Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/29 E. 2022/235 K. 06.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/29
KARAR NO : 2022/235

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 12/01/2022
KARAR TARİHİ : 06/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :Davacı vekilince verilen dava dilekçesinde özetle; — tarihinde— terkin edildiğini,—- terkin edildikten sonra bağlı bulunduğu — esaslara alınmış olmasının firmanın faaliyette iken mal alım satımında bulunduğu firmaları olumsuz etkilediğini, bu nedenle de firmanın özel esaslardan çıkışının sağlanması için Vergi Mahkemesinde dava açılması zaruretinin hasıl olduğunu, firmanın tasfiye edilerek — terkin edilmesinden ötürü firmanın hak ehliyeti bulunmadığını, firmanın dava açabilmesi için sınırlı olarak ihya edilmesinin zorunluluğunun hasıl olduğunu, firmanın Vergi Mahkemesi”nde dava açmak üzere kısmen ihyasını bu mümkün olmazsa firmanın ihyası ile — yeniden tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalıya usulune uygun davetiye tebliğ edilmiş olup, davaya cevap sunulmamıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 547. maddesi gereğince —- sebebiyle terkin edilen şirketin faal olduğunun tespiti ile ihyası istemidir.
—–cevabi yazısıyla ihyası talep edilen —– yaptırdığı, 6102 sayılı Türk Ticaret kanunun 547. Maddesi uyarınca— tarihinde tasfiyesinin sona ermesi nedeni ile — edildiği bildirilmiştir.
—-yazı cevabında şirketin sahte belge düzenleme fiili nedeniyle ortağının ortak olduğu — tarihinde— karar verildiği,—— tarihinde söz konusu mükellefin sahte belge düzenleme — itibariyle özel esaslara alınmasına karar verildiği bildirilmiştir. İhyası istenen — davacının iddiası gibi özel esaslara alındığı görülmüştür.
6102 sayılı TTK’nın 547. Maddesi ” Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, — üyeleri, pay sahipleri veya — bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları — veya yeni bir veya birkaç kişiyi — atayarak tescil ve ilan ettirir.” hükmünü getirmiştir.
Tasfiyenin kapatılması için tüm tasfiye işlemlerinin eksiksiz yapılmış olması, tasfiye halindeki şirketin taraf olduğu tüm uyuşmazlıkların neticelenmiş olması gerekir. Şirketin devam eden bir hukuki uyuşmazlığı nedeniyle şirketin ihyasına karar verildiğinde, yapılacak ek tasfiye işlemleri, tasfiye üstlenmiş olduğu görevin devamı niteliğindedi—-
TTK’nın 547. Maddesinde tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğunun anlaşılması halinde şirketin yeniden tescilinin istenebileceği düzenlenmiştir.
TTK 547 maddesi kapsamında açılan davada zaman aşımı veya hak düşürücü süre söz konusu değildir. —- sayılı ilamı )
Somut olayda davacının ihyasını istediği şirketin yetkilisi ve aynı zamanda tasfiye memuru olduğu—- görülmüştür. TTK’nın 547. Maddesi gereği davacı davayı açabilecek kişiler arasında sayılmıştır. İhyası istenen şirketin — tarafından yukarıda anlatılan nedenlerden ötürü özel esaslara alınmış olması ve bu işleme karşı ilgili yargı mercilerinde dava açılmasının gerekmesi karşısında davacının davayı açmakta hukuki yararı bulunmaktadır. Tüm bu anlatılan nedenlerden ötürü 6102 Sayılı TTK’nın 547. maddesi gereğince terkin olan şirketin— dairesi tarafından özel esaslara alınmasına dair işlemlerin iptali hususunda vergi mahkemelerinde dava açılması ve sonuçlandırılması iş ve işlemleri ile sınırlı olmak üzere —terkinine ilişkin kararın kaldırılmak suretiyle ihyasına dair davanın kabulü yönünde aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-DAVANIN KABULÜNE, ——kayıtlı bulunup — tarihinde 6102 Sayılı TTK’nın 547. maddesi gereğince sicilden terkin edilen —– 6102 Sayılı TTK’nın 547. maddesi gereğince terkin olan şirketin — dairesi tarafından özel esaslara alınmasına dair işlemlerin iptali hususunda vergi mahkemelerinde dava açılması ve sonuçlandırılması iş ve işlemleri ile sınırlı olmak üzere —- terkinine ilişkin kararın kaldırılmak suretiyle İHYASINA, ——– yeniden TESCİLİNE,
2—— olarak en son —olan ….—- atanmasına, ek tasfiye işlemlerinin —– tarafından yürütülmesine, ek tasfiye işlemleri bitinceye kadar — görevine devam etmesine,
3-Kararın — ilan edilmesine,
4-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken maktu harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
5-Davalı ….— yasal hasım olması sebebiyle davacının işbu davalıyla ilgili yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-6100 Sayılı HMK’nun 333. maddesi gereğince var ise kalan gider avansının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair karar, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde (HMK’nın 345. maddesi), mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak (HMK’nın 343. maddesi) ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek (HMK’nın 344. maddesi) suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere, davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda, oy birliği ile açıkça okunup usulen anlatıldı.