Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/414 E. 2022/461 K. 04.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2022/414 Esas
KARAR NO:2022/461
DAVA:Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:08/06/2022
KARAR TARİHİ:04/07/2022
Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydedilip incelendi
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; Müvekkiline ait —- ile davalının—– arasında —- tarihinde maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiğini, işbu kaza neticesinde ——–tarafından oluşturulan trafik kazası kayıtlarında karşı tarafa—-kusur atfedildiğini, müvekkiline ait araçta mezkur kaza nedeniyle hasar, değer kaybı ve hak kaybı meydana geldiğini, kaza sonucu müvekkil araçta meydana gelen hasar, değer ve hak mahrumiyeti kaybı bakımından uğradığı zarar miktarı tam olarak belirlenemediğini, kaza sonucu müvekkil araçta değer kaybı ve hasar meydana geldiğini, müvekkile ait araçta meydana gelen —değer kaybının ve —kaybının kaza tarihinden itibaren işleyecek olan ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsilini,yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı yana tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE: Talep; Maddi Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) istemine ilişkindir. Davanın —tarihinde açıldığı, yargılamanın devam ettiği ve—- tarihine duruşma günü verildiği anlaşılmıştır.
Davacı vekili tarafından sunulan —- tarihli dilekçesi ile davasından feragat ettiğini bildirdiği görülmektedir. Davacı vekilinin davadan feragate yetkisi olduğu vekaletnamenin tetkikinden anlaşılmıştır.Davadan feragat 6100 sayılı HMK’nın 307. uyarınca davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragatın hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.6100 sayılı HMK’nın 311. Maddesi uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.Bu doğrultuda tüm dosya kapsamı ve toplanan delillerin değerlendirilmesine göre, davacı vekilinin mahkememizde açılan davasından feragat ettiği anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine dair aşagıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın HMK m.307 uyarınca FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Feragatin ilk celseden önce yapıldığı anlaşıldığından Harçlar Kanunun 22. Maddesi uyarınca alınması gereken—– karar ve ilam harcının, dava açılırken peşin olarak yatırılan — harçtan mahsubu ile fazla alınan —- harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
3.Yapılan masrafların masrafı yapan taraf üzerinde BIRAKILMASINA,
4.Kullanılmayan gider avansının ve teminatın karar kesinleştiğinde ve talep halinde avansı yatıran tarafa veya ahzu kabza yetkili vekiline İADESİNE,
5-Arabuluculuk ücreti olan —- davacı taraftan tahsili ile —- KAYDINA,
Dair, davacı ve davalı tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren— haftalık süre içinde— açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.