Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/837 E. 2021/981 K. 31.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/837 Esas
KARAR NO : 2021/981

DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 30/12/2021
KARAR TARİHİ : 31/12/2021

Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydedilip incelendi
DAVA: Davacı vekili 30/12/2021 harç tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkilİ şirket fatura alacağı için Davalıya/Borçluya karşı —– ile icra takibi başlatıldığını, Davalı/Borçlu 09.07.2021 tarihinde borca itiraz ettiğini ve takibin durduğunu, davalı/Borçlu’nun itirazları salt takibi sürüncemede bırakmak amaçlı; haksız ve mesnetsiz olup bu itirazın iptali gerektiğini, davalı/borçlunun itiraz dilekçesinde belirtmiş olduğu müvekkili şirket’e herhangi bir borcu bulunmadığına ilişkin iddiasının gerçeğe aykırı olduğunu, Davalı/Borçlu’nun, Müvekkili Şirket’ten—- fatura tanzim edildiğini, —- herhangi bir ödeme yapılmadığını, icra tarihi olan —- tarihine kadar Davalı Şirket ile —- geçilmeye çalışıldığını ancak Müvekkili Şirket’e herhangi bir geri dönüş ve ödeme yapılmadığını,——. Dosyası üzerindeki itirazın iptalini, davalı aleyhine %20’den az olmamak kaydıyla icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava,faturalara dayalı —– ilamsız takip dosyasına yapılan itirazın iptali davasıdır.
Asliye Ticaret Mahkemeleri, Asliye Hukuk Mahkemesinin görevine giren ticari davaların çözümlendiği mahkemelerdir. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin görevine giren işler dışında kalan tüm uyuşmazlıklar Asliye Hukuk Mahkemesince ve diğer özel görevli mahkemelerce çözümlenir. Hangi davaların ticari dava olduğu 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 4. maddesinde sayılmıştır.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunun 4. maddesi ve 5/2. maddesiyle özel yasalarda hangi davaların ticari dava olduğu açıkça yazılmıştır. Mutlak ticari davalar, tarafların tacir olup olmadığına bakılmaksızın Türk Ticaret Kanununda düzenlenen veya kendi —- mutlak ticari dava olduğu belirtilen ve bu sebeple ticari nitelikte olduğu kabul edilen davalardır. Nispi ticari davalar ise her iki taraf için ticari sayılan konulardan doğan davalardır. Nispi ticari davadan söz edebilmek için iki koşulun bir arada olması gerekir. Birinci koşul her iki tarafın da tacir olması, ikinci koşul ise davaya konu uyuşmazlığın tarafların ticari işletmesi ile ilgili olmasıdır.
Davanın mutlak ticari dava olmadığı anlaşılmıştır.Nispi ticari dava olması açısından ise gerekli şartlar her iki tarafın tacir olması ve uyuşmazlığın tarafların —– ile ilgili olmasıdır.Takip borçlusu ve davalı olarak gösterilen tarafın —– olduğu,fatura bedellerinin davalı olarak gösterilen avukatın hukuk bürosuna ilişkin olduğu,avukatlık mesleğinin 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 1 ve 2. Maddeleri uyarınca ticari faaliyet olmadığı ve ———- kaldı ki davalının da tacir olmadığı gözetilerek uyuşmazlığa bakmakla görevli mahkemelerin Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğu kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
Hüküm; Ayrıntısı ve yasal gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,
2-Davanın HMK 114/1-c maddesi uyarınca mahkemenin görevli olması ile ilgili dava şartı yokluğu sebebiyle HMK 115/2. Maddesi gereğince usulden reddine,
3-HMK 20. Maddesi uyarınca kararın kesinleşme tarihinden itibaren taraflardan birinin 2 hafta içerisinde mahkememize başvurması halinde dosyanın görevli NÖBETÇİ——– ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE,
4-Aksi taktirde davanın açılmamış sayılmasına,
5-HMK 331/2. Maddesi uyarınca yargılama giderleri hakkında görevli mahkemece karar verilmesine,
Dair;gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davalı vekilinin yüzüne karşı davacı tarafın yokluğunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.