Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/473 E. 2021/246 K. 11.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/187
KARAR NO : 2021/307

DAVA : Tazminat (Şirket Yöneticilerinin Sorumluluğundan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 24/03/2021
KARAR TARİHİ : 02/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Şirket Yöneticilerinin Sorumluluğundan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı dava dilekçesinde özetle; davalı aleyhine İstanbul Anadolu —-. Asliye Ticaret mahkemesinin—-. Sayılı dosyasında TTK’nın 553-555. Maddeleri gereği yöneticinin sorumluluğu nedeni ile tazminat davası, TTK’nın 630/2 ve 3. Bentler gereği —– azli konulu davalar açtıklarını, davanın derdest olduğunu, şirkete kayyım atandığını dosyanın bilirkişide olduğunu, davacının şirketin %40 davalının %60 hissedar ortağı olduğunu, davalının şirketi zarara uğrattığını şirket hesabından paralar çektiğini, davacıdan para kaçırmaya yönelik makul olmayan ölçüde faturalandırmalar yaparak şirketi borçlandırdığını, özen ve bağlılık görevini ağır şekilde ihlal ettiğini, bu mahkemece alınan bilirkişi raporunun 30. Sayfasında bu durumun tespit edildiğini, iş bu davanın ek dava mahiyetinde olduğunu, 20.10.2017 tarihi ve sonrası döneme ait kazanç kaybından kaynaklı zararların davalıdan tahsili ile şirkete ödenmesi talepli iş bu davanın İstanbul Anadolu—-. ATM’nin—. Sayılı dosyası ile birleştirilmesini talep etmiştir.
İlgili dosya celp edilerek incelenmiş davacının huzurdaki davacı olduğu, davalısının huzurdaki davalı ile davacı ve davalı ortağın sahibi oldukları şirket olduğu, dava konusunun davalı ortağın müdürlükten azli, şirkete kayyım atanması, aktif ve pasifleri ile birlikte şirketin alacaklarının ve borçlarının tespiti, davalının sebep olduğu zararlardan ötürü şimdilik 100.000 TL bedelin davalıdan tahsil edilerek şirkete ödenmesi, dağıtılmayan kar paylarının dağıtılması istemlerine ilişkin olduğu, davanın derdest olduğu, duruşmasının 23.06.2021 tarihine bırakıldığı anlaşılmıştır. Davacı vekilinin bu dosyada yapılan 24.03.2021 tarihli duruşmada mahkememizde birleştirme talepli dava açtıklarını ve ek rapor alınırken bu davanın da değerlendirilmesini talep etmiştir.
Mahkememiz dosyasındaki davacı ile davalı arasındaki ihtilaf uzun süredir mevcut olup —— Asliye Ticaret Mahkemesinin ———— esas sayılı dosyasında yargılama yapılmaktadır. Bu dosyada da davalı yöneticinin sorumluluğundan kaynaklı tazminat talep edilmiştir.( Dolaylı zarar kapsamında tazminatın şirkete ödetilmesi talep edilmiştir. ) Huzurdaki davanın da konusu davalı şirketin 20.10.2017 ve sonrası döneme ait şirketin kazanç kaybı kaynaklı zararının yöneticinin sorumluluğu kapsamındaki hükümler doğrultusunda davalıdan tazmin edilerek şirkete ödenmesi yolundadır.
Tüm dosya kapsamı ve toplanan delillerin değerlendirilmesine göre, İstanbul Anadolu —. Asliye Ticaret Mahkemesinin — esas sayılı dosyası ile mahkememizin iş bu — esas sayılı dava dosyası arasında hukuki ve fiili bağlantı olması, biri hakkında verilecek kararın diğerini de etkileyecek olmasından dolayı mahkememiz dosyasının İstanbul Anadolu —. Asliye Ticaret Mahkemesinin— esas sayılı dava dosyası üzerinden 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanununun 166.maddesi gereğince birleştirilmesine karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜK ÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin işbu dava dosyasının, İstanbul Anadolu —-. Asliye Ticaret Mahkemesinin —- esas sayılı dava dosyası içerisinde 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166. maddesi gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına, yargılamanın İstanbul Anadolu — Asliye Ticaret Mahkemesinin—- esas sayılı dava dosya üzerinden devamına,
3- Birleştirme kararının, birleştirilen mahkemece taraflara tebliğine,
4-Harç, yargılama gideri ve vekalet ücretinin esas mahkemesince karara bağlanmasına,
Dair karar, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 168. maddesi gereğince esas hükümle birlikte isitnaf kanun yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda oy birliği ile karar verildi.