Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/370 E. 2020/121 K. 03.03.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2019/370 Esas
KARAR NO: 2020/121
DAVA : İstirdat
DAVA TARİHİ: 10/10/2019
KARAR TARİHİ: 03/03/2020
Mahkememize açılan İstirdat davasının yapılan yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA /TALEP:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı müvekkilinin keşideci ———– almış olduğu ——————– Şubesine ait ——– keşide yer ve tarihli, ——-TL bedelli, ——— çek numaralı bir adet tacir olmayan hamiline yazılı çeki kaybetmesi üzerine—————-.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ———- Esas sayılı dosyasında çek iptali davası açtıklarını, yargılamanın devamı sırasında davalı …’in davaya konu çeki ibraz etmesi üzerine işbu davayı açma zorunluluklarının ortaya çıktığını, daha önce zayii nedeni ile iptalini istedikleri çekin davalının elinde bulunması için hiçbir sebep olmadığını, davaya konu çekin taraflarına iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Davacı tarafça arabuluculuk dava şartının yerine getirilmediğini, davacının çeki hiçbir şekilde iktisap etmemiş olduğunu ve bu nedenle davanın aktif husumet eksikliği nedeniyle reddini, ayrıca müvekillerinin davaya konu çeki dava dışı ———— meşru yollardan teslim aldığını ve bu durumun ——- Asliye Ticaret Mahkemesinin ——–Esas sayılı dosyasına sunulan deliller ile ispatlandığını, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili Mahkememizin —————- tarihli duruşmalarında özetle; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Davacı vekili ———– sisteminden göndermiş olduğu ———tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiğini beyan etmiştir.
Davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalı tarafın veya Mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. (HMK. m. 307/1)
Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat veya kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (HMK. m. 309/1-2)
Feragat ve kabul kayıtsız şartsız olmalıdır. (HMK. m. 309/4)
Vekilin feragat edebilmesi, için feragate ilişkin özel yetkisinin bulunması şarttır. (HMK. m. 74/1)
Buna göre; davacı vekili tarafından verilen dava dilekçesinde ekli vekaletnamenin yapılan incelenmesinde davacı vekilinin feragate ilişkin özel yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Mahkememizce yapılan değerlendirmede; davacı vekilinin feragat dilekçesini dosyaya sunduğu ve davadan feragate dair vekaletnamesinde özel yetkisi bulunduğu görülmekle feragat nedeniyle davanın reddine karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-)Yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-)Davadan feragatin ilk duruşmadan sonra gerçekleştiği görülmekle karar ve ilam harcı olan 36,27-TL harcın peşin yatan 1.366,20-TL’den mahsubu ile bakiye 1.329,93-TL harcın kararın kesinleşmesini müteakip ve talep halinda davacıya iadesine,
4-)Davalı vekille temsil olunmakla karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca nispi 11.200-TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-)Davalı tarafından yatırılan 14,20-TL harcın davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
6-)Kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesini müteakip HMK madde 333/1 uyarınca yatırana iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde ——— Adliye Mahkemesi’ne İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.
03/03/2020