Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/148 E. 2020/218 K. 03.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/148
KARAR NO : 2020/218

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 17/01/2020
KARAR TARİHİ : 01/07/2020

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA :
Davacı vekili, müvekkilinin ortağı ve yetkilisi olduğu ———– tarihinde ticaret sicilinden re’sen terkin edildiğini, ancak şirket adına kayıtlı 3 adet araç bulunduğunu, araçların satış ve devir işlemlerinin yapabilmeleri için şirkete tüzel kişilik kazandırmak gerektiğini belirterek; bu 3 aracın satış ve devir işlemleri için devir işlemleri ile sınırlı olmak üzere şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA :
Davalı —- tebligat yapılmış ancak, davaya cevap vermemişlerdir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davanın, TTK 547 madde gereğince açılan ek tasfiye davası olup, davayı açan terkin edilen şirketin tek yetkilisi ve ortağıdır.
Gelen kayıtlarda, şirketin adresinin ve durumunun belirlenemediği için re’sen terkin edildiği; terkin edilmeden önce kendisine terkin sebebinin ortadan kaldırması için de süre verildiği görülmüştür.
TTK geçici 7/15 fıkrasının son cümlesi uyarınca, ticaret sicilinden kaydı silinen şirketin alacakları ya da hukuki menfaati bulunanlar, haklı sebebe dayanarak, silinme tarihinden itibaren 5 yıllık süre içinde mahkemeye başvurmak suretiyle şirketin ihyasını talep edebilirler. Davacı da buna dayanarak işbu davayı açmıştır.
Mahkememizce her 3 araca ait kayıtlar çıkartılmış olup, araçların kayıtlarının aktif olduğu ve ihyası istenen şirket adına kayıtlı oldukları anlaşılmıştır.
Hal böyle olunca, talep edenin bu araçların satış ve devir işlemleri için işbu davayı açmakta hukuki menfaati bulunduğu değerlendirilmiş ve davanın kabulüne karar verilmiştir.
Ancak, sicilden terkin işlemi mevzuata uygun olarak yapıldığı nedeniyle, davalı aleyhine de yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmeyerek ( Yargıtay —-. Hukuk Dairesi’nin— tarih ve — Esas – ———— Karar ) aşağıdaki karar tesis olunmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
DAVANIN KABULÜNE,
————-sicil numarası ile kayıtlı olan ve —- tarihinde sicilden resen terkin edilmiş olan —
—————-
—————–
—————————-
Plakalı araçların satış ve devir işlemleri ile sınırlı olmak üzere TTK 547.madde gereğince EK TASFİYESİNE,
—————— olarak şirkete davacı ———————- atanmasına,
İşbu karar kesinleştiğinde derhal bu şirketin ticaret sicildeki kaydına ihya işleminin yapılması ve hangi maksatla yapıldığının şerh edilmesi için gönderilmesine,
Davanın niteliği gereği harcın davacı üzerinde bırakılmasına, harç maktu olduğundan ve dava açılma esnasında alındığından, yeniden harç alınmasına gerek bulunmadığına;
Davalı taraf dava açılmasına sebep olmadığından, aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına; HMK madde 333/1. uyarınca hükmün kesinleşmesinden sonra kullanılmayan gider avansının yatırana iadesine,
Dair karar davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, kararın gerekçesinin taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere, tarafların yokluğunda oy birliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.