Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/492 E. 2021/796 K. 28.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/492 Esas
KARAR NO: 2021/796
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 10/08/2021
KARAR TARİHİ: 28/10/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacının dava dilekçesinde özetle;Tarafına ait—–adresindeki evinde çıkan yangında her şeyin tamamen yandığını, söz konusu bu yangın nedeniyle —–evrakları, gelir gider makbuzları, faturalar, karar defteri, üye kayıt defterlerinin zayi olduğunu,—– başkan olduğununa dair hiçbir şeyin kalmadığını ve bu yüzden zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, —– maddesi hükmüne göre zayi belgesi verilmesi istemiyle —– açılmıştır. —- dernekler tarafından tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin gerekli dikkat ve özen gösterilmiş olması şartıyla elde olmayan bir nedenle okunamayacak hale gelmesi veya kaybolması halinde derneğe bu hususun öğrenilmesi tarihinden itibaren —- içinde dernek merkezinin bulunduğu yer mahkemesinde zayi belgesi almak için dava açma zorunluluğu getirilmiş, bu gereği yerine getirmeyen yöneticilerin cezalandırılması öngörülmüştür.
—- tarihli bilgi isteme konulu yazısı incelendiğinde— —- tacir sıfatının bulunmadığı anlaşılmıştır.
Benzer konuya ilişkin ——– verilen kararlardan tacir sıfatı bulunmayan dernek defterlerine ilişkin zayi davalarının sulh hukuk mahkemelerince görüleceği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, HMK 1 maddesi gereğince görev kamu düzeninden olup, yine HMK 114 maddesine göre dava şartı hakimin re’sen incelemesi gereken hususlardan olduğundan ve yine HMK 115 maddesine göre mahkememizin her aşamada görevi resen göz önüne alması gerektiğinden mahkememizin görevsizliğine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davanın HMK’nun 114/1-C ve 115/2. maddeleri uyarınca görevsizlik nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2-HMK 20. Maddesi uyarınca kararın kesinleşme tarihinden, İstinaf yoluna başvurulması halinde bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren taraflardan birinin 2 hafta içerisinde mahkememize başvurması halinde dosyanın görevli—— Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, aksi taktirde mahkememizce Resen davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin ihtarına( ihtarat yapıldı)
3-HMK 331/2. Maddesi uyarınca yargılama giderleri hakkında görevli mahkemece karar verilmesine,
4-Görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren iki (2) hafta içerisinde dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesi için taraflardan biri tarafından başvuruda bulunulmadığı takdirde, mahkememizce dosyanın re’sen ele alınarak, 6100 Sayılı HMK’nın 20/1. maddesi gereğince davanın AÇILMAMIŞ SAYILMASINA karar verilmesine, harç, yargılama gideri, vekalet ücreti, gider avansı vd hususların talep halinde, ——- maddesi gereğince mahkememizce hüküm altına alınmasına,
Dair karar, —- Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde —- mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak — ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek ——suretiyle, —-Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere, davacının yüzüne karşı açıkça okunup usulen anlatıldı. 28/10/2021