Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/48 E. 2019/477 K. 27.06.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/48 Esas
KARAR NO : 2019/477
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 04/01/2019
KARAR TARİHİ: 27/06/2019
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacı dava dilekçesinde özetle:Tasfiye halinde ——— isimli şirketinin ——— yılında kurulduğunu———— yılında tasfiyeye girdiğini ve tasfiye memuru olarak atandığını,yıllardan beri ticari defterlerin elinde bulunmadığını,defterlerin diğer ortak——– te olduğunu düşündüğünü—–. Noterliğinden ———— yevmiye numarasıyla ihtarname gönderdiğini, cevabi ihtarnamede ticari defterlerin kendisinde olmadığını belirttiğini,şirketin yerinde olmayan kağıt üzerinde olan bir şirket olduğunu, şirketin muhasebe, sgk,maliye vb. Borçlarıyla yıllardır kendisi uğraştığını bu nedenlerle şirketin sonlandırılabilmesi için ticari defterlere zayi belgesi verilmesini dava ve talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Eldeki dava incelendiğinde : talep TTK’nın 82/7.maddesi uyarınca saklanılması zorunlu olan belge ve defterlere ilişkin zayi belgesi verilmesidir. 6102 sayılı TTK’nın 82/7.madde ve fıkrasında “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” düzenlemesine yer verilmiştir. Yasal düzenleme dikkate alındığında hangi sebeplerle zayi belgesinin talep edilebileceğinin madde metninde sayıldığı, söz konusu sebeplerin tahdidi olmadığı ancak ziyanın tacirin gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklı olmaması, tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve irade dışında meydana gelen olayların gerçekleşmesi, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerekmektedir.
Eldeki davada ise dava dilekçesi ve ——– tarihli duruşma zaptı göz önüne alındığında davacının defterlerin zayi olmasını 2018 yılının 11.ayında öğrendiği ve davayı 04/01/2019 tarihinde açtığı gözetildiğinde davanın 6102 sayılı TTK’nın 82/7.maddesinde yer alan 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılmadığından davanın reddine karar vermek gerektiği yönünde oluşan tam ve bağımsız vicdani kanaat ile aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın TTK 82/7 maddesinde yer alan hak düşürücü nedeniyle REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alımasına YER OLMADIĞINA
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına ,
4-Davacı tarafça peşin yatırılmış olan gider avansından artan kısmın, karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE
Dair karar, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda ,kararın tebliğ tarihinden itibaren iki(2) haftalık süre içerisinde (HMK’nın 345. Maddesi), mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak (HMK’nın 343. Maddesi) ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek (HMK ‘nın 344.maddesi) suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere,davacının yüzüne karşı açıkça okunup usulen anlatıldı.27/06/2019