Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/528 E. 2022/113 K. 17.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2020/528 Esas
KARAR NO: 2022/113
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 16/11/2020
KARAR TARİHİ: 17/02/2022
Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydedilip incelendi
DAVA: Davacı vekili — harç tarihli dava dilekçesinde özetle; —olduğu adreste hem şirket merkezinin, hem üretim tesisinin hem de depolama alanının bulunduğunu, ilgili adreste — tarihinde yangın çıktığını, yangında bina, —— tamamen yandığını, olayda; —- onaylanan— defterinin, — ilişkin tespit öneri defterinin, hasta kayıt protokolünün defterini, iş güvenliği ile ilgili firma evraklarının, —- sevk irsaliyeleri evraklarının yandığını ve bu evrakların yönünden zayi belgesi verilmesini, talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
—- yıllarına ait tüm ticari defterlerinin, tasdik numaraları ve noter bilgilerinin celp edildiği görüldü.
— tarihli ara karar ile dosyanın bir mali müşavir bilirkişisine tevdi edilerek bilirkişi raporu alınması yönünde ara karar kurulmuş ve — tarihli bilirkişi raporu mahkememize teslim edilmiştir.
Bilirkişi kök raporunda özetle:—- adresinde yangın sonucu binada, evrak-belgeler ile elektronik cihazlarda hasar oluştuğunun belirtildiğini, yangının —tarihinde meydana geldiğini, davacının bu durumu aynı tarihte öğrendiğini ve —- düzenlediğini, dava dilekçesi harçlandırma tarihinin — olduğunu, bu suretle —-düşürücü süre içerisinde huzurdaki davanın ikame edildiğini, yangın olayında hasar gören evrak türlerinin hangilerinin olduğuyla ilgili dosya içeriğinden sonuca gidilemediğini, hususla ilgili davannın dilekçesinde sıralanan evrak ve belgelerin yangın olayının yaşandığı adreste tutulduğunun —- yıllarına ait yevmiye kebir döküm defterlerinin noter açılış tasdiklerinin gerçekleştirildiği, —- tasdiklerinin gerçekleştirildiğini, —-tasdiklerinin gerçekleştirildiğini, —–tarafından gönderilen müzekkere cevabında yer verilen, davacının kullanımına sunulan fatura ve irsaliye seri-sıra numaralarının dava dilekçesi ekinde hasar gördüğü beyan edilen fatura ve irsaliyeler ile örtüştüğünü, dava ile talep edilen———— yangın olayının meydana geldiği adreste tutulduğunu ve sıralanan evraklarının yangında hasar gördüğüne ilişkin dosya kapsamında tespite elverişli belge görülemediğini, anılan belgeler ile ilgili zayi belgesi talebiyle ilgili nihai değerlendirmenin —– takdirinde olduğu” görüş ve beyan ettiği görülmüştür.
Eldeki dava incelendiğinde : talep TTK’nın 82/7.maddesi uyarınca saklanılması zorunlu olan belge ve defterlere ilişkin zayi belgesi verilmesidir. 6102 sayılı TTK’nın 82/7.madde ve fıkrasında “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava …açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yasal düzenleme dikkate alındığında hangi sebeplerle zayi belgesinin talep edilebileceğinin madde metninde sayıldığı, söz konusu sebeplerin tahdidi olmadığı ancak ziyanın tacirin gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklı olmaması, tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve irade dışında meydana gelen olayların gerçekleşmesi, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerekmektedir.Eldeki dosya incelendiğinde davacı şirketin ticari defterlerinin muhafaza edildiği binada yangın meydana geldiği ve zayi belgesi talep ettiği hususların yanarak zayi olduğu ve davanın 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açıldığı görülmekle TTK 82/7. Maddesine beliritlen tacirin saklamakla yükümlü olduğu evraklar yönünden davanın kabulüne arta kalan talepler yönünden reddine karar verilmiştir.
Yukarıda açıklanan gerekçeler ışığında davanın kısmen kabulüne ilişkin aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
Hüküm; Ayrıntısı ve yasal gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-)Davanın kısmen kabulü ile TTK 82/7 Maddesi uyarınca zayi belgesi talep edilen davacı şirkete ait
A)—-yıllarına ait yevmiye defterleri-defteri kebirler-envanter defterleri
B) —-yıllarına ait envanter defterleri
C) Karar defteri-müdürler kurulu defteri-pay defteri
D) Bilirkişi raporu—–başlığında belirtilen;
——-
 —
 —
–
 —
 —
 —-
 —-
 —
 —-
 ——
 —
 —-
—
faturalar ve irsaliyeler hakkında TTK 82/7 uyarınca zayi belgesi verilmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine,
2-Alınması gerekli 80,70 TL harçtan peşin yatırılan 54,40 TL harcın düşümü ile geri kalan 26,30 TL harcın davacı taraftan tahsili ile hazineye İRAD KAYDINA ,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde kalan gider avansının davacı tarafa İADESİNE,
Dair; Gerekçeli mahkeme kararının davacıya tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.17/02/2022