Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/1056 E. 2021/298 K. 06.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2019/1056 Esas
KARAR NO : 2021/298

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Bono İptali)
DAVA TARİHİ : 19/12/2019
KARAR TARİHİ : 06/04/2021

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA /TALEP :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; lehdarı —– keşidecisi —-, tediye tarihi — olan, 05/12/2014 keşide tarihli,——–senedin tahsil edilmek üzere müvekkili bankanın —– verildiğini, sözkonusu bononun araştırmalar sonucunda ——- bulunamadığını, rızası dışında müvekkili bankanın elinden çıkan bononun kötü niyetli üçüncü kişilerin eline geçme ihtimali olduğunu ileri sürmüş, bu nedenle senet hakkında ödeme yasağı verilerek zayi olan bono senedinin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, zayi edildiği ileri sürülen senet (bono senedi) hakkında iptal kararı verilmesi talebine ilişkindir.
———————-tarafından ibraz edildiğini, ilgili senedin şubeye ibraz edildikten sonra tahsil edilmesi amacıyla borçlunun adresine yakın bir mevkide bulunan—— —– tarihinde gönderildiğini, tahsil edilemeyen senet protesto edildikten sonra şubeye (bankaya) geri gönderilirken kargoda kaybedildiğinin düşünüldüğünün bildirildiği görülmüştür.
Davaya konu bono senedinin görüntüsü ———-huzurdaki dava dosyasına gönderilmiştir.
Davacı vekilinin dava dilekçesinde yer verdiği bono senedi bilgileri — Mahkememize yazılan müzekkere cevaplarında dosyaya bildirilen bono senedi bilgileri uyumludur.
Mahkememizce Türk Ticaret Kanunu’nun 762. maddesi gereğince —— birer hafta arayla üç (3) kez ilân yaptırılmış ve bono senedi üzerinde herhangi bir hak ileri süren ya da itiraz eden olmamıştır.
Kıymetli evrakın zayi olduğu ya da ziyâın ortaya çıktığı zamanda bono senedi üzerinde hak sahibi olan şahıs, bononun iptaline karar verilmesini isteyebilir. Bu şahıs, senedin maliki, —————hakkı sahibi, rehin hakkı alacaklısı veya bunların vekilleri — olabilir.
Davacının iddiası, yapılan tahkikat,——-olan,——– barkod numaralı, —— bedelli bono senedinin davacı bankanın zilyetliğine geçtiği, dava konusu bono senedini varsa bulan veyahut da elinde bulunduran kişilerin Mahkememize başvurmadığı, hâlböyleyken davacının bono senedini zilyetliğindeyken zayi ettiği anlaşıldığından; Türk Ticaret Kanunu’nun 778/1-ı maddesinin yollamasıyla, TTK.’nun 757, 759, 762 ve devamı maddeleri uyarınca davacı tarafından zayi edilen dava konusu bono senedinin iptaline dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Davanın KABULÜNE,
2-)Keşidecisi —————– bedeli —–, tediye tarihi — keşide tarihli, ——– numaralı bono senedinin zayi nedeniyle İPTALİNE,
3-)Yargılama giderinin talep eden üzerinde bırakılmasına,
4-)Teminatın iadesi hususunda HMK. m. 392/2 uyarınca işlem yapılmasına,
5-)Karar ve ilâm harcı olan 59,30-TL harçtan peşin alınan 44,40-TL harcın mahsubuyla bakiye 14,90-TL harcın davacıdan tahsili ile Hazineye Gelir Kaydına,
6-)Kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesini müteakip HMK. m.333/1 uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.