Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/92 E. 2023/137 K. 15.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/92 Esas
KARAR NO : 2023/137

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 08/02/2023
KARAR TARİHİ : 15/02/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili tarafından verilen dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin alacağına karşılık olarak 1 adet çeki teslim aldığını, ancak “Keşideci :——- Vade Tarihi : 10.02.2023, Muhatap Banka: ——Şubesi/—— Çek No :——olan 250.000,00-TL. bedelli” çekin müvekkilin yedinde bulunduğu sırada kayıp olduğunun tespit edilmiş olduğunu ve tüm aramalara rağmen çeke ulaşılamadığını, söz konusu çekin tahsilâtı mümkün olamadığından bu durumun müvekkilinin mağduriyetine sebebiyet vermekte olduğunu, arz edilen nedenlerle müvekkilinin elinden rızası hilafına çıkan 1 adet çek hakkında teminatsız olarak ödeme yasağı konularak çekin iptaline ve taraflarına zayi belgesi verilmesine karar verilmesini; talep ve dava etmiştir.
FERAGAT: Davacı vekili tarafından sunulan feragat dilekçesinde özetle; Mahkememizde görülmekte olan davadan feragat ettiklerini ve ödeme yasağının kaldırılmasını talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Talep; Zayi Belgesi Verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı vekili tarafından, mahkememizde açılan “Zayi Belgesi Verilmesi” davasının devam eden yargılaması sırasında; davacı vekilinin 15/02/2023 tarihli feragat dilekçesinde davadan feragat ettiklerini ve ödeme yasağının kaldırılmasını talep ettiği, davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Davadan feragat HMK mad. 307. Uyarınca davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. HMK md. 311 uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Bu doğrultuda davacı vekilinin mahkememizde açılan davadan feragat ettiği anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşagıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Feragat nedeniyle davanın REDDİNE,
2-Feragatin ilk celseden önce yapıldığı anlaşıldığından Harçlar Kanunun 22. Maddesi uyarınca alınması gereken 59,96 TL karar ve ilam harcının, dava açılırken peşin olarak yatırılan 179,90 TL harçtan mahsubu ile hazineye irat kaydına, fazla alınan 119,94‬ TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
3-İlgili bankaya ödemeden men şerhinin kaldırılması yönünde yazı YAZILMASINA,
4-Mahkememizce dava konusu çek hakkında verilen ödemeden men kararının hüküm ile birlikte KALDIRILMASINA,
5-Davacı tarafından yatırılan teminatın ve gider avansından artan kısmın HMK. 333.maddesi gereğince karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana veya ahzu kabza yetkili vekiline İADESİNE,
6-Yapılan masrafların masrafı yapan taraf üzerinde BIRAKILMASINA,Dair;gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.