Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/249 E. 2020/541 K. 18.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/249 Esas
KARAR NO : 2020/541

DAVA : İtirazın İptali (Bankacılık İşlemlerinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 20/07/2020
KARAR TARİHİ : 18/09/2020

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Bankacılık İşlemlerinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Müvekkil banka ——- adına kredi kullandırıldığını, …, …, ….—— bu borçtan müteselsil kefil sıfatıyla sorumlu olduklarını, borçlulara Gebze —– Noterliğinden keşide ——yevmiye sayılı hesap kat ihtarnamesiyle borcun ödenmesi ihtar edilse de ihtar sonuçsuz kaldığını, borcun ödenmemesi üzerine İstanbul Anadolu —–.İcra Müdürlüğü —————–. sayılı dosyası ile borçlular aleyhine icra takibi başlatıldığını, davalılar tarafından 20.12.2019 tarihli dilekçesi ile borca ve tüm fer ‘ilerine itiraz edildiğini, yapılan bu itiraz ile takip durduğunu ve müvekkili banka alacağını tahsil edemediğini, bu nedenle itirazın iptali ile duran takibin devamına ve davalı borçlu aleyhine %20’den aşağı olmamak üzere icra inkâr tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir..
CEVAP :Davalı vekili cevap dilekçesinde Özetle; Davalılara davetiye tebliğ edilmiş ancak davaya cevap vermemişlerdir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, bankacılık işlemlerinden kaynaklı itirazın iptali davasıdır.
Davacı vekili, 15/09/2020 tarihli dilekçesinde davaya ve icra takibine konu alacağın borçlular tarafından ödendiğini, bu sebeple davanın konusuz kaldığını, karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesini, davalı taraftan yargılama gideri, vekalet ücreti ve icra inkar tazminatı taleplerinin bulunmadığını beyan etmiştir.
Davalılar vekili ——– uyap kayıt tarihli dilekçelerinde, borcu ödemiş olduklarını, icra takibinde yapmış oldukları itirazdan da vazgeçtiklerini, davanın konusunun kalmadığını, bu nedenle yargılama gideri, vekalet ücreti ve tazminatı taleplerinin bulunmadığını beyan etmiştir.
Taraf vekillerinin beyanlarına göre dava konusu alacağın davalılar tarafından davacı tarafa ödenmiş olduğu, davalılar vekilinin dava konusu icra takip dosyasındaki itirazlarından vazgeçtiği, davacı vekilinin yargılama gideri, vekalet ücreti ve icra inkar tazminatı talebinin bulunmadığı, davanın konusunun kalmadığı anlaşılmıştır.
Tüm dosya kapsamı ve toplanan delillerin değerlendirilmesine göre, dava konusu icra takibine konu borcun haricen davalılar tarafından davacıya ödenmiş olduğu, davalıların yapmış oldukları itirazlarından vazgeçtikleri dikkate alınarak, davanın konusu kalmadığından davayla ilgili karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davacı tarafından davalı aleyhine açılan işbu alacak davasının konusu kalmamış olduğundan 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 315. maddesi gereğince davayla ilgili KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2- 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 54,40 TL maktu harcın peşin alınan 12.431,54 TL’nin mahsubu ile fazla yatırılan 12.377,14 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3- Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı vekilinin icra inkar tazminatı talebi olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Taraflar birbirlerinden yargılama gideri ve vekalet ücreti talepleri olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6- 6100 Sayılı HMK’nun 333. maddesi gereğince var ise bakiye gider avansının taraflara iadesine,
Dair karar, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde (HMK’nın 345. maddesi), mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak (HMK’nın 343. maddesi) ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek (HMK’nın 344. maddesi) suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere, tarafların yokluğunda oy birliği ile açıkça okunup usulen anlatıldı.