Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/412 E. 2020/144 K. 12.03.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/412
KARAR NO : 2020/144

DAVA : TANIMA VE TENFİZ
DAVA TARİHİ : 30/01/2020
KARAR TARİHİ : 12/03/2020

Mahkememizde görülmekte olan Tanıma Ve Tenfiz davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Mahkememize verdiği dava dilekçesinde; Davalılar, —– Dairesi’nin —– dosya numaralı ilamına göre kredi geri ödemesi nedeniyle müvekkiline borçlanmış olup borçlarını ifa etmeyen davalılara karşı müvekkili tarafından açılan davanın 21.01.2019 tarihinde görülen duruşmasında taraflar mahkemece sulhe davet edilerek davalılar, müvekkiline — tutarında meblağın yanı sıra geçerli temel faiz oranı üzerinden 01.04.2017 tarihinden bu yana işleyen %5 oranında faiz ödeyecekleri, müvekkilleri, davalıların 1. Maddede belirtilen ilk vadesi 15.03.2019 tarihi olmak üzere —– tutarında 1. Taksit vadesi müteakip her ayın 15’inde gelen her biri ——– vadesi 15.11.2020 tarihi olmak üzere 15.000,00 Avro tutarında 21. Taksit, davalıların taksit ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeleri durumunda müvekkilinin 1. Maddede geçen meblağa onay verdiğini (faizler dahil), davalılar taksitlerinden birini bir haftadan daha uzun bir süre geciktirirse toplam bakiyenin derhal ödenmek üzere muaccel olacağını, 1. Maddede bahsi geçen meblağın (faizler dâhil) davalılar——– dosya numaraları davasında, 05,02,2019 tarihine kadar kalan 88,000,00 Avro tutarındaki meblağı tamamıyla ödememesi durumunda da derhal muaccel olacağını, dava ve sulh masrafları davalılar tarafından karşılanacağı, taraflar borcun ne şekilde ödeneceği hususunda mahkeme huzurunda anlaşıp dava değerinin— olarak belirlendiğini, ilama döküldüğünü, mahkeme kararı kesinleşmiş olup mahkeme masraflarının da 20.03.2019 tarihli karar ile belirlendiğini, mahkemece verilen karara göre faiz başlangıç tarihi olan 01.04.2017 tarihi ile ——— tarihi arası işlemiş faiz miktarı 37.622,37 Euro ve 01.03.2019 ile mahkemeye başvurdukları 30.01.2020 tarihi arasında yılık %4,12 faiz oran ile oluşan —— dava değeri olarak hesaplandığını,—– tarafından müvekkili lehine karar verilmiş olup —- tarafından %5 faizi ile davalılardan alınarak müvekkiline ödenmesine karar verilmişse de davalılar yapılan anlaşmaya uymayıp ilam ile kesinleşen borcu ödemediklerini, davalıların Türkiye’de mal varlıkları bulunmakta olup kesinleşmiş olan kararının icrası için aynen tenfizini talep etme zarureti doğduğundan davalılara karşı kesinleşmiş olan ———dosya numaralı ilamının ve masraf tayini kararının aynen tenfizine, yargılama masrafları ile vekâlet ücretinin davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili tarihsiz dilekçesi ile; Davalılar, —— dosya numaralı ilamına göre kredi geri ödemesi nedeniyle müvekkiline borçlanmış oldukları ilgili ülke Mahkemesince ilam ile karara bağlandığını, davalılar hakkında verilen ilamın yalnızca borçlu şahıs hakkında tanınmasına ve tenfizine karar verilmesini isteme gereği hasıl olmuş olup yalnızca diğer davalı şirket … hakkındaki tüm taleplerinden feragat ettiğini beyan etmiştir.
Mahkememizce feragat edilen davalı yönünden dosya tefrik edilerek işbu esasa kaydedilmiştir.
GEREKÇE:
Davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalı tarafın veya Mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. (HMK. m. 307/1)
Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat veya kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (HMK. m. 309/1-2)
Feragat ve kabul kayıtsız şartsız olmalıdır. (HMK. m. 309/4)
Vekilin feragat edebilmesi, için feragate ilişkin özel yetkisinin bulunması şarttır. (HMK. m. 74/1)
Buna göre; davacı vekili tarafından verilen dava dilekçesinde ekli vekaletnamenin yapılan incelenmesinde davacı vekilinin feragate ilişkin özel yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Mahkememizce yapılan değerlendirmede; davacı vekilinin feragat dilekçesini dosyaya sunduğu ve davadan feragate dair vekaletnamesinde özel yetkisi bulunduğu görülmekle feragat nedeniyle davanın reddine karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-)Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-)Yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-)Alınması gereken 54,40 TL peşin harcın davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
4-)Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.