ve belgeler, saklama süresi içinde, yangın——–durumu öğrendikten itibaren on beş gün içerisinde işletmenin olduğu yerdeki mahkemeye başvurarak zayi belgesi alması gerekir. TTK. 82/7 maddesinde yer alan bu süre hak düşürücü niteliktedir ve mahkemece re’sen dikkate alınır.
Düzenlemeler karşısında somut olay incelendiğinde, davacı şirket yetkilisince davacı şirkete ait karar defterinin 15/10/2020 tarihinden itibaren tüm aramalarına rağmen bulunmadığını beyan etmiş olup, zayi belgesi talep eden davacının en geç bu tarihte zayi durumunu öğrendiği anlaşılmakla hakdüşürücü sürenin 15/10/2020 tarihinden itibaren işlemeye başladığı, huzurdaki davanın ise ——- açıldığı gözönüne alındığında davacının olayı öğrendiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre geçtikten sonra zayi belgesi talep ettiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-)Davanın hak düşürücü süre nedeniyle REDDİNE,
2-) Alınması gereken 59,30-TL harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-)Yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-)Kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesini müteakip HMK. m. 333/1 uyarınca yatıran tarafa iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki (2) haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesi nezdinde İstinaf Kanun Yolu açık olmak üzere tensiben karar verildi.