Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/290 E. 2022/4 K. 07.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/290 Esas
KARAR NO : 2022/4

KARAR TARİHİ : 07/01/2022
YAZILDIĞI TARİH : 07/01/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ——ait aracın sürücüsü—— kusuru ile maddi ve yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini, ——– —– ile müvekkilin yolcu olarak içinde bulunduğu —– sevk ve idaresindeki——-çarpışması üzerine müvekkil yaralandığını, müvekkilinin meydana gelen kazada kusuru bulunmadığını,——- tarihli kararında sigortalıya ait aracın sürücüsü asli kusurlu olarak tespit edildiğini, meydana gelen olay nedeniyle müvekkil malul kaldığını, —— etkileyecek nitelikte olup basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek kırık oluşacak şekilde yaralandığını, —- almış olduğu rapora göre olay nedeni ile %l4 oranında engeli bulunduğunu, Buna ek olarak olay nedeni ile uzun süre tedavi gördüğünü, birçok ameliyat geçirdiğini, davaya konu alacaklarına— başvurduklarını, anlaşamadıklarını her türlü hakları saklı kalmak kaydı ile davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı taraf cevap vermemiştir.
Tarafların uhdesinde olan tüm delilleri ibraz ettikleri, getirtilmesi gereken delilleri ilgili yerlerden getirtilerek dosya içine alınmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davacı —-davadan feragat ettiklerini belirtir 03/10/2021 tarihli dilekçe sunduğu, davalı vekilinin 27/12/2021 tarihli dilekçesi ile vekalet ücreti ve yargılama gideri talebi olmadığına ilişkin dilekçe sunmuş olduğu görülmüştür.
Davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalı tarafın veya Mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. (HMK. m. 307/1)
Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat veya kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (HMK. m. 309/1-2)
Feragat ve kabul kayıtsız şartsız olmalıdır. (HMK. m. 309/4)
Vekilin feragat edebilmesi, için feragate ilişkin —- bulunması şarttır. (HMK. m. 74/1)
Buna göre; davacı vekili tarafından verilen, dava dilekçesinde ekli vekaletnamenin yapılan incelenmesinde; davacı vekilinin feragate ilişkin özel yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Mahkememizce yapılan değerlendirmede; davacının davadan feragat ettiği, buna ilişkin feragat dilekçesi gönderdiği görülmekle feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın Feragat nedeniyle REDDİNE,
2-)Dava —- talepli açıldığından başlangıçta alınmayan 59,30-Tl peşim harç ve davadan feragatin nedeniyle alınması gerekli karar ve ilam harcı olan 53,08-TL toplamı 112,38-TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davalı vekilinin beyanı doğrultusunda lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-Kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesini müteakip HMK madde 333/1 uyarınca yatırana iadesine,
7-Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A-(13) maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yönetmeliğinin 26/2 maddeleri ile —-bütçesinden ödenen——- ücretinin davacıdan tahsili ile Hazineye Gelir Kaydına,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki (2) haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesi nezdinde İstinaf Kanun Yolu açık olmak üzere karar verildi.