Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/633 E. 2022/628 K. 18.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/633 Esas
KARAR NO:2022/628

DAVA:Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:06/09/2022
KARAR TARİHİ:18/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; — tarihli —– sözleşmesi ile satın alınan — marka aracın, satış sonrasında gizli ayıbının çıkması nedeniyle oluşan ve taraflarınca yaptırılan tamirat, —güncelleme bedeli olan toplam—-(fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik) ihtar tarihlerinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
FERAGAT: Davacı vekilinin feragat dilekçesinde özetle; Davalılar ile karşılıklı anlaşmaları neticesinde mahkememizde derdest olan davalarından taraflar lehine yargılama gideri ile vekalet ücretine hükmedilmeksizin, HMK 307 gereğince feragat ettiklerini, davalı yanın yargılama gideri talebinin bulunmamakta olduğunu ve buna ilişkin beyanının mevcut olduğunu, HMK 307 vd hükümleri ile taraflar arasındaki anlaşma gereğince yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmeksizin davalarından feragat gereğince işlem yapılmasını talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE: Talep; Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan) istemine ilişkindir.Davacı vekili tarafından, mahkememizde açılan “Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan)” davasının devam eden yargılaması sırasında; davacı vekilinin —– tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiğini bildirdiği, davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisinin bulunduğu görülmüştür.Davadan feragat HMK mad. 307. Uyarınca davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. HMK md. 311 uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Bu doğrultuda davacı vekilinin mahkememizde açılan davadan feragat ettiği anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşagıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1.Davanın HMK m.307 uyarınca FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2.Feragatın ilk celseden önce yapıldığı anlaşıldığından Harçlar Kanunun 22. Maddesi uyarınca alınması gereken—- karar ve ilam harcının, dava açılırken peşin olarak yatırılan —- harçtan mahsubu ile fazla alınan —- harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
3.Yapılan masrafların masrafı yapan taraf üzerinde bırakılmasına,
4.Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde avansı yatıran tarafa veya ahzu kabza yetkili vekillerine iadesine,—-arabuluculuk ücretinin davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,Dair, davacı vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren — haftalık süre içinde —Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.