Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/724 E. 2020/410 K. 30.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/724 Esas
KARAR NO : 2020/410

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/10/2020
KARAR TARİHİ : 30/10/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasında yapılan inceleme sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili olan davacı .— şahıs şirketi sahibi olduğunu,– yılına ait onaylatılmış ve yazdırılmış olan yevmiye defteri, kebir defteri, envanter defteri ile 2018 yılına ait yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, 2017-2018 yıllarına ait gelir – gider faturaları, kargo fişleri, irsaliyeler, ilgili yıllara ait banka dekontları, banka ekstreleri ve diğer ticari evrakları muhasebe işlemlerini yürüten mali müşavir ——–elden teslim ettiğini, —– Mali Müşavir ——————————– adresinden çalındığını, söz konusu hırsızlık olayına ilişkin ——- suç duyurusunda bulunulduğunu beyanla açıklanan nedenlerle zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE :
Davacı ..———— sistemi üzerinden yapılan adres sorgusunda ——- olduğu anlaşılmıştır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 82/7: “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
Davacı vekili, müvekkili olan ..——- şahıs şirketi sahibi olduğunu belirtmiştir. Davacı vekilinin beyanı dikkate alındığında; davacı gerçek kişi tacirdir.
Davacı gerçek kişi tacir olarak belirtilen —————- görünmektedir. Davacı vekili dava dilekçesinde de davacının adresini ———————— olarak beyan etmiştir.
Davacı vekili zayi belgesi verilmesini talep etmektedir.
Türk Ticaret Kanunu m. 82/7 uyarınca; tacir işletmesinin bulunduğu yer yetkili Mahkemesinden zayi belgesi verilmesini isteyebilecektir.
Davacının ticari işletmesinin İstanbul Anadolu Adliyesi Yargı Çevresi dahilinde bulunduğu dosya içeriğinden anlaşılamamaktadır. Davacının MERNİS adresi ile vekilince beyan edilen adresi ————-olduğuna göre; davacı gerçek kişi tacirin ticari işletmesinin ——— bulunduğunun kabulü gerekir. Bu durumda dava kesin yetkili —-Asliye Hukuk (Ticaret) Mahkemesinde açılmalıdır.
TTK. m. 82/7’de düzenlenen yetki, kesin yetkidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 114/1-ç uyarınca kesin yetki bir dava şartıdır. Yine aynı kanunun 115. maddesine göre, dava şartlarının mevcut olup olmadığının davanın her aşamasında Mahkemece re’sen araştırılması, bulunamadığı takdirde davanın usûlden reddine karar verilmesi gerektiğinden Mahkememizin yetkisiz olması,——- Asliye Hukuk (Ticaret) Mahkemelerinin kesin yetkili bulunması nedeniyle aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Dava şartı yokluğu sebebiyle HMK m.114/1-ç uyarınca DAVANIN USÛLDEN REDDİNE,
2-)Davaya bakmaya —— ASLİYE HUKUK (TİCARET) MAHKEMELERİNİN KESİN YETKİLİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
3-)Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20/1 maddesi uyarınca, kararın kesinleştiği tarihten itibaren 2 hafta içinde davacının Mahkememize başvurması halinde dosyanın Nöbetçi —–Asliye Hukuk (Ticaret) Mahkemesine gönderilmesine, dosyanın kesin yetkili Mahkemeye gönderilmesi için başvurulmaması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğine,
4-)Yargılama giderinin yetkili Mahkemece değerlendirilmesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki (2) haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesi nezdinde İstinaf Kanun Yolu açık olmak üzere karar verildi.