Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/444 E. 2021/712 K. 07.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/444 Esas
KARAR NO : 2021/712

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 13/07/2021
KARAR TARİHİ : 07/10/2021

Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydedilip incelendi
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dilekçesinde özetle;—— sayılı dosyası ile——-alacağına ilişkin ikame etmiş olduğu davanın devam etmekte iken, davalılar tarafından—— alacağın ödenmeden ve —-ayrılmadan dava dışı —- sonlandırılıp, —- terkin edilmesi ve bununla birlikte davalı —- ve diğer davalı — kusurlu ve—- sonucu müvekkilin ortaklıktan alacağını tahsil edememesi neticesi uğranılan belirsiz alacak olmak üzere —– zararın 6102 sayılı TTK. m.553/1 madde hükmü uyarınca tazminini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasını talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; işbu davanın hukuki yarar yokluğundan reddinin gerektiği, davaya ————–derdest olup —- aşamasında olduğunu, davacının —-tarihi öğrenmesinden —–davanın—– usulden reddinin gerektiğini, davacı tarafın iddia ettiği zarar ile müvekkilinin eylemleri arasında illiyet bağının mevcut olmadığını, dolayısıyla sorumluluğunun da sözkonusu olamayacağını, işbu nedenlerle davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLER:
—- tarihli cevabı yazısı,—– tüm dosya kapsamı.
DAVANIN HUKUKİ NİTELİĞİ ve GEREKÇE:
Dava, alacak talebine ilişkindir.
6102 Sayılı TTK’nun 5. Maddesinin—- fıkraları değiştirilerek Ticaret Mahkemeleri ile Asliye Hukuk Mahkemeleri arasındaki iş bölümü ilişkisi görev ilişkisine dönüştürülmüştür. Görev hususu HMK’nun 114/c maddesi uyarına dava şartlarından olup yargılamanın her aşamasında —-dikkate alınır.
Türk Ticaret Kanunun 4. maddesinde, bu kanundan doğan hukuk davalarının ticari dava sayıldığı, aynı kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrasında, —- mahkemesinin — bulunan ve bu kanunun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan davalara —- düzenlenmiştir.
Türk Ticaret Kanunun 3. maddesinde, ”Bu Kanunda düzenlenen hususlarla — işletmeyi ilgilendiren —– düzenlenmesi getirilmiştir.
Bir hukuki işlemin veya fiilin TTK’nın kapsamında kaldığının kabul edilebilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda yer verilen düzenlemeler gereği bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlemin veya fiilin olması gerekir.
Nispi ticari davalar, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması halinde ticari nitelikte sayılan davalardır. 6102 sayılı TTK’nın 4/1. maddesine göre, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır. Bu hükme göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için, hem iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmesi, hem de iki tarafın tacir olması gereklidir. Bu şartlar birlikte bulunmadıkça,—— sebebiyle diğer — —ticari iş sayılması davanın ticari dava olması için yeterli değildir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 19/2. maddesi uyarınca, taraflardan biri—— diğeri için de ticari iş sayılması, davanın niteliğini ticari hale getirmeyecektir. Zira; Türk Ticaret Kanunu, kanun gereği ticari dava sayılan davalar haricinde,—— —-belirlemiştir. Hâl böyle olunca, işin ticari nitelikte olması davayı ticari dava haline getirmez.
Tüm dosya kapsamı bir arada değerlendirildiğinde; huzurdaki davanın TTK’nun 4. maddesinde düzenlenmiş mutlak ticari davalardan olmadığı, bununla birlikte taraflardan birinin serbest ——– diğer tarafın ise ——– olduğu, bu haliyle her iki tarafın da tacir olmaması nedeniyle davanın nispi ticari dava olarak kabuk edilemeyeceği, bu haliyle dava konusu uyuşmazlığın çözümünde görevli mahkemenin mahkememiz olmadığı, dava konusu ve tarafların tacir olmadıkları hususu dikkate alındığında, davanın asliye hukuk mahkemelerinde görülmesi gerektiği anlaşılmakla mahkememizin görevsizliğine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın görev yönünden REDDİ ile mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,
2-6100 sayılı HMK nın 20. maddesi uyarınca, görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren 2 hafta içerisinde davacılar tarafından yapılacak müracat halinde dosyanın görevli ve yetkili ———- Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
3-Tarafların yukarıda belirtilen süre içerisinde başvarmamaları halinde mahkememizce dosyanın re’sen ele alınarak, 6100 Sayılı HMK’nın 20/1. maddesi gereğince davanın AÇILMAMIŞ SAYILMASINA karar verileceğinin ihtarına,
4-6100 sayılı HMK nın 331/2 maddesi uyarınca harç, yargılama gideri, vekalet ücreti ve gider avansı gibi hususların görevli ve yetkili mahkemece hüküm altına alınmasına,
Dair, davacı ve davalılar vekillerinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı.